3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kedden kiderül, mekkora volt az infláció februárban. Arra lehet számítani, hogy az előző hónapok stagnálása után a KSH akár fél százalékponttal magasabb, azaz 3,2 százalékos második havi pénzromlásról számol be. Közben a forint egyre csak gyengül, az euróval szemben vészesen megközelítette a tavaly áprilisban felállított történelmi, 370-es mélypontját. Az okokat és a kilátásokat boncolgatta kollégánk a Trend FM ma reggeli műsorában.

Csabai Károly, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu felelős szerkesztője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában beszélt a hazai pénzpiaci kilátásokról.

A hónap második hete egyebek mellett az előző havi friss inflációs adatokat is el szokta hozni. Ezúttal különösen érdekes lesz, milyen számmal rukkol elő a Központi Statisztikai Hivatal. Hiszen az nagyon valószínűnek tűnik, hogy a februári fogyasztói árindex magasabb lesz az előző két hónap 2,7-2,7 százalékos mutatójánál, az viszont kérdés, hogy mennyivel. Egyet lehet érteni az elemzőkkel, hogy a 3 százalékos határt elérheti az éves szintű pénzromlás, az akár fél százalékponttal is magasabb lehet az egy hónappal korábbinál.

Ebben alapvetően az üzemanyagárak emelkedése a ludas, azok már több mint hat éve, 2014 augusztusa óta nem látott szintre jutottak. Ebben nemcsak az játszik szerepet, hogy a koronavírus-járvány hatására kialakult válságban meredeken csökkent az olajkereslet, emiatt a sárga arany jegyzése is, ami alacsony éves bázist teremtett. Hanem az is, hogy a hazai benzinárak meghatározásánál irányadó világpiaci kőolajárak szárnyalnak. 

Ugyanakkor a februári magasabb inflációban egyedi tényezők is hathattak. Mint például a jövedéki adó januári emelése, amely a dohányáruk és az alkoholfajták árába is begyűrűzhetett, a piaci szolgáltatások szokásosnak tekinthető, év eleji átárazódása, valamint az élelmiszerek drágulása.

Az élelmiszerárak drágulása is nyomot hagyhatott a februári infláción. Fotó: MTI
Az élelmiszerárak drágulása is nyomot hagyhatott a februári infláción. Fotó: MTI

Az amúgy is emelkedő benzinárakat ugyanakkor még feljebb taszította a forint gyengülése. A dollárral szemben már a 310-es szintet közelíti a hazai fizetőeszköz árfolyama, az euróval szemben pedig a 370-es, tavaly áprilisban elért történelmi mélypont már csak alig valamivel több mint két egységre volt hétfő délelőtt. 

Sovány vigasz, hogy a forintgyengülés mögött elsősorban nem hazai okok állnak - értsd: gyenge makrogazdasági adatok -, hanem alapvetően az, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma elbizonytalanította a befektetőket atekintetben, mikor is jöhet el a várva várt kilábalás. Ennek hatására kezdték biztonságos eszközökbe tenni a pénzeiket, mindenekelőtt az általuk azoknak tekintett amerikai és német államkötvényekbe, amelyek hozama jócskán megugrott. Márpedig az ilyen tőkeátcsoportosítások általában a kockázatosabbnak minősített befektetésekből történnek, mint például a forintban meglévőkből - ezek eladása nyomhatta le a forint árfolyamát.

Úgy tűnik tehát, lesz bőven teendője a Magyar Nemzeti Bank március 23-án ülésező monetáris tanácsának, amely számára a 3 százalékos középtávú inflációs cél az elsődleges, az attól való eltérést csak maximum 1 százalékig tolerálja. Árfolyamcélja ugyan állítása szerint nincs a jegybanknak, de azért nem is olyan régen, tavaly augusztusban már láttuk, hogy a forint jelentősebb gyengülésére azért reagál: akkor emelte meg az egyhetes betéti kamatát 0,15 százalékponttal, 0,75 százalékra. 

A beszélgetést itt hallgathatja meg: 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!