<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Összesítésünk szerint közel 36 ezren szerepelnek jelenleg valamilyen kórházi várólistán, miközben néhány hete Rétvári Bence, államtitkár a parlamentben 27 ezer érintettről beszélt. 

Reggeli cikkünkben ismertettük a kórházi várólistákkal kapcsolatos összesítésünk eredményeit annak apropóján, hogy néhány hete Rétvári Bence, az EMMI államtitkára a parlamentben is kitért ezekre a számokra. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Mint megírtuk, a NEAK honlapján elérhető lekérdezhető, adatbázis szerint - mely az aktuális állapotot mutatja - a 6088 betegnek 340 napot kell térdprotézisre várnia, amivel szemben Rétvári 137 napot említett. A különbség vélhetően abból fakadhat, hogy míg az államtitkár egy éves statisztikát vett alapul, mi a cikkünknél a bárki által használható lekérdezhető adatbázisból gyűjtöttük ki az adatokat, mely például a transzkatéteres szívbillentyű beültetést vagy épp az ortopédiai nagyműtéteket is listázza. 

Az EMMI szerkesztőségünkhöz eljuttatott reakciója szerint azonban 

"Rétvári Bence államtitkár úr a parlamentben elhangzott válaszában a 2017-es teljes évre vonatkozó, hiteles adatokat ismertette, amelyek megfelelnek a valóságnak, és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján (//www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/varolista) mindenki által leellenőrizhetőek. Az adatokat idén év elején hozta nyilvánosságra a NEAK. A leghatározottabban visszautasítjuk, hogy a parlamentben közölt adatok ne lennének valósak, hitelesek. A 2018-as éves adatok 2019-től állnak majd rendelkezésre."