2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk ára jelentősebben, az élelmiszereké és a tartós fogyasztási cikkeké az átlagost kissé meghaladó mértékben emelkedett. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek.

Éves szinten a legnagyobb mértékben, 25,1 százalékkal az étolaj drágult - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Az élelmiszerek ára összességében 3,4 százalékkal lett magasabb februárban az előző év azonos időszakához képest. A többi élelmiszer közül a cukorért 9,9, a munkahelyi étkezésért 8, a cukorkáért és a mézért 7,5, a lisztért 7,1 kellett többet fizetni az előző hónapban, mint 2020 februárjában, míg az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) ára 5,8 százalékkal emelkedett.

A húsáruk viszont olcsóbbak lettek, a sertés 7,3, a baromfi 0,6 százalékkal.

Jelentősen megdrágult az étolaj. Fotó: MTI
Jelentősen megdrágult az étolaj. Fotó: MTI

szeszes italok, dohányáruk átlagosan 9,9, ezen belül a dohányáruk 16,5 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 3,8 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsikért 12,1 százalékkal. A járműüzemanyagok ára 4,6 százalékkal magasabb lett.

Januárhoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek februárban. Az élelmiszerek 1 százalékkal drágultak, ezen belül az étolaj 6,8, a gyümölcs- és zöldség 4,9, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,5, a margarin 2,3, a tej 2,2 százalékkal többe, ezzel szemben a sertéshús 1,5 százakal kevesebbe került. A szolgáltatásokért 0,5, a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett többet fizetni, utóbbin belül a szobabútor 1,3 százalékkal drágult egy hónap alatt. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt, ezen belül a söré 0,9 százalékkal. A járműüzemanyagok ára 3,8 százalékkal lett magasabb.

Az idei év első két hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 2,9, a nyugdíjas háztartások körében pedig 3,0 százalékkal emelkedtek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!