<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Korábban még olvasható volt a NEAK honlapján, hogy egyes műtétekre mennyit kell várni, az adat azonban néhány nappal ezelőtt eltűnt.

Talán a túl hosszú várakozási idő zavarhatta a kormányzati sikerpropagandát, mással nehezen magyarázható, hogy immár kevesebb adatot tesznek közzé a kórházi várólistákról. Megszüntették a központi várólistát – írja a Népszava a Válasz Online híre kapcsán, miszerint korábban olvasható volt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján, hogy egyes műtétekre mennyit kell várni, ez az adat azonban néhány nappal ezelőtt eltűnt. 

Mindig a szürkehályogműtétre várakoznak a legtöbben. Fotó: DepositphotosMindig a szürkehályogműtétre várakoznak a legtöbben. Fotó: Depositphotos

Ma már csak visszamenőleges adatok láthatók, például, hogy mennyi volt a megelőző hat hónapban az átlagos várakozási idő, illetve mennyi volt a várakozás közép ideje (mediánja). Az a korábban rendszeresen közölt információ is eltűnt, hogy mennyi a műtétre várakozás minimum, illetve maximum ideje. Lapunk legutóbb tavaly novemberben foglalkozott a várakozási időkkel.

Akkor azt írtuk, szürkehályog-műtétre már 17 668 fő várt, a kevésbé szerencséseknek akár három évig is eltarthat, mire eljutnak a műtőasztalig. Szintén nagyon hosszú volt a várólista a csípőprotézis műtétek esetében, amelyre 7568 fő, térdprotézis műtétre 8948-an várakoztak. A csípőprotézis esetében a maximum várakozási idő hat és fél év volt, a térdprotézisnél pedig több mint nyolc év. Ezek a romló adatok látszódhattak néhány nappal ezelőttig a NEAK honlapján.

A Népszava múlt csütörtökön megkérdezte az állami kórházfenntartót és az egészségbiztosítót, hogy mi az oka a várakozási időkre vonatkozó adatok eltüntetésének, illetve zajlik-e jelenleg a várólisták mérséklését ösztönző program és ha igen, hány kórházban milyen típusú ellátásoknál sikerült a nyár óta mérsékelni a sorokat. Választ azóta sem kaptak.

A NEAK a járvány kitörését megelőző években, 2014 és 2020 között összesen mintegy 30 milliárd forintot költött várólista-csökkentő programokra. Öt milliárd forint 2021-ben is volt a sorok csökkentésére. A kormányzat a nyár végén be is jelentette, hogy ősztől újraindítja a várólistaprogramot, ám a járvány újabb hulláma miatt mire elkezdődött volna, addigra le is állt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.