TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 21. 13:03

Bár kedvező a járványhelyzet alakulása Magyarországon, azért Müller Cecília szerint nem árt az éberség. Még bármi lehet.

A járványhelyzet enyhülésével könnyítenek a határárlépések szabályozásán. Az Osztrák Köztársaság területéről érkező osztrák és magyar állampolgárok beléphetnek Magyarország területére, ha a belépés előtt 4 nappal készült teszttel igazolják, hogy nem fertőzöttek - hangzott el az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Reggel 6-tól a magyar-román határon megnyitották az átkelőket.

Elhangzott, hogy bizonyos megkötésekkel Szlovákiából szabad az átjárás, ha 24 órán belül visszatérnek az érkezők. A magyar állampolgárokra is vonatkoznak ezek a rendelkezések. Az mentesül a hatósági házi karantén elrendelése alól, akinek van tartózkodási címe vagy állandó lakcíme, és nem marad 24 óránál többet.

A kormány a határellenőrzési akciócsoporton keresztül egyeztet a szomszédos országokkal a többi határnyitásról.

A vírus még mindig köztünk van, ezért a járványügyi éberséget fenn kell tartani - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Megismételte a reggeli adatokat: 3641 koronavírussal diagnosztizált beteget tartanak nyilván, ez 43 új esetet jelent. A járvány kezdete óta 473 ember hunyt el. A 43 új eset 8 helyről, 7 megyéből és Budapestről származik. Budapesten 16 új beteg van, Zalában pedig 10, itt egy család is megbetegedett, egyelőre 3 embernél mutatták ki a vírust. Praktikus tanácsokkal is szolgált Müller Cecília.

  • az irodaházakban ne legyen zsúfoltság, szellőztetni kell, a kollégák ne ebédeljenek, kávézzanak együtt
  • az ottalvós gyerektáborokban se legyen zsúfoltság és oda kell figyelni a takarításra és a szúnyoghálóra, valamint az ágyneműt is ki kell mosni

Két iskolai oltás csúszott a járvány miatt: a kötelező Hepatitis B és az önkéntesen választható HVP ismétlő oltása, amit most május 25-től pótolnak. A részletekről hamarosan tájékoztatják az érintetteket. Hepatitis oltást 78 ezer gyerek, HPV-t 41 ezer lány kaphat.

A tájékoztatón elhangzott, hogy nagyon sok mindent nem tudnak még a koronavírus-járványról:

  • nem tudják, hogy ki kitől kapja el a fertőzést és hogyan
  • nem tudják, hogyan alakul a járvány; lehet a nyáron is velünk marad, de lehet, hogy nem, alapvetően bármi lehetséges
  • nem tudják lesz-e második hullám, de lehet belesimul a többi koronavírus közé 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.