4p

Kis és nagy építéseket és felújításokat szereztek cégei. Több projektben a NER-tagokkal közösen jutott óriási közbeszerzésekhez.

Nyerő lett a 21 Mészáros Lőrincnek: idén másfélszer annyi, több mint 720 milliárd forint értékű közbeszerzésen lett befutó valamelyik cége, mint amennyi a milliárdos becsült vagyona, vagyis 455 milliárd forint. Az előbbi szám több is lehet, mi ennyit számoltunk össze, a projektek túlnyomó részéről lapunk és laptársunk, a privatbankar.hu is írt.

Orbán Viktor kormányfő kedvence ezen felül bezsákolt még közel 20 milliárd forintnyi állami támogatást a közvetve tulajdonában lévő Hunguest Hotels több egységének a felújítására, illetve a járvány miatti kormányzati kompenzáció formájában. Ezeket a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül csatornázza be.

Nagy falat lett a vasútépítési tendergyőzelem (fotó: MTI)
Nagy falat lett a vasútépítési tendergyőzelem (fotó: MTI)

Kiválóan indult az év és a vége is csodás lett a főleg az építőiparban serénykedő Mészáros érdekeltségek számára, hiszen rögtön januárban elnyerte (a Market Zrt.-vel közösen) a Citadella 20 milliárdos felújítási tenderét, illetve Lentiben a gyógyfürdő fejlesztését 2,2 milliárd forintért. Tavasszal jött a Festetics-kastély, majd a közeli majorság, a Nagycenki kastély, az MLSZ új edzőközpontja és a kaposvári négycsillagos szálloda kivitelezése, utóbbi 13 milliárd forintot hoz majd a konyhára.

Ezeknél nagyobb falat volt a tatabányai multicsarnok 18,5 milliárd forintért (az Épkarral együtt), márciusban a Fóti filmstúdió, már megint a Markettel közösen 30 milliárd forintért, majd áprilisban a kőbányai multicsarnok és uszoda 47 milliárd forintért. Az idei abszolút rekordot azonban nem felépítményekkel, hanem egy gigantikus vasúti megrendeléssel állította be: szeptemberben derült ki, hogy a hozzá tartozó V-Híd építheti meg a budapesti Déli Körvasutat 338 milliárd forintért. Alvállalkozóként családi cégeket és még volt Simicska-érdekeltséget is bevon.

Nem mindent sikerült azonban elvinni, erre példa az alábbi hír:

Mészáros Lőrinc szerteágazó figyelme kiterjedt a kórházakra is. Egyebek mellett cégei „kapták meg” a székesfehérvári létesítmény (8 milliárd forint) és a fővárosi Heim Pál Gyermekkórház (31,7 milliárd forint) felújítását. Az egészségügynél maradva az Országos Sportegészségügyi Intézet bővítését és korszerűsítését is cégére (ZÁÉV Zrt.) bízták 4,6 milliárd forintért.

A közügyet szolgálja azzal is, hogy Szekszárdon 4,1 milliárd forintért új hipermodern könyvtárat és levéltárat építhet és gyermekeinek cége (Fejér-B.Á.L. Zrt.) varázsolhatja újjá a fonyódi ifjúsági tábort, ott 4,4 milliárd forintot számlázhat. Maglódon pedig új iskolát húzhat fel 3,5 milliárd forintért.

Feltűnően sok az alap infrastruktúrát javító vagy bővítő megbízása. Az ország keleti és nyugati pontjain is különféle vízi közművek felújítása vagy adott esetben teljes cseréje is szerepel az idén megszerzett munkák között. Ezekért több mint 100 milliárd forintot számlázhatnak a felügyelete alá tartozó cégek. Az egyik legnagyobb, mintegy 22 milliárd forintos szerződést a Lázár János ellenőrzésével Mezőhegyesen működő Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kötötte vele és méretes, összesen 48 milliárd forintos lesz a szintén víziközmű rendszereket érintő munka Komáromban és Gödön.

Külön tételként szólunk három ügyletről. Az egyik az, hogy négy évig a felcsúti milliárdos érdekkörébe tartozó biztosítási cég évi 112 millió forintért biztosítja a Magyar Posta dolgozóit. A másik pedig a szállodai üzletéhez kapcsolódik: a közvetett tulajdonában lévő hotelekben szállásolja el négy évig a BRFK munkatársait (legfeljebb 700-at), a szobaár ennyi embernek összesen 3,1 millió forint éjszakánként. A harmadik egy közös kivitelezés a KÉSZ Csoporttal Zalaegerszegen, e két cég a fő kivitelezője a német harcijárműveket előállító gyárnak a mintegy 60 milliárd forintos projektben.

A fenti hatalmas összegek vagy azok egy része természetesen nem azonnal folynak be a Mészáros-birodalom kasszájába. A zászlóshajónak számító ZÁÉV azért nem panaszkodhat, tavaly például a járvány miatt ugyan csökkent a bevétele, de így is meghaladta az 52 milliárd forintot. A 2020-as beszámoló szerint adózás után nem kevesebb mint 7,13 milliárd forintos tiszta nyereség maradt. Ez kiváló eredmény ahhoz képest, hogy a járvány által nem sújtott 2019-ben csak 6,7 milliárd forintnyi profitot tudtak elkönyvelni. És ez csupán egyetlen vállalat a mind kiterjedtebb Mészáros-féle céghálóban. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!