1p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha csütörtök, akkor Kormányinfó, több hét kihagyás után érkeztek a bejelentések. Olvassa el beszámolónkat, percről percre!

Rendkívüli Kormányinfót hozott a csütörtöki nap, hiszen a gerincműtétje után felépült Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter is bemutatkozott. Két magas rangú vendéggel is bővült a szokásos szereposztás, hiszen Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy István agrárminiszter is megszólalt a szokásos 'Mit, miért tesz a kormány?' cím alatt.

 

Hamarosan kezdünk

A közmédia egyelőre híradójával szórakoztatja a Kormányinfóra várókat, miközben közeledik a meghirdetett 11 óra. Kollégánk mindeközben a helyszínről jelentette, hogy székeket és asztalt hoztak, így lehet, hogy ez lesz az első ülő Kormányinfó.

Addig is, olvasta már László Éva Lilla kolléganőnk ma reggeli interjúját a Budapest School-alapító Halácsy Péterrel? 

Kitalálja, mi a közmédia szerint a legfontosabb hír jelenleg?

Egy rendkívül kellemetlen, kommentár nélkül közvetített szegmensben egy svédországi tiltakozás képeit mutatják arról, hogy Izrael kitiltásáért tüntetnek az Euróvíziós Dalfesztiválról. 

Kezdünk

Megérkeztek a vendégek, akik tényleg ülni fognak.

Bemutatkozott az új kormányszóvivő

Vitályos Eszter először köszöntötte kormányszóvivőként a közönséget.  

Gulyás Gergely visszatért, jönnek a bejelentések

A Miniszterelnökséget vezető miniszter örömét fejezte ki, hogy újból tartanak Kormányinfót.

Mint mondta, a keddi kormányülésen a kormány elsősorban a külpolitikai helyzettel és a háborúval foglalkozott - véleménye szerint rendkívül kényes helyzetben vannak. Kiemelte,

jelenleg több a rossz hír, mint jó.

A katonák küldése rendkívül növelné a belekeveredést a háborúba, Gulyás Gergely szerint az, hogy erről vezető európai politikusok beszélnek, rendkívül aggasztó. 

Változott a NATO hozzáállása

Gulyás Gergely szerint a NATO arra készül, hogy Ukrajna oldalán bevonódik a háborúba, a 100 milliárd dolláros alapban katonákat képeznének ki, fegyvereket küldenének - és az sem kizárt, hogy NATO tagországok katonái Ukrajnába kerülnek. 

Hozzátette, Magyarország azért lépett be a NATO-ba, mert egy védelmi szövetség, így ellenzik a jelenlegi irányt. 

Késik a költségvetés, Trumptól függ majd

Gulyás Gergely bejelentése szerint az idei költségvetés november 5-én érkezik majd, miután az Egyesült Államokban tartandó választásoktól függ, hogy mire kell készülniük. A miniszter szerint Trump győzelmére lenne szükség a háború megállításához. 

Keresik az utat

Gulyás Gergely kijelentette, a kormány keresi az utat ahhoz, hogy hogyan maradhatna ki Magyarország NATO-tagként egy szervezeti szintű döntésből, hogy ne kerüljön veszélybe az ország. 

Migrációs paktum

A tegnap elfogadott migrációs paktum kapcsán Gulyás Gergely elmondta, véleményük szerint rossz döntés született. Kiemelte, a lengyelekkel értünk egyet a paktummal kapcsolatban, ne jöjjenek jogellenesen emberek a kontinensre, és elutasítjuk a kötelező elosztást, valamint az esetleges büntetést is.

Varga Mihály beszámolója

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, háborús helyzetben vagyunk, a német gazdaság is nehéz helyzetbe került. 

Varga Mihály szerint a gazdaság adatai igazolják, hogy 2024-ben a magyar gazdaság visszatér a növekedési pályára, itt 2,5 százalékot becsülnek éves szinten. Az év második felében gyorsulni fog a növekedés, ez segíteni fogja az államháztartás helyzetét is. 

2025-re Varga Mihály megalapozottnak lát 4,1 százalékos gazdasági növekedést is. 

Beruházásokat ütemeznek át

Az államháztartás hiányát idén 4,5 százalékra tervezik, 2025-ben 3,7 százalékot várnak, 2026-ban pedig 3 százalék alatti deficittel kalkulálnak.

675 milliárd forintnyi beruházás átütemezéséről döntött a kormány, ezeket nem törlik, csak átütemezik, ez segíteni fogja a költségvetés helyzetét. Idén több mint 2000 ezer milliárd forintnyi beruházás valósul meg állami támogatással - tette hozzá a miniszter. 

