<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 68 százalékra is rúghatott volna.

A csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlönyben a kormány 5 százalékban maximálta a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételeinek nem teljesítése esetén fizetendő büntetőkamatot.

A csok szabályai szerint ha a kedvezményt igénybe vevő pár nem teljesíti a vállalt gyerekszámot, akkor a büntetőkamat legrosszabb esetben akár a jegybanki alapkamat ötszörösére is rúghatott. A Bank360 elemzése emlékeztet, ez a csok indulásakor nem jelentett gondot, mert a Magyar Nemzeti Bank az alapkamatot 1 százalék alatt volt. Ez az érték azonban kedd óta már 13 százalék.

A Bank360 rámutat,

„a büntetés jobb eseteben is az aktuális személyi kölcsönök kamatán ketyegne az adósoknak. Rosszabb esetben viszont már ennek ötszörösén, azaz 65 százalékon, ami már bőven az uzsorakamatszint felett van”.

A csütörtök esti rendelet azonban kimondja,

a támogatási feltételek nem teljesítése esetén a csokot felvevő házaspárok által fizetendő késedelmi (büntető) kamat semmiképpen sem lehet magasabb 5 százaléknál.

A Bankmonitor számítása egy szélsőséges esetet is bemutat: ha egy fiatal pár új lakást vásárolna, melyhez 3 gyereket vállalnának, vagyis kihasználják a maximális 10 millió forint összegű CSOK támogatást, de a 10 éves gyermekvállalási határidő lejáratáig azonban nem születik egy baba sem, és a jegybanki alapkamat nem változik 10 év alatt, akkor az eddigi szabályok szerint 65 százalék lenne a késedelmi kamat 10 éven át, emiatt a kapott támogatással együtt 75 millió forintot kellene rendeznie. Azonban

az 5 százalékban maximált büntetőkamat miatt a 10. év végén összességében csak 15 millió forintot kell visszafizetni, vagyis 60 millió forintot spórolhat a pár a változtatás miatt.

A portál emlékeztet, a kamatplafon a csok mellé igényelt esetleges támogatott, fix 3 százalékos kamatozású lakáshitelre is vonatkozik: a jogszabályi feltételek megszegése esetén a 3 százalékos kamat és a kölcsön normál kamatszintje közötti különbséget utólag késedelmi kamattal növelten meg kell fizetnie az érintetteknek, amit eddig a jegybanki alapkamat alapján számoltak. Október 1-jétől azonban az 5 százalékos maximális korlát a késedelmi kamatra a támogatott kölcsönnél is életbe lép.

A Bank360.hu arra is rámutat, további könnyítés a csokosoknak, hogy amennyiben a házaspár a gyermekvállalást örökbefogadással kívánja teljesíteni, akkor nem a gyermekvállalási határidő lejártáig, hanem a lejártát követő 90 napon belül kell az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatot a hitelintézetnek bemutatni. Ebben az esetben ugyanis a határidő két évvel meghosszabbodik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.