4p

Majdnem 36 ezren várnak jelenleg Magyarországon valamilyen műtéti beavatkozásra. Van, aki legkorábban majd csak 2020 augusztusában részesülhet a szükséges ellátásban. 

A parlamentben szeptemberben egyebek mellett szóba került a kórházi várólisták témája is. Legutóbb Rig Lajos, a Jobbik képviselője érdeklődött az emberi erőforrások miniszterénél arról, hogy "milyen hosszúak a várólisták a fideszes dimenzióban". A miniszter helyett Rétvári Bence, az EMMI államtitkára válaszában kifejtette: összesen 25 milliárd forintot fordított a költségvetés a várólisták csökkentésére. Ennek eredménye lett az is, hogy míg 2012-ben 70 ezren voltak a várólistákon, ez most már 28 ezer alá csökkent. Példaként Rétvári kiemelte a szürkehályog műtéteket, ahol a tényleges várakozási idő 90 napról 45 napra csökkent, a csípőprotézisműtéteknél pedig a 180 napos várakozási idő 104 napra csökkent. Térdprotézisműtéteknél pedig a 2012-es 241 nap mára 137 napra mérséklődött.

Ezek a számok azonban a valóságosnál némileg kedvezőbbnek tűnnek - legalábbis a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján szereplőkhöz képest. Cikkünk írásakor ugyanis majdnem 36 ezren vártak valamilyen műtétre az országban. A leghosszabb várólista az államtitkár által is említett beavatkozásoknál jellemző. 11 474-en várnak szürkehályog műtétre, a váróslista hossza azonban 45 nap helyett 87 nap, Észak-Alföldön ennél is többet kell várnia a több mint 1600 betegnek, 119 napot.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

6088-an térdprotézis műtétre várnak, amire a NEAK honlapja szerint 340 napot, tehát majdnem egy teljes évet kell várni, szemben a Rétvári által említett 137 nappal. Az interneten fellelhető információk szerint egy évvel ezelőtt térdprotézisra még "csak" 295 napot kellett várni. A legrosszabb helyzet Észak-Magyarországon alakult ki, az itt élőknek ugyanis 571 napot kell várniuk a beavatkozásra. Nem sokkal van jobb helyzetben az az 5261 beteg, aki csípőprotézisre vár. Itt sem 104 nap a várakozási idő - mint, ahogy az Rétvári említette - hanem 279 nap (egy éve erre még 295 napot kellett várni). Nagyon nem mindegy ebben az esetben sem, hogy ki hol vár a beavatkozásra, Észak-Magyarországon ugyanis 487 nap a várakozás ideje. 

Ezeknél azonban jóval hosszabb várólisták is kialakultak egyes beavatkozásoknál.

A legnagyobb türelemre a transzkatéteres szívbillentyű beültetésre váróknak van szükségük, itt ugyanis 669 napot kell várni a műtétre.

A várakozási idő ráadásul június végéhez képest 52 nappal növekedett is, és az érintettek száma sem kevés: 306-an szerepeltek a várólistán az összegzésünk időpontjában, mindannyian a dél-közép-magyarországi régióban 

410 napot kell várnia annak a 90 embernek, akinek ortopédiai nagyműtétre van szüksége. A várakozási idő ráadásul itt is jelentősen, 56 nappal nőtt június végéhez képest. Viszont ebben az esetben sem mindegy, hogy az ország melyik régiójában kerül sor a műtétre. A Dél-Dunántúlon ugyanis 792 napot (!!!), vagyis 2 év 2 hónapot kell várni a beavatkozásra. 

Az adatok alapján a kiterjesztett gerincműtétre szorulók sem járnak jobban. Országos átlagban 403 napot kell várni, Dél-Dunántúlon azonban itt is az átlagosnál jóval nagyobb csúszásban vannak. A várakozási idő 554 nap. Ugyanez a helyzet a gerincstabilizáló műtéteknél is. Országos átlagban 314 napos a várakozási idő, Dél-Dunántúlon az érintetteknek azonban akár 479 napig is türelemmel kell lenniük. Ráadásul összesítésünk alapján június végéhez képest itt mutatkozik a legnagyobb növekedés: 66 nappal nőtt egy negyedév alatt a várakozási idő. 

Reagált az EMMI
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerkesztőségünkhöz eljuttatott reakciója szerint 

"Rétvári Bence államtitkár úr a parlamentben elhangzott válaszában a 2017-es teljes évre vonatkozó, hiteles adatokat ismertette, amelyek megfelelnek a valóságnak, és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján (//www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/varolista) mindenki által leellenőrizhetőek. Az adatokat idén év elején hozta nyilvánosságra a NEAK. A leghatározottabban visszautasítjuk, hogy a parlamentben közölt adatok ne lennének valósak, hitelesek. A 2018-as éves adatok 2019-től állnak majd rendelkezésre."

Szerkesztőségünk ugyanakkor a NEAK bárki által lekérdezhető adatbázisából gyűjtötte össze az aktuális adatokat.

Frissítés: a NEAK is reagált, szerintük az EMMI a valóságnak megfelelő adatokat közölt, de érvelésük után sem lett tisztább a kép a várólisták ügyében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!