<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egy év alatt 16,1, az előző hónaphoz képest 11,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene - jelentette az idei és a tavalyi februárt összehasonlító összefoglalójában a KSH.

2021 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 16,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 16,7, az egyéb építményeké 15 százalékkal.A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 11,7 százalékkal kisebb volt a januárinál - közölte csütörtökön a KSH. Előzetesen tudni lehetett, hogy mínuszos értékek jönnek, de a mérték a vártnál nagyobb, ráadásul az előző hónaphoz képest is több mint 10 százalékos a visszaesés, s így e két tényező már az ágazat súlyosabb válságára utal. Gyakoraltilag a 2019 őszén tapasztalt értékek köszönnek vissza, innen kell ismét talpra állnia az ágazatnak.    

Továbbra is nagyon feszítő a szakemberhiány (forrás: PREbeton)Továbbra is nagyon feszítő a szakemberhiány (forrás: PREbeton)

Idén februárban az előző év azonos hónapjához képest mindhárom építőipari ágazat termelése kisebb lett: az épületek építése 8,8, az egyéb építmények építése 11,3, a speciális szaképítés 21,7 százalékkal. Még rosszabb a helyzet a megkötött új szerződések volumenét nézve, ez az érték 29,4, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 25,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké már 33,6 százalékkal alacsonyabb volt a 2020. februári bázisnál.

Némi remény, hogy az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 0,4 százalékkal magasabb volt a 2020. február véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké viszont 1 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Idén az első két hónapban az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,3 százalékkal csökkent.

Tavaly februárban már bőven érezni lehetett, hogy a lassulás majd a leállás felé halad a gazdaság a járvány miatt. A kapacitásgondok azonban már akkor is jelentkeztek az építőiparban. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) felmérést készített az év elején, 400 tagvállalatot kérdeztek meg, s kiderült, hogy a cégek majdnem ötödénél a 2021. évi kapacitást lekötő rendelésállomány meghaladja a jelenlegi kapacitásukat. A szűkös kapacitás leginkább a lakásépítő cégeknél tapasztalható, egyrészt a lakásépítési kedv fellendülése, másrészt a családtámogatás nyomán növekvő lakásfelújítási igény miatt.

Az állami és önkormányzati megrendelések terén azonban súlyos gondok vannak. Ezek csökkenésbe fordultak már 2019 utolsó negyedévében és 2020 elején, tehát a viszonyítási alapul szolgáló első két hónapban tovább estek. Most a járvány miatt teljes munkabrigádok estek ki a munkából hosszabb-rövidebb időre. A feketefoglalkoztatás jelentős mértékű csökkenését a cégek továbbra sem érzékelik. Béremelésre viszont sokan kényszerülnek, mert csak így tudják megtartani a jó munkerőt. A fenti grafikonon is látszik, hogy ezt részben a növekvő rezsióradíjakból fogják fedezni.  

A járvány miatt tavaly a vállalkozások felénél az értékesítés nettó árbevétele csökkent, másik felénél változatlan maradt, vagy enyhén növekedett. A járvány harmadik hullámában adott válaszok szerint a vállalkozások fele ebben az évben nem számít jelentős javulásra - közölte a hét elején az ÉVOSZ. Vannak ugyanakkor olyan nagyvállalatok, köztük a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek, amelyek nem érzik meg a válságot, ezek többsége állami megrendelésekből tartja fenn magát és most is nagy erőkkel folytatja a megkezdett beruházásait.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.