2p

Összesítésünk szerint közel 36 ezren szerepelnek jelenleg valamilyen kórházi várólistán, miközben néhány hete Rétvári Bence, államtitkár a parlamentben 27 ezer érintettről beszélt. 

Reggeli cikkünkben ismertettük a kórházi várólistákkal kapcsolatos összesítésünk eredményeit annak apropóján, hogy néhány hete Rétvári Bence, az EMMI államtitkára a parlamentben is kitért ezekre a számokra. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Mint megírtuk, a NEAK honlapján elérhető lekérdezhető, adatbázis szerint - mely az aktuális állapotot mutatja - a 6088 betegnek 340 napot kell térdprotézisre várnia, amivel szemben Rétvári 137 napot említett. A különbség vélhetően abból fakadhat, hogy míg az államtitkár egy éves statisztikát vett alapul, mi a cikkünknél a bárki által használható lekérdezhető adatbázisból gyűjtöttük ki az adatokat, mely például a transzkatéteres szívbillentyű beültetést vagy épp az ortopédiai nagyműtéteket is listázza. 

Az EMMI szerkesztőségünkhöz eljuttatott reakciója szerint azonban 

"Rétvári Bence államtitkár úr a parlamentben elhangzott válaszában a 2017-es teljes évre vonatkozó, hiteles adatokat ismertette, amelyek megfelelnek a valóságnak, és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján (//www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/varolista) mindenki által leellenőrizhetőek. Az adatokat idén év elején hozta nyilvánosságra a NEAK. A leghatározottabban visszautasítjuk, hogy a parlamentben közölt adatok ne lennének valósak, hitelesek. A 2018-as éves adatok 2019-től állnak majd rendelkezésre."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!