Stabilabb és fenntarthatóbb

A családtámogatások, nyugdíjkifizetések, otthonteremtési támogatások, védelmi kifizetések élveznek prioritást a költségvetési hiány tervezésekor, a kormány készül arra, hogy új szabályozás jön a költségvetési gazdálkodás megítélését tekintve.

Nagy István vette át a szót

Az agrárminiszter páratlan zöld nyomásról beszél, mint mondta, az EU-s gazdák elvesztették a versenyképességüket. Hozzátette, a Green Deal diktátum volt a gazdáknak, hatástanulmány nélkül. Véleménye szerint Brüsszel és az Európai Bizottság elárulta a magyar gazdákat a "határok megnyitásával", és az ukrán oligarchákat támogatja. 

Mit kapnak a gazdák?

A miniszter hosszasan ecsetelte a kormányzati támogatás fontosságát, majd elárulta, öt pontos intézkedési csomagról döntött a kormány. Ezek a következők:

  • azon mezőgazdasági termékekere, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljeskörű bejelentési kötelezettséget írnak elő, származzon bármelyik országból,
  • a magyar államkincstár május 31-ig fizesse ki a 2023-ban igényelt területi és állatalapú támogatások kifizetését, 
  • az agrár Széchenyi-kártya programhoz további 45 milliárd forintot biztosítanak,
  • a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj visszaigényelhető részét 90 százalékra emeli a kormány. 

Hozzátette, a kormány a beruházások megerősítéséről is döntött, a szántóföldi növénytermesztés, állattartás és más agráriumi beruházások támogatásához 1500 milliárd forint áll rendelkezésre. Az Agrárminisztérium a vidékfejlesztési pályázatok keretében a feldolgozóipari és állattartó-telepek megújítására 400 milliárd forintos keret áll majd rendelkezésre. 

Nagy István agrárminiszter beszél a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 11-én

Lehetőségekből nincsen hiány

44 különböző támogatási jogcímre nyújthatják be igényeiket a gazdálkodók - jelentette ki Nagy István, hozzátéve, a gazdák és a kormány stratégiai partnerei egymásnak. 

Otthonfelújítási program

Vitályos Eszter kormányszóvivő az otthonfelújítási program kapcsán számolt be arról, hogy jelentősen kevesebb gáz fogyott a tél során, mint egy évvel korábban. 

A most megjelenő uniós forrásból elérhető támogatást az 1990 előtt épült családi házak energiahatékonysági fejlesztésére kaphatnak majd pénzt az igénylők - 2,5 és 3 millió forint körül alakul majd a vissza nem térítendő részlet, jövedelemarányosan. A beruházás forrása három részből áll majd össze: önerő, kamatmentes hitel, vissza nem térítendő támogatás.

Kérdések, elsőként Varga Mihálynak és Nagy Istvánnak

Annak kapcsán, hogy mi történik, hogyha a 108 milliárd forintos keretösszeg elfogy az otthonfelújítási program esetében, Vitályos Eszter elmondta, erről a pályázati kiírásban közölnek majd részleteket. 

Átütemezendő beruházások

Szintén újságírói kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta, hogy az egyes tárcák kereteket kaptak, így területenként születik majd meg a döntés arról, hogy pontosan milyen beruházások esnek majd a 675 milliárd forintos felfüggesztendő projektek közé. 

Magyar Péter

Annak kapcsán, hogy mit szól Magyar Péter azon állításához, hogy a csőd felé robog az ország, Varga Mihály így felelt:

izgalmas kijelentés, de nem kell mindent elhinni, amit a közösségi média olvasnak.

Részletesebben elmondta, az év első negyedében akadnak olyan tételek, amelyek meglódítják a számot, például a kamatkiadás (600 milliárd forint), 13. havi nyugdíj kiadásai (1300 milliárd forint), reptérvásárlás. A pénzügyminiszter szerint a tervezett 4,5 százalékos hiánycélt tartani fogják.

A háromgyerekes anyák szja-mentessége

Varga Mihály szerint a kérdés ősszel lesz aktuális, amikor benyújtják a költségvetést. 

Euróárfolyam

Azzal kapcsolatban, hogy milyen euróárfolyammal kalkulál a kormány, a pénzügyminiszter elmondta, 391 forintos euróval kalkulálnak. 

Az állampapírok esetében elmondta, ma már a fotelből is vásárolható állampapír. 

Matolcsy György

Varga Mihálynál nincsen kéznél a naptárja éppen, de legutoljára márciusban egyeztetett Matolcsy Györggyel. 

Adózás

Az erre vonatkozó elég kacifántos kérdésre Varga Mihály elmondta, az adózási kérdések nemzeti hatáskörhöz tartoznak, de az uniós felvetéseket, meg fogják vizsgálni.

Nagy István válaszai

A miniszter egy eléggé összevissza feltett kérdésre válaszolva hangsúlyozta azt, hogy június 9-én változtatni kell az Európai Parlamentben. Hozzátette, amíg nincs szabályozás, határzár marad Ukrajna felé az agrártermékeket tekintve.

