<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóját se vetették szét az új információk, de néhány gyöngyszem azért jutott a nézőknek. Az igazán fontos információkat a statisztikában találtuk meg.

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatója a hagyományoknak megfelelően a reggeli órák óta már ismert, aktuális hazai koronavírus-adatok ismétlésével kezdődött, miszerint

 • az elmúlt 24 órában 951 új fertőzöttet azonosítottak
 • összesen 20 450 fertőzött van már tavasz óta
 • az aktív fertőzöttek száma 15 104 fő
 • elhunyt 8 beteg
 • tavasz óta összesen már 702-en haltak meg az országban a koronavírussal összefüggésben
 • 4644-an gyógyultak meg mára virradóra 

Az elhunytak főképp szív-érrendszeri, daganatos vagy anyagcsere-megbetegedésben szenvedtek, utóbbiak közül többen cukorbetegségben. Eddig összesen 645 492 koronavírus-tesztet végeztek az országban, melynek nagyon kis része volt csak térítéses, a többit az állam állta.

Müller Cecília az operatív törzs szeptember 23-i sajtótájékoztatóján. (Forrás: M1, YouTube)
Müller Cecília az operatív törzs szeptember 23-i sajtótájékoztatóján. (Forrás: M1, YouTube)

Ezután Müller nagyon hosszan átismételte azt is, hogy milyen megfertőződés-megelőző óvintézkedéseket kellene betartanunk (kézmosás, maszkviselés, távolságtartás). Egy egyelőre kevéssé köztudomású információt is kiemelt, ezt jó külön rögzíteni:

fertőzésgyanús esetekben a gyanús ember szoros kontaktszemélyének is karanténba kell mennie 10 napra.

További információmorzsák: Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter tegnap videómegbeszélést tartott a kórházak főigazgatóival. Kásler szerint is nehezebb a védekezés most, mivel nem gócpontokban terjed a kór, hanem közösségi terjedéssel, bárhol megjelenhetnek fertőzöttek tovább fertőzni. A kórházak ágykihasználtsága 53 százalék körül van, a fennmaradóból 20 százalékot kell fenntartani a koronásoknak - mondta még el Müller.

Kiss Róbert rendőr alezredes vette át a szót, ő elmondta, hogy 12 719 helyszíni ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténok ügyében tegnap, összesen pedig már 1 millió 71 ezernél is többet. Az elmúlt 24 órában 3280 hatósági házi karantént rendeltek el, ebből 644-et az országba külföldről belépők kapták. Összesen 27 449-szer rendeltek el már karantént az ügyeletes szervek.

A hónap eleje óta élő szigorítások miatt informatív adat, hogy a rendőrök az elmúlt 24 órában ötször intézkedtek tömegközlekedési eszközön a maszkviselési szabályok megsértése miatt, 27-szer pedig boltokban, intézményekben.

