<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Hernádi Zsolt MOL-vezér közpénz milliárdokból épülő luxusszállodája miatt Esztergomban hozzá kell nyúlni a helyi építési szabályzathoz. Az üzletember egyik cége a hotel melletti élményfürdőt is üzemeltetné, ehhez pedig Hernádi Ádám polgármesterrel kellene megállapodni.

Szerda óta megint rendkívüli jogrend lépett életbe Magyarországon, és ahogyan tavasszal, ez most is azt jelenti, hogy nem csak a kormány kapott különleges jogosítványokat, hanem azt is, hogy veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

Ennek egyik eklatáns példája volt, hogy június 17-én, egy nappal az első veszélyhelyzet vége előtt úgy döntött Hernádi Ádám esztergomi polgármester, hogy megszünteti az önkormányzat és az Investor 2005 Kft. közötti szerződést a helyi Aquasziget Esztergom Élményfürdő teljes körű üzemeltetésére szeptember 30-i hatállyal. Jelenleg tehát nincs üzemeltetője a fürdőnek.

Esztergomban otthonosan mozog a Hernádi-család Forrás: WikipédiaEsztergomban otthonosan mozog a Hernádi-család Forrás: Wikipédia

Az esztergomi önkormányzat közbeszerzési bizottsága még szeptember 25-én döntött úgy, hogy az élményfürdő október 12-től január 4-ig történő üzemeltetésre beszerzési eljárást indít. Azért csak 3 hónapra, mert a jelenlegi állás szerint az élményfürdő január 4-én felújítás miatt bezár. A beszerzési eljárásban pedig 4 cégtől kértek be ajánatot:

  1. Solva Hotel Kft.
  2. Első Aquapark Kft.
  3. Zipar Hungary Kft.
  4. Budapest Gyógyfürdői Kft. 

A Solva Hotel Kft.-t tavaly nyáron alapították, a tulajdonosa pedig a Solva Magántőkealap, amely a Gran Private Equity Zrt. által kezelt magántőkealap. A Gran Private Equity pedig Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltsége. Hernádi Ádám polgármester pedig a milliárdos üzletember unokaöccse. Így tehát ha végül erre a cégre esne az önkormányzat választása, akkor a két Hernádinak kellene egyezségre jutnia a részletekről.

A négy cég közül még a Zipar Hungary Kft. érdekes, ugyanis a társaságot 2011-től idén augusztusig Savim Hungary Kft.-nek hívták és 85 százalékban olasz tulajdonban volt (Savim Srl.). Stabilan nyereséges szállodaüzemeltető cégről van szó, 2019-ben például 1,5 milliárd forintos forgalom mellett 4,3 milliárd forintos profittal zártak. Még az idén márciusi taggyűlésen pedig úgy döntöttek, hogy 5,3 milliárd forintot osztalék formájában kifizetnek a tagoknak.

Ez összefüggésben lehet az augusztusban bekövetkezett tulajdonosváltásnak. Ma már Flesch Tamás, Flesch Gábor és Patakfalvi Réka tulajdonában van a cég, amely Zipar Kft-re cserélte le a nevét. Flesch Tamás korábban is kisebbségi tulajdonos volt, így jól ismerheti a céget. Ő a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke és a Continental Group többségi tulajdonosa, ahol Flesch Gábor és Patakfalvi Réka is érdekelt.

A Continental Group pedig a négycsillagos Hotel Moments szállodát is üzemelteti az Andrássy úton. A szálloda az A8 Palace Hotel Zrt. érdekeltsége, amely Csányi Sándor OTP-vezér, Garancsi István (Market Építő) és Hernádi Zsolt MOL-vezér közös cége. Tehát az esztergomi élményfürdő üzemeltetésre kiszemelt két cég tulajdonosai igazából egymás üzleti partnerei.

Esztergomban azonban zajlik egy építkezés éppen az élményfürdővel szemben. Laptársunk írta meg, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást adott 2019-ben a Kisfaludy-pályázatokon keresztül hazai költségvetési forrásból a Hernádi Zsolt MOL-vezér tulajdonában lévő Solva Property Kft.-nek az esztergomi Mária Valéria Hotel felépítésére.

Az építkezés azonban bürokratikus akadályokba ütközött, ezért az esztergomi képviselő-testület október 29-én rendkívüli ülést tartott, amelyen Hernádi Ádám polgármester nem vett részt. 

Az ülésen elsőként a Solva Property Kft. - a Prímás szigeten (Táncsics u. 7.) épülő szálloda tulajdonosa - kérelmét tárgyalta a Testület. A cég az Esztergom Város Helyi Építési Szabályzatáról (HÉSZ) szóló rendelet módosítását kérte a korábbi előírások alapján épült szálloda befejezhetősége érdekében. A vásárláskor általuk még nem ismert túlépítési, zöldfelület fedettségi, tartószerkezeti problémák, illetve az időközben hatályba lépett jogszabály változások miatt módosított építési engedély vált szükségessé az ingatlanra

- számol be a történtekről az esztergom.hu oldal. Kiderült innen még, hogy a helyi építési szabályzat módosításához szükséges telepítési tanulmánytervet (és annak részeként a beépítési tervet) a tulajdonos elkészíttette, benyújtotta a képviselő-testületnek, amelyet az jóváhagyott, és felhatalmazta Hernádi Ádám polgármestert a településrendezési szerződés aláírására. Ez tehát már a második dokumentum lehet, ahol Hernádi Ádám polgármester és Hernádi Zsolt MOL-vezér cégének ügyvezetője szerepelhet az aláírók között.

A szállodaépítésre kiírt közbeszerzést sem akárki nyerte meg: a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt. egyedül pályázott 6,7 milliárd forintos ajánlattal. Mivel az MTÜ-től 2,8 milliárd forintot kaptak a projektre, így biztos, hogy a beruházásnak mintegy 41-42 százalékát az adófizetők állják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.