<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Maradt a jegybanki alapkamat 0,6 százalék és a többi kondíció sem változott. A Monetáris Tanács döntésének okairól a jegybank vezetése - Matolcsy György elnökkel az élen - a 15 órakor kezdődő online sajtótájékoztatón számol be. Ott tudhatjuk meg azt is, változtat-e a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a GDP-re és az inflációra három hónappal ezelőtt adott prognózisán.

A 0,6 százalékos jegybanki alapkamat mellett a július óta változatlan többi kondícióhoz sem nyúlt a Monetáris Tanács. Így az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata is negatív, -0,05 százalék maradt, az egynapos és egyhetes, fedezett hiteleké pedig 1,85 százalékos.

Hogyan látják a jövőt a Szabadság téren? Fotó: MTI
Hogyan látják a jövőt a Szabadság téren? Fotó: MTI

A jegybanki alapkamat változatlanul hagyása nem számít meglepetésnek, mint ahogy az sem, hogy a nemkonvencionális eszköztár sem módosult. Emiatt (is) a Matolcsy György elnök vezetésével 15 órakor kezdődő sajtótájékoztató legfőbb érdekessége az lesz, hogy az MNB már most ismerteti, a csütörtökön megjelenő újabb inflációs jelentésében milyen előrejelzést ad a gazdasági növekedésre és az inflációra. A várható fejleményekről ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Az utóbbi hetekben sokat erősödött - az euróval szemben egészen a 354-es szint alá drágult - forint ma délelőtt fél 10 után elkezdett gyengülni, s a kamatdöntés előtt csaknem 2,5 forinttal kellett többet, fizetni egy euróért, aminek következtében az árfolyam átlépte a 356-os szintet.