<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Egy alá csökkent a reprodukciós ráta, de most kell nagyon észnél lenni, két hét múlva jöhet szóba leghamarabb a járványügyi intézkedések felülvizsgálata.

Az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos első körben a hivatalos adatközlés megváltoztatásáról beszélt, jelezve, hogy ezáltal még részletesebb statisztika áll rendelkezésre a járvány alakulásának nyomon követésére.

Középen Müller CecíliaKözépen Müller Cecília

A szakemberek úgy látják, nagyjából egy hete kiegyenlítetten alakulnak az esetszámok. Müller Cecília szerint egyfajta egyensúlyi helyzet alakult ki a gyógyultak, új fertőzöttek és elhunytak arányában. Ugyanakkor nagyon körültekintőnek kell maradni az elkövetkező időszakban, a vidékieket érintő enyhébb intézkedések miatt még szorosabban kell nyomon követni a járvány alakulását.

Közlése szerint jelenleg 1027-en szorulnak kórházi ellátásra a koronavírus miatt, közülük 55 embert lélegeztetőgépen kell tartani.

Természetesen szóba került az egészségügyi ellátórendszer újraindítása, amely Müller Cecília szerint csak lépésről lépésre valósulhat meg. A részletekről annyit közölt, hogy a sürgősségi ellátásrend nem változik, a mától hatályos, nagyobb hozzáférést biztosító szabályok a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői és fogászati, illetve a járóbeteg szakellátásokra, az egynapos ellátásra, rehabilitációs kezelésekre és a nem közfinanszírozott magánellátásokra vonatkoznak. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen visszaáll a járvány előtti ellátási rend - hangsúlyozta.

A háziorvosi ellátásra telefonon kell bejelentkezni, és ügyelni kell arra, hogy adott időben - egy óra alatt - legfeljebb 4 beteg ellátására kerüljön sor. Ez idő alatt a váróban sem tartózkodhatnak többen, és továbbra is figyelni kell a távolságtartási szabályokra. Fontos, hogy pontosan érkezzünk meg a megbeszélt időpontra, ha pedig közbejön valami, akkor azt jelezzük a háziorvosi rendelőnek, új időpontot kérve.

Járóbeteg ellátás igénybe vétele esetében hasonló az eljárás, erre is bejelentkezhetünk a háziorvos közreműködésével, de közvetlenül telefonon is.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai nappal elkezdődött a járvány elleni védekezés második szakasza, Budapesten és Pest megyében maradnak az eddigi korlátozások, vidéken enyhébbek lesznek az intézkedések.

Ezt követően újságírói kérdésekre az alábbi válaszok születtek:

  • A látogatási tilalom fennmarad minden fekvőbeteg intézményben, továbbá ahol külön elrendelték, így például az. idősotthonokban. A törzs egyelőre nem látja, mikor tudnak ezen változtatni.
  • Biztatóak a számok, egyre csökken, már 1 alatt jár a reprodukciós ráta (ami azt mutatja, hogy egy fertőzött hány másik embert fertőz meg), de ez egyben óvatosságra is int, a járványnak nincs vége, csak új szakaszba léptünk. Az újabb járványügyi intézkedésekre két hetet kell várni, ennyi idő kell, hogy pontosan meg lehessen ítélni az eddigi intézkedések hatását.
  • Budapesten és Pest megyén kívül újra be lehet ülni az éttermek, kávézók nyitott, teraszos részére, de tartani kell a másfél méteres távolságot asztaltársaságonként. Arra vonatkozóan nincs megkötés, hogy kik ülhetnek egy asztalnál, vagyis nem muszáj családtagoknak lenniük.
  • A szakrendelőknél a korábbi, még a veszélyhelyzet előtti időpont-foglalásokat meg kell ismételni, vagyis megint időpontot kell kérni, mert "új helyzet van", limitált az egy időben ellátható betegek száma. Az új időpontért is a háziorvost kell megkeresni.
  • Megerősítették, hogy a kamaraerdei úti idősotthonban is terjed a fertőzés, ott 33 gondozott, valamint 9 gondozó mintája lett pozitív. Összesen 30 szociális intézményben jelent meg a koronavírus és 79 lakó hunyt el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.