2p

Varga Mihály szerint az üzemanyagok adóterhelése az egyik legalacsonyabb az EU-ban. A pénzügyminiszter azonban a legutóbbi Kormányinfón nem zárta ki a jövedéki adó csökkentésének lehetőségét, melyre az uniós előírások szerint van mozgástér.

Magyarországon az egyik legalacsonyabb az üzemanyagok adóterhe az Európai Unióban, a magas üzemanyagárakat nem az adók okozzák – hívta fel a figyelmet Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán hétfőn. A miniszter Facebook-bejegyzésében közzétett egy táblázatot a 95-ös benzin adóterhének arányáról az EU tagállamaiban, amelynek forrása az Európai Bizottság.

A táblázat szerint Magyarországon a 95-ös benzin adóterhének aránya 46 százalék, míg Ausztriában 52 százalék, Németországban 55 százalék, Szlovákiában és Csehországban 49 százalék, Lengyelországban pedig Magyarországhoz hasonlóan 46 százalék.

A legmagasabb a 95-ös benzin adóterhének aránya Finnországban, Görögországban, Írországban, Máltán és Olaszországban, mint az öt országban 56 százalék ez a mutató. A sor végén Románia és Bulgária áll 43 százalékkal, illetve Ciprus 44 százalékkal.

Lapunk tavaly ősszel több cikkben is rámutatott, a január 1-jével megemelt jövedéki adó (melyre 27 százalék áfa is rakódik) magasabb, mint az uniós előírások szerinti kötelező lekisebb adómérték.

Lapunk a legutóbbi Kormányinfón az ott megjelent Varga Mihálytól kérdezte, az elvártnál magasabb szintű adóemelés után van-e kilátás a jövedéki adó csökkentésére. A pénzügyminiszter akkor nem zárta ki ennek lehetőségét.

Lapunk szombatonként az Mfor Üzemanyagár-figyelő cikkeiben rendszeresen összehasonlítja a hazai üzemanyagárakat a szomszédos országok áraival, a rovat cikkeiért kattintson ide. >>

(MTI nyomán)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!