4p

A Balatont az elmúlt pár évben fokozatosan körbevette a két legnagyobb NER-lovag Mészáros Lőrinc és Tiborcz István. És most nemcsak a kempingek, szállodák megvásárlására gondolunk, hanem a hatalmas turisztikai fejlesztésekre, melyek ellen több esetben is tiltakoztak a helyiek. Vasárnap a kezükben volt a változtatás lehetősége, mégsem éltek vele.

A vasárnapi önkormányzati választás eredményeként egy mítosszal kevesebb lett Magyarországon: bebizonyosodott, hogy a NER-en is lehet fogást találni, akármennyire szorosan is fognak össze, meg lehet találni az ellenszert és le lehet győzni. Igaz, ehhez kellenek a választópolgárok is, akik azonban nem mindenhol tették meg azt, ami talán "várható" lett volna. És gondolhatunk itt most Győrre, Borkai Zsoltra és a szexbotrányra.

A Balaton környékén is születtek - más okból kifolyólag, de - meglepő eredmények.

Balatonszemes: a személy változott, a párt nem

Balatonszemes a Vadvirág Kemping helyére épülő luxusszállodával került be a hírek főáramlatába, mint arról a 24.hu beszámolt, a beruházási területről még az önkormányzat sem tudja, hogy került az érintett céghez, a Cape Town Real Estate Zrt.-hez. A hírek szerint az ingatlan majd valahol Mészáros Lőrinc portfóliójában fog landolni. A terveket, nevezetesen, hogy megszüntessenek egy parti sávot és helyén üdülőtelep legyen, a képviselőtestület is támogatta Takács József polgármesterrel az élen.

Forrás: Balatontourist
Forrás: Balatontourist

A projekt várhatóan nem fog elakadni, hiszen a független Takács helyett vasárnap a Fidesz színeiben induló Szomorú Szilárdot választották meg a helyiek. Szomorú toronymagasan nyert Takáccsal szemben, az új polgármester a szavazatok több mint 62 százalékát szerezte meg, míg Takács még 11-et sem tudhatott magáénak.

Takács bukásában azonban volt, ami még ennél is nagyobb szerepet játszhatott. Mint az korábban kiderült, a veje ellen kábítószer-kereskedelem miatt indult eljárás, miután nyáron a rendőrők egy házkutatás során 3,5 millió forint értékű marihuánát, amfetamin-származékot foglaltak le.

Keszthely maradt fideszes város

Keszthely neve főként Tiborcz István terjeszkedésével forrt össze az elmúlt időszakban. A helyiek mégsem szavaztak változás mellett: a személy változott, a párt nem. A Fidesz színeiben induló Nagy Bálint a szavazatok több mint 54 százalékát szerezte meg. A helyieket úgy tűnik, annyira nem zavarják a történések, hogy ellenzéki képviselőt ültessenek a város élére. Keszthelyen a hírek szerint ügyes trükkel játszották ki az új Balaton-törvényt annak érdekében, hogy a miniszterelnöki vej, Tiborcz István és az első számú magyar milliárdos, Mészáros Lőrinc köre kedve szerint építkezhessen. Idén pedig az utolsó szabadstrandot is bezárták.

A jegybankelnök volt nejét sem tudták kiütni a nyeregből - de megszorongatni sikerült

 

Ha már a Balatonnál járunk képzeletben, akkor érdemes egy pillantást vetni Balatonakarattya választási eredményeire, melyek túl sok izgalmat nem tartogattak. Itt eddig a jegybankelnök volt felesége, Matolcsy Gyöngyi volt a polgármester, akit most vasárnap újra is választottak a helyiek.

 

Igaz, a Matolcsy Gyöngyi ellenében induló független jelölt épp csak alulmaradt, ezzel jóval szorosabb lett az idei választás, mint öt évvel ezelőtt. A jegybankelnök volt felesége a szavazatok 51,02 százalékát szerezte meg - a független Kerékfy Pál 48,98 százalékot -, 2014-ben azonban sokkal nagyobb arányú támogatottsággal foglalhatta el a polgármesteri széket. Akkor a voksot 67,61 százaléka lett az övé.

Balatonaliga - Balatonvilágos: váltott a lakosság

Bármelyik pillanatban lezárhatják az aligai mólót, a meder részét képező parti védművet, és megkezdődhet a lakosság kiszorítása az egykori pártüdülő területéről - számolt be nyár közepén az aligai, Mészáros Lőrinchez kötődő fejlesztésekről a Magyar Hang.

A történések ellenére ugyan elég jól szerepelt a fideszes polgármester-jelölt, Molnár Dániel a szavazatok több mint 35 százalékát szerezte meg, ám ez néhány százalékponttal végül elmaradt a függetlenként induló Takács Károly támogatottságától. Az új polgármester a voksot 38 százalékát szerezte meg, így átveheti az eddigi független polgármester, Fekete Barnabás helyét.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!