7p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A KSH legfrissebb munkanélküliségre vonatkozó statisztikái szerint minimális változás történt csupán a munkaerőpiacon júliusban. De mit gondolnak minderről az elemzők?

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője emlékeztetett, az év hetedik hónapjára vonatkozó modellbecslés adata (3,9 százalék) és a hivatalos, háromhavi mozgóátlagos felmérés munkanélküliségi rátája (4 százalék) egyaránt 0,1 százalékponttal nőtt az előző hónap adatközléséhez képest, így a munkanélküliek száma 200 ezer fő alatt maradt. A részletes munkaerőpiaci adatokról ebben a cikkünkben írtunk:

Az elemző hozzátette, bár a munkanélküliségi mutatók még mindig meghaladják az egy évvel korábbi szintjüket, annak fényében, hogy a magyar gazdaság soha nem látott, négy negyedévig elhúzódó technikai recesszióban van, ez továbbra is kedvező adatnak tekinthető.

Egyre többen váltak inaktívvá

A havi adatokat vizsgálva úgy fogalmazott, talán a legfontosabb változás, hogy a gazdaságilag inaktívak száma érdemben, mintegy 13,5 ezer fővel nőtt. A munkaerőpiacról kilépők elsősorban a foglalkoztatottak köréből kerülhettek ki, hiszen egy hónap alatt itt 21 ezer fő volt a csökkenés és munkanélküliek száma csupán bő 6 ezerrel nőtt. Mindezek alapján az elemző arra következtet, hogy a munkanélküliségi ráta megugrása nagyobb arányban köthető az inaktív csoport bővüléséhez. Mivel nyáron jellemzően megnő a szezonális munkát végzők száma, így a számok mögött Virovácz Péter azt sejti, hogy elsősorban a nyugdíjba vonulók megnövekedett száma állhat a mostani változás mögött.

Ezek alapján az elemző a munkanélküliségi ráta emelkedését nem tartja olyan jelenségnek, amely komolyabb problémát vetítene előre. Kijelentette, a következő egy-két hónapban némi volatilitásra számíthatunk a munkanélküliségi rátában a szezonális hatások következtében. Hozzátette, ha látunk is további emelkedést a mutatóban, a tetőpont 4 százalék közelében maradhat.

A munkaerőpiac kínálati oldalára még mindig érdemi hatást gyakorolhat a magas inflációs környezet, ám ahogy a normalizáció folyik, úgy morzsolódhat le egy bizonyos létszám az aktívak közül. Mindez előrevetíti, hogy a munkáltatók – a már eddig is meglévő munkaerőhiány mellett – további nehézséggel találhatják magukat szembe – fogalmazott Virovácz Péter. Véleménye szerint éppen ezért a vállalatok továbbra is ragaszkodnak a munkaerő megtartásához, hiszen az elmúlt évek sokkjai alatt megtapasztalták, hogy egy általános munkaerőhiánnyal jellemezhető gazdaságban egy fellendülési időszakban meglehetősen nehéz bővíteni a munkaerő-állományt. A vezérelv tehát kettős: a vállalatok optimisták, hiszen bíznak a magyar gazdaság gyors helyreállásában, ugyanakkor pesszimisták is a munkaerőpiaci kilátások tekintetében.

Mi történik a munkaerőpiacon? Fotó: Pixabay
Mi történik a munkaerőpiacon? Fotó: Pixabay

Mi a legnagyobb kockázat?

A legnagyobb munkaerőpiacból táplálkozó kockázatnak továbbra is az inflációt látja az elemző. Az eddigi magas infláció és a kormányzati szándék a pozitív reálbérek elérésére a vállalatokat magasabb béremelés irányába tolhatja. Kérdés, hogy a külső inflációs sokkok mellett ezt a béremelést a vállalatok ki tudják-e majd gazdálkodni újabb áremelések nélkül. Bizakodásra ad okot, hogy az idei év végén átárazodó energiaszerződések költségcsökkenéssel kecsegtetnek, így talán több lesz a vállalatok mozgástere a bérek emelésére áremelési kényszer nélkül. Amennyiben a fogyasztás sem robban be az infláció érdemi csökkenése mellett (az ING Bank csupán lassú helyreállással számol), úgy vélhetően a kereslet lassú növekedése is gátat szabhat majd az árak újbóli gyors emelésének. Az ár-bér spirál kockázata tehát továbbra is jelen van a feszes munkaerőpiac miatt, ugyanakkor jelenleg az elemző jó esélyt lát arra, hogy ez elkerülhető legyen.

