<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Emlékeznek még az Operatív Törzs napi adásaira? Ezen a héten minden áldott nap délelőtt 9.30 perckor egy halk szavú tisztviselő jelenik meg az észak-koreai televízióban is, hogy beszámoljon a „lázas” betegekről és az újabb halálesetek számáról Észak-Koreában, és az ország első járványhullámára irányuló intézkedéseiről.

A kevésbé közismert tisztviselő, Ryu Yongchol lett az elszigetelt ország járvány elleni harcának nyilvános arca. Olyan, mint a mi Müller Cecíliánk, vagy az amerikaiak Dr. Anthony Faucija, vagy a dél-koreaiak Jeong Eunkyeong-ja.

Észak-Korea több mint két éve nem közölt Covid-adatokat lezárt határai mögül, persze a szkeptikusok szerint ez inkább a titkolózásról szól, mint a koronavírus valódi hiányáról. A rejtélyes ország első Covid-járványának kirobbanásakor azonban, és a múlt heti rendkívüli állapot kihirdetése óta Észak-Korea irányt váltott. Úgy tűnik, hogy sok más ország tapasztalatára építve részletes adatokat közöl a vírus terjedéséről, és tanácsokat ad annak elkerülésére.

Észak-Koreai fővárosában Phenjanban is tombol a járvány. Fotó: DepositphotosÉszak-Koreai fővárosában Phenjanban is tombol a járvány. Fotó: Depositphotos

Ryu, a KCNA állami hírügynökség jelentése szerint az országos járványmegelőzési főhadiszálláson dolgozik, amelyet úgy tűnik, most hoztak létre a COVID leküzdésére – írja a Reuters, ahol a fiatal úriember fotója is látható.

Dél-koreai kollégájához hasonlóan az észak-koreai ügynökség is napi eligazításokat tart Ryu elnökletével, igaz, egyetlen újságírói kérdés nélkül.

Az öltönyös, szarukeretes szemüveget viselő Ryu okos és lényegretörő, mindezek szokatlan tulajdonságok Észak-Korea szigorúan ellenőrzött televíziójában, amelyben a bemondók inkább az ősi katonai parancsnokokra hasonlítanak.

"Rendkívüli erőfeszítéseket teszünk minden fertőzött személy ellenőrzésére és elkülönítésére, hogy leszűkítsük azokat a lehetőségeket, ahol a fertőző betegség tovább terjedhet" – jelentette ki Ryu, sürgetve a "kiskapus védekezést" is.

Észak-Korea azt közölte, hogy 25 millió lakosa közül jelenleg 2 241 610 „lázas” ember beteg jelenleg és 65-en haltak meg. De hiányoznak a tesztelések, és nem pontosították azt sem, hogy az elhunytak közül hányról igazolódott be, hogy valóban Covid-ban halt meg.

A járvány megszelídítése

Ryu Yongchol-ról keveset lehet tudni, még az sem világos, hogy van-e orvosi képesítése. Egy 2017. júliusi állami médiajelentésben azonban az egészségügyi minisztérium azonos nevű főigazgatója azzal vádolta meg Dél-Koreát, hogy vegyi terrortámadást tervezett Kim Dzsongun észak-koreai vezető ellen. Dél-Korea tagadta a vádat.

Az észak-koreai ügyekkel foglalkozó dél-koreai egyesített minisztérium egyik tisztviselője azt mondta, hogy korábban valóban Ryu töltötte be ezt a pozíciót, bár nem világos, hogy ő volt-e az a személy, akire a jelentés hivatkozik.

"Az új észak-koreai médiastratégia, amely most a Covid tekintetében látszólagos nyitottságot mutat, összhangban áll Kim Dzsong Un céljaival, miszerint az átláthatóság javításával és a hibák elismerésével 'normális államot' építsen fel" – mondja Yang Moojin, a szöuli Észak-Koreai Tanulmányok Egyetem professzora.

"Mindez arra is ösztönözheti az embereket, hogy jelentkezzenek a tüneteikkel, és csatlakozzanak a járvány megfékezéséhez, amiben kulcsfontosságú a nyilvánosság” – teszi hozzá Yang.

Az egyesített minisztérium egy másik tisztviselője szerint Észak-Korea talán más országok tanulságait is levonhatta, mert most tényeket és számadatokat tesz közzé annak érdekében, hogy mindent megtegyen a járvány megállítása érdekében.

Yang ugyanakkor rámutatott arra, hogy a halálos áldozatok száma lényegesen alacsonyabb, mint más országokban, az adatok kozmetikázása pedig lehet amiatt is, hogy megelőzzön egy elkerülhetetlen, kívülről érkező segítséget, amivel idegen országok bekukkanthatnának az országba.

"A halottak pontos számának közlése politikai megfontolást igényel, mivel a halálozások számának növekedése minden bizonnyal félelmet kelt az emberekben és rontja a közhangulatot" – hangsúlyozza azért Yang.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.