TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. január 4. 16:18

Sikerült megoldani a felmerülő problémákat és az eredeti terveknek megfelelően január elején, átmeneti szünet után, újranyit a Honvédkórház koraszülött intenzív részlege (PIC) - értesült az mfor.hu.

"Humánerő tekintetében és technikailag is minden adott, minden a helyén van, így 99 százalékig biztos, hogy január 7-én újranyit a koraszülött intenzív osztály" - mondta egy névtelenséget kérő forrásunk a Honvédkórházból.

Így hétfőtől újra III. progresszivitási szinten, 14 ággyal (inkubátorral) tud üzemelni a koraszülött intenzív, miután a vezetőségnek sikerült megoldani a problémákat. Az osztályra új embereket tudtak felvenni, és a kórház vezetősége biztosítja - a korábbi információknak megfelelően - azokat a bérezési feltételeket, mellyel akár másfélszer magasabb bérért végezhetik munkájukat az ott dolgozók. Bevezették a speciális bérpótlékot és külön ösztönző keret áll rendelkezésre az ügyeletet vállalók számára.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A tárgyalásoknak azonban volt egy érzelmi vonulata is; az orvosokat meg kellett győzni arról is, hogy nem hagyhatják veszni az eddigi eredményeket, mivel a kórháznak és Budapestnek is nagy szüksége van arra a tapasztalatra és szaktudásra, ami eddig a koraszülött osztályt jellemezte.

A Honvédkórház koraszülött osztályának átmeneti bezárásáról december elején jelentek meg az első hírek. Mint akkor arról mi is beszámoltunk, a helyzet kialakulásához egyaránt vezettek bérproblémák és a speciális szakemberek hiánya. Egyszerre ugyanis 7 neonatológus (speciális szakképzettségű gyermekorvos) került olyan helyzetbe, hogy nem tudott tovább részt venni a munkában. Esetükben a kórházon kívül álló okok vezettek a távozáshoz. Három dolgozó szülési szabadságra ment, de volt, akinél a családi körülmények változtak úgy, hogy a szakember a távozás mellett döntött.

A létszámhiány ellenére az osztályon maradt orvosok nem vállaltak többlet ügyeletet, mely folyamatosan biztosíthatta volna - akár kapacitás szűkítés árán is - az ellátást. Amelyet szigorú törvény szabályoz, előírva, hogy az ügyeletet hány neonatológussal lehet működtetni. A kórház vezetősége, értékelve a helyzetet, egyeztetve a fenntartóval és az egészségügyi államtitkársággal, az osztály működésének szüneteltetése mellett döntött. Az átmeneti időszakban a betegeket a János Kórházba és a Semmelweis Egyetem klinikájára irányították át.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.