Sajtós kérdések

 • Nógrád Megyei Hírlap: a tapasztalatok alapján mennyire pontosak a szennyvízvizsgálatos fertőzésprognózisok? Ha a fertőzöttek számának emelkedését jósolják, akkor lehet még valamit tenni? Müller: több 10-szeres emelkedésnél "van egy előzetes, jósló értéke" a szennyvíztesztnek, és ez rendre be is jön. Tenni akkor már nem lehet semmit, a számokat visszafordítani nem lehet, de a maszkviselési és egyéb szabályokat tartsák be, akkor talán nem lesz a jövőben még nagyobb emelkedés.
 • Békés Megyei Hírlap: az iskolákban mit kezdjenek a veszélyes hulladéknak minősülő maszkokkal? Müller: az egészségügyben használt maszkok tényleg veszélyesnek minősülnek, de a hétköznapi életben hordottak nem minősülnek annak. Duplafalú zsákban 48 órára el kell különíteni a kidobásra ítélt maszkokat, utána nem életképes a bennük esetlegesen ott tanyázó vírus. Szóval utána mehet simán a kukába.
 • Somogyi Hírlap: ki ellenőrzi a szórakozóhelyeket este 11 után? Ha vendéget találnak, mi lesz a büntetés? Kiss: ha a rendőrökhöz bejelentés érkezik vagy járőrözéskor vendéggyanús embereket szúrnak ki egy helyen, akkor a szórakozóhely tulajdonosának kell igazolnia a rendőrök felé, hogy a helyen tartózkodók közül ki kicsoda. Ha valóban vendég is van bent, akkor a rendőrök "az arányosság elve" alapján büntetnek.
 • RTL Klub Híradó: hány egészségügyi intézmény és hány magánszolgáltató reagált Müller felhívására, amely szerint az átvezénylehető dolgozói állományt kellett listázni? Müller: "remélem, hogy mindenki reagált." Az információszolgáltatás a védekezés miatt nagyon fontos.
 • RTL Klub Híradó: a mostani hullámban mennyire jellemzőek az atipikus esetek, amikor a vírus fiataloknál, egészségeseknél okoz durva tüneteket, halált? Müller: szerencsére nem jellemző, de jelen van. Most is van pár olyan fiatal lélegeztetőgépen, aki korábban egészséges volt.
 • HVG: mi az oka annak, hogy az orvosoknak a koronagyanúsakat is jelenteni kell 24 órán belül, mit kezdenek az adatokkal? Müller: évtizedes gyakorlat a fertőzésgyanúsak jelentése, két úton. Az egyik út a laboratóriumi rendszer - itt a laborok töltik be a tesztekből származó adataikat. A másik a fertőzőbeteg-bejelentő rendszer, ide az orvosok a diagnózis felállítása után jelentik az eredményeket. Ez a két rendszer összeér.
 • HVG: az orvos által gyanúsnak minősített, de nem igazolt emberekre milyen szabályok vonatkoznak? Müller: "a gyanús eset az valamiért gyanús." Rájuk olyan szabályok érvényesek, hogy vizsgálattal vagy meg kell erősíteni vagy el kell vetni a gyanút.
 • Népszava: hogy megy majd a térítésmentes influenza-oltások badása, ha a háziorvosok főleg telefonon fogadják a pácienseket? Müller: most is lehet menni orvoshoz, ha telefonon nem sikerül azonosítania problémát. Influenza-oltásért is fel kell keresni az orvost, október közepe fele lesznek meg a vakcinák, ez ki lesz hirdetve. Müller javasolja, hogy majd telefonon kérjünk időpontot, hogy ne legyen zsúfoltság, betegkontaktus a váróteremben.
 • Infórádió: a tömegközlekedésben a vezetőknek milyen eszközeik vannak a maszkviselési szabály betartatására? Feladatuk ez egyáltalán? Mi az utas büntetése, ha nem engedelmeskedik a felszólításnak vagy bántalmazza a vezetőt? Kiss: a vezető szólhat - kihangosítva is - hogy az utas húzzon maszkot. Ha az utas nem húz maszkot, a sofőr rendőrt hívhat, le is tessékelheti a járműről a renitens utast, és addig ki is vonhatja a forgalomból a járművet. Az utasnál közérdekű üzem megzavarása lesz a rendőri intézkedés oka. Ha agresszív utasról van szó, akkor közfeladatot ellátó személy elleni erőszak lesz a vád, ami súlyos büntetést von maga után.

Ez hangzott el tehát a mai tájékoztatón, de közben érdemes egy kis figyelmet szentelni a járvány alakulására is. Az elmúlt időszak tapasztalata az, hogy egyre nagyobb a kockázat vidéken, sok fertőzöttet a fővároson kívül regisztrálnak. Emlékezetes, hogy tavasszal Budapest külön járványügyi elbírálás alá esett, amit akkor azzal magyarázott a kormány, hogy az adatok a főváros átlagon felüli fertőzésveszélyét jelzik. Ennek megfelelően időben elcsúsztatva oldották fel a korlátozásokat a vidékhez képest.

 A vidék kitettségét jelzik egyébként a legfrissebb szennyvízminta-vételek is, mely szerint most leginkább Szombathelyen, Zalaegerszegen, Veszprémben, Kaposváron, Szekszárdon, Pécsett, Békéscsabán és Egerben várható az esetszámok felfutása.

Szintén kiemelésre érdemes, hogy mekkora különbség van a tesztek számában a két időszak között. Az elmúlt hetekben ugrásszerűen nőtt a mintavételek száma -  ebből fakadóan pedig a procedúra időtartama - amiből azt a következtetést is levonhatnánk, hogy a társadalmi igény lett nagyobb a megelőző jellegű tesztelésekre.

A tiszti főorvos által elmondottak - mely szerint a tesztek meghatározó részét államilag végzik - viszont arra utalnak, hogy főleg a koronavírusos emberrel szoros kontaktban lévő, karanténba kényszerített emberek állnak sorban a tesztekért. Tehát azok, akik joggal tarthatnak attól, hogy megtalálta őket a vírus. Mindazonáltal a magánszolgáltatóktól érkező hírek - melyek szerint kifogyóban a kapacitásuk, már ahol ez még kérdés egyáltalán a tesztek hatósági árassá tétele óta, és nem szüntették meg a szolgáltatást - szintén azt jelzik, hogy a tünetmentes, fertőző ismerősi kapcsolattal nem rendelkezők is mind többen végeztetnének teszteket, ha lehetne.