Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Egy év alatt 16,1, az előző hónaphoz képest 11,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene - jelentette az idei és a tavalyi februárt összehasonlító összefoglalójában a KSH.

2021 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 16,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 16,7, az egyéb építményeké 15 százalékkal.A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 11,7 százalékkal kisebb volt a januárinál - közölte csütörtökön a KSH. Előzetesen tudni lehetett, hogy mínuszos értékek jönnek, de a mérték a vártnál nagyobb, ráadásul az előző hónaphoz képest is több mint 10 százalékos a visszaesés, s így e két tényező már az ágazat súlyosabb válságára utal. Gyakoraltilag a 2019 őszén tapasztalt értékek köszönnek vissza, innen kell ismét talpra állnia az ágazatnak.    

Továbbra is nagyon feszítő a szakemberhiány (forrás: PREbeton)Továbbra is nagyon feszítő a szakemberhiány (forrás: PREbeton)

Idén februárban az előző év azonos hónapjához képest mindhárom építőipari ágazat termelése kisebb lett: az épületek építése 8,8, az egyéb építmények építése 11,3, a speciális szaképítés 21,7 százalékkal. Még rosszabb a helyzet a megkötött új szerződések volumenét nézve, ez az érték 29,4, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 25,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké már 33,6 százalékkal alacsonyabb volt a 2020. februári bázisnál.

Némi remény, hogy az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 0,4 százalékkal magasabb volt a 2020. február véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké viszont 1 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Idén az első két hónapban az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,3 százalékkal csökkent.

Tavaly februárban már bőven érezni lehetett, hogy a lassulás majd a leállás felé halad a gazdaság a járvány miatt. A kapacitásgondok azonban már akkor is jelentkeztek az építőiparban. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) felmérést készített az év elején, 400 tagvállalatot kérdeztek meg, s kiderült, hogy a cégek majdnem ötödénél a 2021. évi kapacitást lekötő rendelésállomány meghaladja a jelenlegi kapacitásukat. A szűkös kapacitás leginkább a lakásépítő cégeknél tapasztalható, egyrészt a lakásépítési kedv fellendülése, másrészt a családtámogatás nyomán növekvő lakásfelújítási igény miatt.

Az állami és önkormányzati megrendelések terén azonban súlyos gondok vannak. Ezek csökkenésbe fordultak már 2019 utolsó negyedévében és 2020 elején, tehát a viszonyítási alapul szolgáló első két hónapban tovább estek. Most a járvány miatt teljes munkabrigádok estek ki a munkából hosszabb-rövidebb időre. A feketefoglalkoztatás jelentős mértékű csökkenését a cégek továbbra sem érzékelik. Béremelésre viszont sokan kényszerülnek, mert csak így tudják megtartani a jó munkerőt. A fenti grafikonon is látszik, hogy ezt részben a növekvő rezsióradíjakból fogják fedezni.  

A járvány miatt tavaly a vállalkozások felénél az értékesítés nettó árbevétele csökkent, másik felénél változatlan maradt, vagy enyhén növekedett. A járvány harmadik hullámában adott válaszok szerint a vállalkozások fele ebben az évben nem számít jelentős javulásra - közölte a hét elején az ÉVOSZ. Vannak ugyanakkor olyan nagyvállalatok, köztük a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek, amelyek nem érzik meg a válságot, ezek többsége állami megrendelésekből tartja fenn magát és most is nagy erőkkel folytatja a megkezdett beruházásait.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.