3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Közmunkások fertőtlenítik a közterületeket, varrják a védőmaszkokat, de a kormány nem növeli a közmunkaprogram országos kereteit és létszámát.

"A kistelepüléseken most nagyobb szükség van a közmunkásokra, mint valaha: ők fertőtlenítik a köztereket, varrják a szájmaszkokat és indulnak a termőföldekre, ahonnan most eltűntek a mezőgazdasági vendégmunkások. Vészhelyzetben megállni látszik az a folyamat, ami visszairányította a közmunkásokat a nyílt munkaerőpiacra" - írta a sonline.hu. A koronavírus okozta vészhelyzet teljesen átalakította a hagyományos közmunkát például a Somogy megyei Hács településen.

"A tizennégy közmunkásunk közül két férfit és hat nőt át kellett irányítani az idősek ellátására" - mondta Csökli Orsolya polgármester a lapnak. Ők segédkeznek a bevásárlástól a tűzifa behordásáig mindenben. A vírusfenyegetés idején napi kétszeri teendőjük a buszmegálló és a bolt előtti rész fertőtlenítése. A polgármester szerint érezhetően nagyobb becsülete lett a közmunkának a járvány idején.

Most a koronavírus-járvány alatt Telekiben is a fertőtlenítés a legfontosabb feladat, a közmunkások emiatt végigjárják az intézményeket. Még a vírus előtti tapasztalat, hogy kevesebb embert kapni erre a munkára, és csökkent a közfoglalkoztatás állami támogatottsága - írta a sonline.hu. A somogyi gazdálkodók válogathatnak az idénymunkások közül: a jelentkezők között akad olyan, aki korábban kocsmáros volt. Főleg dinnyepalántákat ültetnek most az idénymunkások.  A határok lezárása miatt a termelők lemondhatnak a román, ukrán vendégmunkásokról.

Húsz-harminc százalékkal kellene emelni a közmunkásokra szánt idei keretet, máskülönben nagyon sokaknak kell majd szembenézniük a mindennapi éhezés és nélkülözés veszélyével - kongatta meg a vészharangot Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricse polgármestere a Népszava cikkében. Akorábbi 180 milliárd forint helyett az idén már csak 140 milliárd forintot szánt a kormány közmunkaprogramokra, részben arra hivatkozva, hogy az elsődleges munkaerőpiac felszívja a közmunkások egy részét. "Csakhogy most épp ők, a kevésbé iskolázottak kerültek első körben az utcára a járvány miatt bezárt üzemekből: őket az önkormányzatok az eleve lecsökkentett létszám és pénzügyi keret miatt nem tudják újból felvenni közmunkára, így ellátatlanul maradnak" - mondta a szakszervezeti elnök. Egy közmunkás nettó havi 54 ezer forintot kap kézhez. Ez 2017-ben is ennyi volt.

Nincs akció

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) is korlátozott ideig alkalmazható intézkedéseket javasolt a kormánynak, ezek egyike volt, hogy az állam átmenetileg 100 ezer fővel emelje fel azonnali hatállyal a közmunkaprogram országos keretszámát és biztosítsa az ehhez szükséges forrásokat. A kormány bejelentette már a történelminek mondott gazdasági akciótervét, de a közmunkások, munkanélküliek nem szerepeltek benne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!