2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Úgy tűnik, Orbán Viktor édesapja megemelte a Pannónia Golf & Country Club bérleti díját, amit Mészáros Lőrinc fizet.  

A Pannónia Golf & Country Club Mészáros Lőrinc birtokai mellett fekszik, egy kőhajításra az Orbán-család legendás hatvanpusztai majorjától. 2019-ig a Csányi-család birtokában és kezelésében volt a völgyben húzódó, gyönyörű pálya és a hozzá tartozó szálláshely, étterem és a rendezvény- vagy esküvői helyszín.

Csányiék kiszállása után a terület tulajdonosa Orbán Győző lett (a PSU Kft. megvásárlásával), de az üzemeltetést Mészáros Lőrinc viszi, miután a cége megvette a Máriavölgy Zrt.-t.

Csurran-cseppen. Fotó: Faceboook
Csurran-cseppen. Fotó: Faceboook

Az biztos, hogy nem az óriási haszon hajtotta Orbán Győzőt a golfpálya és a hozzá tartozó klub megvásárlásában, a PSU ugyanis - ha minimális mértékben is, de - veszteséges volt 2019 előtt is. Igaz, a cégnek 490 milliós saját tőkéje volt az átvételkor, és a miniszterelnök apja az első évben a cég eredménytartalékát leapasztva 90 millió osztalékot fizet ki magának a cégből. 

A PSU egyetlen bevétele a pálya és csatolt részei bérleti díja lehet. Rendre ugyanakkora 12,2 milliós bevételt jelentettek az éves mérlegben. A bérleti díjon 2020-ben és 2021-ben sem emelt Orbán Győző, megkímélte a többletköltségtől Mészáros Lőrincet.

Egészen tavalyig. A 2022-es mérlegben ugyanis már 17,4 milliós bevétel szerepel - szúrta ki a 444.

Vagyis jó eséllyel Orbán Győző már nagyobb bérleti díjat kér Mészáros Lőrinctől. Nem túl nagyot továbbra sem, de a plusz 5 millió arra elegendő, hogy már nyereséges lett a golfpályát birtokló Orbán-cég. (A 2021-es 400 ezres mínusz után tavaly 4,3 milliós pluszban zárt a PSU.)

Szerencsére sikerült úgy beállítani az új bérleti díjat, hogy azzal Mészáros Lőrinc sem járt rosszul. A golfklubot üzemeltető cég nyeresége ugyan csökkent a tavalyi 7 millióról 3,2 millióra, de így is pluszos maradt. Vagyis a közös golfprojekt elketyeg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!