Milyen nehézségek lehetnek amiatt, hogy csak ősszel lesz költségvetés?

Varga Mihály válaszában elmondta, a munka, amit el kell végezni, ugyanaz, csak a háborús körülmények mások. 

Miért veszik meg most a Budapest Airportot?

Varga Mihálynak nincsen képe a tárgyalások pontos alakulásáról, viszont elmondta, 4,5 százalékos hiánycélba kell beleférni. Elmondta, véleménye szerint a reptérvásárlás nem növeli az eredményszemléletű hiányt.

Dráguló internet- és telefondíjak

A kormány figyelemmel követi az egyes szektorokban az árak alakulását, és a GVH is így tesz. 

Üzemanyagárak

Varga Mihály Nagy Márton és a Mol-vezér találkozóját várjuk meg, a kormány csak ezután léphet. 

Amerikai elnökválasztás és a magyar költségvetés

Mégis mi köze az amerikai elnökválasztásnak a magyar költségvetéshez? - tették fel a jogos kérdést Varga Mihálynak. A miniszter elmondta, a helyzet folyamatosan változik, háborús eszkaláció irányába mozdult a közeg, ehhez reagálnia kell a magyar államháztartásnak is.

Mi történik, ha Biden nyer? A tárcavezető elmondta, kitűzték a növekedési pályát, ebben azonban az amerikai választások eredménye is fontos lesz. A 2025-ös költségvetés terve egyelőre az asztalfiókba kerül.

Elhalasztott beruházások

Varga Mihály elmondta, van olyan beruházás, amit csak idénről halasztottak el, de lesz olyan, ami 2025-2026-ról is halasztódik. 

Intézkedések, különadók

Minden EU-s tagország nehéz helyzetben van, mindenki választ próbál adni - derült ki Varga Mihály válaszából. 

Mostantól mindig ősszel lesz költségvetés?

A kormány idén hozott ilyen döntést, de alapvetően a megszokott gyakorlatot tartják helyesnek a tervezéskor. 

Uniós pénzek

A támogatások járnak Magyarországok, a viták ebből a szempontból mellékesek, az elmúlt hónapokban 550 milliárd forintnyi támogatás érkezett. 

Pénzügyminisztériumi vesztegetési botrány

Varga Mihály elmondta, az ügy 2022-ben derült ki először, az érintett kollégákat azonnal elküldték. A miniszter szerint zéró tolerancia van az ügyben.

Nobilis Kristóf, agrárpénzek

Nagy István agrárminiszter válaszában elmondta, folyamatban lévő ügyben nem akar nyilatkozni, de az ügyben megvádolt és érintett szereplők nem dolgoznak már a tárcánál. 

 

Idei költségvetés módosítása

A kormány nyitott a módosításokra, ha szükség van rájuk - mondta Varga Mihály, hozzátéve, ha a mostani intézkedéseket átvezetik, utána ilyen mértékű változtatásokra már nem lesz szükség. 

Bajban a méztermelők

A magyar mézpiac fő problémája a kínai mézimport, Kínából műméz érkezik, ez nagyon alacsony áron érkezik. Az utóbbi időben ennek mértéke 80 százalékban nőtt, ez, és az ukrán természetes méz nehéz helyzetbe hozza a magyar ágazatot, olyan alacsony áron adják el a mézet Európában, amely nem fedezi a méhészek önköltségét sem. 

Kínai műméz a magyar polcokra nem kerülhet - tette hozzá Nagy István. 

Nyugdíjprémium

Lapcsaládunk kérdésére válaszolva Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, ha valóban 2,5 százalék lesz a gazdasági növekedés, akkor a világos szabályok alapján lehet következtetni arra, hogy valóban nem lesz nyugdíjprémium.

Az erre félrerakott 20 milliárd forintért a miniszter szerint nem kell aggódni, ennek megvan a helye.

Kollégánk kérdésére is válaszoltak a miniszterek

Üzemanyagárak

Varga Mihály erre vonatkozó kérdésünkre elmondta, a benzinárakért alapvetően nem azok adótartalma a felelős, mivel az enélküli nettó ár a középmezőnyben van, így szerinte nem az adókkal kell foglalkozni, hanem a termelői költségeket kell csökkenteni.

Kötelező vagy önkéntes iparkamarai tagság

A Pénzügyminisztériumnak nincsen külön álláspontja, a kormánynak van véleménye. A kormány asztalán nincsen ennek megszüntetéséről szóló javaslat.

Nagy István az agrárkamarai tagságra vonatkozó kérdésünkre a tagság előnyeit hangsúlyozta, így reméli, hogy a gazdák többsége támogatja a kötelező tagságot. 

