3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Idén az Országos Rendőr-főkapitányság könnygázra közel 300 millió forintot költ. Meg is van, hogy a közbeszerzésnek ki a nyertese.

Nem lehet tudni, hogy miért ilyen nagy értékben vásárol a kormány, esetleg a migrációsellenes célkitűzései, vagy valami egészen más miatt, mindenesetre egészen pontosan 286,84 millió forintért vásárol „különféle könnyfakasztó spray”-ket.

Fotónk illusztráció: Depositphotos
Fotónk illusztráció: Depositphotos

Az 50 ezer darabra szóló, 40 mililiteres könnygázakra, valamint a 10 ezer darabos, 75 mililiteres eszközökre kiírt tendert a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. nyerte el, amelynek tulajdonosa 2022 júniusától a Honvédelmi Minisztérium.

A cég nettó árbevétele egyébként tavaly 95,6 milliárd forint volt, ami 4,7 milliárdos tiszta nyereséget hozott a konyhára.

A közbeszerzésre ajánlatot tett még a Milipol Zrt. és a Kraft HD Zrt. is. Előbbi az érdekesebb, a  fegyver- és ruházati kereskedőcég ugyanis a Csányi Sándor OTP-vezér bizalmasának számító Ecsedi Ferenctől tavaly júniusban került a Honvédelmi Minisztérium egyik érdekeltségének, a Techimpex Kft.-nek a tulajdonába, hogy aztán idén októberben pedig azzal kerüljön a hírekbe, több százezer lőszert adott el a Védelmi Ügynökségnek és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának - ahogy arról lapunk elsőként beszámolt.

Frissítés: az OTP Csoport tájékoztatása szerint Ecsedi Ferenc idén júniusban elhunyt.

Érdekes, hogy épp az országos pedagógussztrájk napján, azaz október 5-én is kiírt egy pályázatot a Védelmi Ügynökség védelmi eszközökre, köztük könnygázra, melyben nincs rögzített ár és darabszám sem, csak az 1 milliárd forintos beszerzési sapkát jelölték meg. Ahogy nincs feltüntetve az sem, kinek szeretnék a nagy mennyiségű eszközöket, csak az, hogy "Magyarország érintett szervezetei számára". A tenderre november 8-áig lehetett pályázni többek között nagy mennyiségű CS (orto-klórbenzilidén-malinitril), valamint OC (paprika) hatóanyagtartalmú, számtalan kiszerelésű spray, jet, hab és gél, sőt kanna formátumú könnygázokkal. 

De nem csak hagyományos könnygázokat használ az ORFK, tavaly arról számolt be, hogy modern, habalapú könnyfakasztó spray-t is rendszeresített. Az új eszköz számtalan előnnyel bír a régi gázspray-kel szemben. A korábbi R92-es típusmegjelölésű gázspray-t egy sokkal modernebb, amerikai gyártmányú eszközre cserélték, a Sabre Security Equipment Corporation MK-3 Pepper Foam paprika habspray-re, ami generációs ugrást jelent. Az új egyéni könnyfakasztó habspray 50 mililiteres kiszerelésben kerül a rendőrökhöz, melyből korábban már a Magyar Honvédség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is rendelt a gyártó hasonló termékéből, utóbbi 3 ezer darabot.

Tavaly egyébként a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsoksága is vásárolt „kényszerítő és védőeszközöket” közbeszerzés útján. De ők csak mindössze 10 darabot a 400 mililiteresből, 100 darabot a 40 mililiteresből a nyertes román S.C. MATERIAL GROUP S.R.L.-től, s csak 4,1 millió forint értékben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!