2020. január 30. 12:23

A Pénzügyminisztérium folytat tárgyalásokat a cégekkel az egészségügyi adósság keletkezésének megakadályozásáról.

Orbán Viktor miniszterelnök az év eleji Kormányinfón beszélt a kórházak adósságáról, ezzel összefüggésben pedig arról, hogy a multik közé tartozó beszállítók extraprofitra tesznek szert, amit az adósság végleges konszolidációja során figyelembe kellene venni. Mint mondta, ezt ajánlja az egészségügyi szakminiszter figyelmébe.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A mai Kormányinfón megkérdeztük Gulyás Gergely minisztert, hogyan képzeli a kormány az állítólagos extraprofit becsatornázását, különadót vetnének ki a cégekre, vagy árcsökkentést akar elérni a kormányzat.

A különadó kivetése nem lenne példa nélküli, ilyen sarc sújtott már más szektorokat (például a bankokat) is. Meg is gyűlt a baja a magyar kormánynak Brüsszellel, nem egy esetben.

Gulyás Gergely érdeklődésünkre elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium jelenleg is tárgyalásokat folytat a nagyobb beszállitókkal. Annyit árult el ezekről a miniszter, hogy a kormány nem tervez extraadót kivetni a cégekre.

Ebben az esetben viszont csak az árak csökkentése jöhet szóba, vagyis a pénzügyminiszternek erről kellene meggyőznie a beszállítókat.