Kórházi adósságok

A kormány vizsgálja a kérdés, folyamatosan egyeztetnek a Belügyminisztériummal, kormányülés nélkül is. 

Miért ad pluszpénzt a magyar költségvetés a Békekeretbe?

A feltett kérdésre Gulyás Gergely válaszolt, mint mondta, van egy kötelező befizetési kötelezettség, de azt kikötötték, hogy a magyar befizetésből nem lehet venni fegyvereket, tankot.

Migrációs paktum költségvetési hatásai

Gulyás Gergely válaszolt Varga Mihály helyett, hangsúlyozta itt vita lesz, Magyarország nem hajlandó fizetni. 

Beruházás felfüggesztés

A rákosrendezői mini-Dubaj nem érintett ebben - derült ki a miniszteri válaszból. 

Állami pozíciók

Nem a családi kapcsolat dönt az állami intézményeknél történő vezető kinevezéseknél, Nagy István szerint ilyen az ő tárcájánál nem történt ilyesmi. 

Ez azért pikáns, mert Kocsis Máté és Varga Judit is azt állította korábban, hogy Magyar azért kapott munkát, mert a volt miniszter férje volt. 

Trump és a magyar gazdaság

Varga Mihály szerint a két jelölt közt alapvető különbség áll fent az ukrajnai háborúhoz való hozzáállásukban, ehhez a magyar kormánynak is alkalmazkodnia is kell. Donald Trump időszakában a két ország gazdasági kapcsolatai jelentősen növekedtek, és az Egyesült Államok és Kína viszonya is jobb volt.

Jön a második kérdés kör

Varga Mihály és Nagy István távozott, így jön a kérdések második köre - erre az előre bejelentett időkeret szerint 9 perc maradt. 

A Lánchíd felújítás kapcsán Gulyás Gergely szerint holnap megjelenik egy Kehi-jelentés. 

Magyar Péter és Gulyás Gergely

Késleltetni akarta Magyar Péter politikai színre lépését, Varga Juditot alkalmasnak tartotta az államtitkári és miniszteri tisztségre, őt nem.  

Magyar Péter-féle hangfelvételek

Gulyás Gergely nem tud róla, hogy bárki is járt volna bent tanúként az ügyészségen. A miniszter feltételezhetetlennek és megalapozatlannak tartja azt, hogy Rogán Antal és Polt Péter érintett lenne. 

Üzenet

Gulyás Gergely nem kapott újabb üzenetet Magyar Pétertől. 

Otthonfelújítás

Az Európai Unió által majdnem az erre célra adott 90 milliárd forintos összeg felhasználásával kapcsolatban a kormányszóvivő elmondta, most van folyamatban a zöld konzultáció, utána dől el pontosan, mik a kormány a lehetőségei.

Még 15 perc

Negyedóra bónuszt tesznek rá a Kormányinfóra, így még lehet kérdezni. 

Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálata

A kormánysajtó azon kérdésére, hogy kell-e Magyar Péter tüntetésének finanszírozását vizsgálni, Gulyás Gergely elmondta, hogy nem szeretné a hivatal hatáskörét felülvizsgálni, de helyesnek tartja, ha egy ilyen nagy rendezvény szervezője elszámol forrásaival. 

Visegrádi Négyek

Donald Tusk kormányával is közelednek az álláspontok, lesznek viták a lengyel kormánnyal, de vannak ügyek, ahol együtt tudnak működni. A V4-eknek nemcsak múltja, jövője is van. 

Bolsonaro a magyar nagykövetségen

Gulyás Gergely szerint nem sértett semmilyen szabályt a magyar nagykövetség, a Brazíliában folyó eljárást nem akadályozták. 

Kínai rendőrök

Nem intézkedhetnek a kínai rendőrök sem magyarok, sem turisták ellen, korábban például szlovák és horvát rendőrök is voltak így Magyarországon. A turisták számának növekedése miatt tartják indokoltnak. 

Migrációs paktum

A migrációs paktum ellen Magyarország eszköze az ellenállás. Hozzátette, meg kell vizsgálni, hogy a kapcsolódó döntés nem lép-e hatáskört.

Hangfelvétel

Varga Judit többször is említette Gulyás Gergelynek, hogy Magyar Péter hangfelvétellel fenyegeti, azzal a kitétellel, hogy vagy van ilyen, vagy nem - válaszolt a kérdésre a tárcavezető.

Gulyás Gergely szerint Orbán Viktor bizalma nem ingott meg benne. Végül elég kriptikusan annyit mondott saját magáról, 

ahhoz, aminek most történik, nincsen köze, de ha mégis, akkor nagyon hálásak lesznek neki.

Vége a Kormányinfónak

Ennyi volt, Vitályos Eszter és Gulyás Gergely megköszönték a figyelmet. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!