2p

Korábban még olvasható volt a NEAK honlapján, hogy egyes műtétekre mennyit kell várni, az adat azonban néhány nappal ezelőtt eltűnt.

Talán a túl hosszú várakozási idő zavarhatta a kormányzati sikerpropagandát, mással nehezen magyarázható, hogy immár kevesebb adatot tesznek közzé a kórházi várólistákról. Megszüntették a központi várólistát – írja a Népszava a Válasz Online híre kapcsán, miszerint korábban olvasható volt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján, hogy egyes műtétekre mennyit kell várni, ez az adat azonban néhány nappal ezelőtt eltűnt. 

Mindig a szürkehályogműtétre várakoznak a legtöbben. Fotó: Depositphotos
Mindig a szürkehályogműtétre várakoznak a legtöbben. Fotó: Depositphotos

Ma már csak visszamenőleges adatok láthatók, például, hogy mennyi volt a megelőző hat hónapban az átlagos várakozási idő, illetve mennyi volt a várakozás közép ideje (mediánja). Az a korábban rendszeresen közölt információ is eltűnt, hogy mennyi a műtétre várakozás minimum, illetve maximum ideje. Lapunk legutóbb tavaly novemberben foglalkozott a várakozási időkkel.

Akkor azt írtuk, szürkehályog-műtétre már 17 668 fő várt, a kevésbé szerencséseknek akár három évig is eltarthat, mire eljutnak a műtőasztalig. Szintén nagyon hosszú volt a várólista a csípőprotézis műtétek esetében, amelyre 7568 fő, térdprotézis műtétre 8948-an várakoztak. A csípőprotézis esetében a maximum várakozási idő hat és fél év volt, a térdprotézisnél pedig több mint nyolc év. Ezek a romló adatok látszódhattak néhány nappal ezelőttig a NEAK honlapján.

A Népszava múlt csütörtökön megkérdezte az állami kórházfenntartót és az egészségbiztosítót, hogy mi az oka a várakozási időkre vonatkozó adatok eltüntetésének, illetve zajlik-e jelenleg a várólisták mérséklését ösztönző program és ha igen, hány kórházban milyen típusú ellátásoknál sikerült a nyár óta mérsékelni a sorokat. Választ azóta sem kaptak.

A NEAK a járvány kitörését megelőző években, 2014 és 2020 között összesen mintegy 30 milliárd forintot költött várólista-csökkentő programokra. Öt milliárd forint 2021-ben is volt a sorok csökkentésére. A kormányzat a nyár végén be is jelentette, hogy ősztől újraindítja a várólistaprogramot, ám a járvány újabb hulláma miatt mire elkezdődött volna, addigra le is állt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!