Hiba is megjelenhet a számokban

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza szerint a havi munkaerőpiaci ingadozásokat óvatosan kell kezelni, mivel az előző havi adat 42 ezer fővel nagyobb volt a májusinál, márpedig ekkora havi ingadozások munkaerőhiányos környezetben nehezen elképzelhetők.

Hangsúlyozta, az mindenképpen elmondható, hogy a foglalkoztatás rekord magas szinten van, a recesszió itt nem érezteti hatását - bár a gazdasági teljesítmény mérséklődik, mégis egyre többen dolgoznak. Ezt a közgazdász szerint egyrészt magyarázza a növekvő aktivitás - az emelkedő megélhetési költségek miatt többen kényszerülnek dolgozni menni -, másrészt pedig az Ukrajnából hazánkba áramló menekültek munkaerőpiaci integrációja. Végül véleménye szerint a magas foglalkoztatásban a beruházásokon kívül az is szerepet játszik, hogy a nehezebb helyzetben lévő vállalkozások is kétszer meggondolják az elbocsátásokat a munkaerőhiányos helyzetre való tekintettel, illetve a munkaerőhiány is segíti a magas foglalkoztatási szint fenntartását.

Az elemző szerint a magas foglalkoztatási szint fenntartása a keresetek szempontjából is fontos: a reálbérek szemmel is jól látható növekedéséhez szükséges a munkaerőhiány, a munkaerőért való verseny fennmaradása, éleződése. Emellett természetesen az sem mindegy, hogy milyen hozzáadott értékű munkahelyek vannak hazánkban, hiszen ez is meghatározza a béreket. A bérek kérdése azért is fontos, mert amint a mai adatok is mutatják, a koronavírus során bekövetkezett visszaesés után fokozatosan megindult a külföldi munkavállalás emelkedése: 14 ezer fővel többen dolgoztak külföldi telephelyen, mint egy évvel korábban, amely szint azonban még mindig elmarad a járvány előtt tapasztalttól – tette hozzá Regős Gábor.

A cégek meg akarják tartani a dolgozókat

Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője kommentárjában úgy fogalmazott, hogy az őszi hónapokra ismét a korábbi 3,5 százalékos szintre csökkenő munkanélküliségre számítanak a jelenlegi folyamatok alapján, az idei éves átlagos ráta pedig 3,7 százalék lehet, ami a munkaerőpiacilag aktívak között gyakorlatilag teljes foglalkoztatást mutat.

Így véleménye szerint a mérsékelt recessziós és magas kamatkörnyezet mellett is igaz marad, hogy a teljes foglalkoztatottság közelében áll a hazai piac, aminek egyik oka, hogy a pandémia utáni helyreállási problémákból kiindulva igyekeznek megtartani a bevált munkaerőt a piaci szereplők és átmenetileg vállalhatják a „kapun belüli munkanélküliséget” is, mivel a későbbi toborzás költsége magasabb lehet, mint a megtartási költség.

Ezzel együtt az extenzív, vagyis mennyiségi munkaerő bővülés határaihoz érve a vállalatok a hatékonyság, a képzés és a termelékenység növelésének irányába fordulhatnak - amit az egyéb költségek megugrása is indokol -, ami pozitív fejlemény a teljes nemzetgazdaság felzárkózása szempontjából – jelentette ki az elemző.

Horváth András szerint az ukrajnai háború, az energiaárak tavalyi megugrása, az erőteljes kamatemelések reálgazdasági hatásai és a globális recessziós jelek egyelőre csak minimálisan jelentkeztek a munkaerőpiaci folyamatokban, ami kedvező hír a hazai piac ellenállósága szempontjából.

A munkaerőpiaci feszesség továbbra is magas, sőt, még növekedett is, a 80 ezret meghaladó bejelentett betöltetlen álláshelyek száma alapján továbbra is erős kereslet mutatkozik a munkaerő iránt. Azonban 12 hónapos időtávon a masszív kamatemelések, az inputköltségek megemelkedett szintjének és a reáljövedelmek csökkenésének hatására kialakuló mérsékelt európai recessziós környezet esetén csökkenhet a munkaerőpiac feszessége, első körben a betöltetlen álláshelyek visszaesésén keresztül, de ennek egyelőre nem igazán látni jelét. Továbbra is a legakutabb kérdés, hogy az ár-bér spirált illetve a profitok megugrását okozó áremeléseket, illetve a várakozások beragadását megakadályozni igyekvő jegybankok mikor tudnak immár érdemben hűtő hatást kifejteni a munkaerőpiacokra a fejlett gazdaságokban, de érdemes megjegyezni, hogy a munkaerőpiacok reakcióideje kifejezetten lassú, a beálló reálgazdasági változások 9-12 hónapos késéssel jelenhetnek meg a munkaerő iránti keresletben – tette hozzá végül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!