4p

Bár február 15-vel mondtak le a miniszterek a modellváltó egyetemek kuratóriumi tagságáról, de csak nagy nehezen csordogálnak a személyi változásokról szóló hírek. Most Varga Judit utódját találták meg.

A kormánytagoknak azért kellett lemondaniuk kuratóriumi tagságukról, mert az Európai Bizottság szerint összeférhetetlen a kormányzati pozíciójuk az egyetemeket fenntartó alapítványi szerepükkel.

A Miskolci Egyetem alapítványa, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriuma március 31-én tartott ülésén Fükő Lászlót választotta meg elnöknek a tisztségéről lemondó Varga Judit igazságügyminiszter helyett. Fükő László, a BOSCH miskolci gyárigazgatója nem új tag, 2020. augusztus 1-jétől kurátora az Universitas Miskolcinensis Alapítványnak - írják honlapjukon.

Viszont a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítvány testületébe új tagként Világi Oszkár, a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke érkezett.

Világi egyben a győri ETO FC elnöke 2022 februárjától, valamint a 2021-ben létrehozott HSC Aerojet Zrt. igazgatóságának elnöke.

Világi Oszkár egy éve a Győri ETO FC elnöke. Fotó: Youtube
Világi Oszkár egy éve a Győri ETO FC elnöke. Fotó: Youtube

A HSC Aerojet az a magyar cég, amely egy évvel ezelőtt megvásárolta (leányvállalatán, a Vodochody Holdings HU Kft.-n keresztül) a cseh katonai kiképző és könnyű harcászati repülőgépeket gyártó cseh Aero Vodochody a.s.-t – áll a Napi.hu cikkében. A vállalat közvetve (a Magyar Aerojet Befektetési Zrt.-n keresztül) 80 százalékban a jelenlegi honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tulajdona volt, 20 százalékban pedig a cseh Omnipol a.s.-é. A cégbírósági adatok szerint Szalay-Bobrovniczky miniszteri kinevezése után, júniusban két lépcsőben megvált a részesedésétől, az új végső, többségi tulajdonos Hernádi Zsolt lett, aki a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója is.  

Az érintett egyetemek kuratóriumáról lemondott miniszterek utódjai egyébként még foghíjasak, nem mindenhol van meg, vagy még nem hozták nyilvánosságra az utód személyét.

Szegeden még rejtély övezi

Szegeden például már szintén megtalálták az utódot, de még titok, ki az, csak a jövő héten hozzák nyilvánosságra – mondta Szabó Gábor, a kuratórium elnöke a Szeged.hu-nak. Az egyetem alapítóokirata úgy rendelkezik, hogy egy kurátor lemondása esetén további hatvan napig nem szűnik meg a kuratóriumi tagsága, amennyiben addig nem választanak új kurátort. 

Óbudai Egyetem: Cser-Palkovics András

Az Óbudai Egyetemet kuratóriumának elnöki posztjáról távozott Varga mihály pénzügyminiszter, helyére Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár fideszes polgármesterét választották. Új tagként Nagy Zoltán, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese került be.

Pannon Egyetem: Birkner Zoltán

A Pannon Egyetem korábbi elnöke, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter helyébe Birkner Zoltán, a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) korábbi elnöke lett, aki már a kuratórium megalapításakor tag volt. A Pannon Egyetem ötfős kuratóriumába két új ember került be a távozó Navracsics Tibor és a 2022 januárjában elhunyt Gaál Zoltán, korábbi rektor helyére. Az egyik Szabadics Zoltán, a Szabadics Zrt. tulajdonosa. A cég rendszeres szereplője az állami közbeszerzéseknek. A másik Bartus Péter, a Pannon Egyetemért Alapítvány operatív igazgatója lett.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A honlapról már lekerült Lázár János építési és közlekedési miniszter és Nagy István agrárminiszter, de a helyükre még nem tettek fel senkit.

Széchenyi Egyetem

Még itt sem lehet tudni, hogy az egyetem kuratóriumába ki kerül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!