TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Megújul a Felcsúthoz közeli Vál híres kastélya, ami ha kész lesz, úszni fog a sörben: sörkert, sörfőzde és sör-wellness is helyet kap. Útavatás is keretezi ezt, a kormányfő szülőfalujához közeli nagy programot. A kivitelezési munkák várhatóan 2022 tavaszán indulnak. A tervezésre hétfőig lehetett jelentkezni.

Szeptember 21-éig lehetett jelentkezni a Válon romokban álló Ürményi-Dreher-kastély és környezetének teljes megújítására kiírt tervezési pályázatra - derül ki az uniós közbeszerzési portál adataiból. Ha érvényes és eredményes lesz a pályázat, akkor még 2022 tavasza előtt elkezdődhet a kivitelezés. Idén januárban, a beharangozó sajtótájékoztatóról szóló MTI-tudósítás 15 milliárd forintban jelölte meg a teljes bekerülési összeget.

A távirati iroda közleményében az is szerepelt, hogy az előkészítő munkálatokra 1,4 milliárd forintos támogatást ad a kormány. Egy június végi támogatási szerződés szerint a kormány 423,7 millió forintot már jóvá is hagyott ebből a csaknem másfél milliárd forintból. A megyei közgyűlés kormánypárti elnöke szerint a kabinet a megvalósításba is beszáll, erről viszont még nincs információ. A felújítás nem része a központi kastélyprogramnak, de bővítheti a hasznosított kastélyok körét, amelybe beletartozik például a Tiborcz István által birtokolt turai kastélyhotel is.

A romos Ürményi-Dreher kastély Válon. (Forrás: wikipedia, Creative Commons) A romos Ürményi-Dreher kastély Válon. (Forrás: wikipedia, Creative Commons)

Érdekesség, hogy nem csupán a felépítményt szeretnék megújíttatni. Arról is szó van, hogy kialakítanak egy teljesen új, kétszer egysávos közutat a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek nyomvonalon. Ez által a Váli völgy egésze még inkább fejlődhet, közvetve pedig felértékelődhetnek az ottani ingatlanok is. Bechtold Tamás (Fidesz-KDNP) Vál polgármestere nagy örömének adott hangot, amikor eldőlt, hogy megújul a kastély. Mint mondta: 35 éve vártak erre a bejelentésre.

A kivitelezési közbeszerzések kiírása 2021 végén várható, s ha minden jól megy, akkor 2022 elején elkezdődhetnek a tényleges munkálatok. A hatalmas ingatlan területe közel 111 ezer négyzetméter, ezen belül a kastély és a Magtár épületei 12 370 négyzetmétert foglalnak el. Természetesen kiemelt szempont az ingatlan műemléki védettsége. Az Ürményi-Dreher-kastély fejlesztése a Pannónia Szíve Program keretében valósul meg.

A kastélyparkban sörkertet alakítanak ki, emellett kültéri színpad, kertmozi és kávézóterasz várja majd a látogatókat. A Nagypincében kézműves sörfőzde létesül a Dreher-hagyományok bemutatása érdekében, mindez sör-wellness szolgáltatással, pinceszínházzal és konferenciateremmel egybekötve. A Magtárban kulturális rendezvénytér épül, ahol szálláshelyeket is létrehoznak, míg a Szolgabíróság épületében különböző, kapcsolódó szolgáltatások lesznek.

Rossz hírek a Váli völgy koronaékszeréről

Kevésbé jó hírek láttak napvilágot a völgy koronaékszerének számító Felcsútról, ahol például a járvány miatt elmaradt az év egyik legnagyobb eseménye, az augusztusi falunap. Nem lepte meg viszont a helyiek többségét, hogy egykori polgármesterük, Mészáros Lőrinc elvágta a jogi szálakat feleségétől. A pár napja bejelentett válás eljárása még nem ért véget, az első tárgyalás a héten volt. A feleség már el is költözött Felcsútról, mégpedig a főváros budai oldalára, közel több, NER-hez tartozó személyiséghez. Van azért egy jó hír is: nettó 4,5 milliárd forintból újjáépül a helybéli Endresz György Általános Iskola. Tervezője a Fejér-B.Á.L. Zrt. tulajdonában lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft., kivitelezője a Fejér-B.Á.L. Zrt. Mindkét cég Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában van – írta az Átlátszó.

A kastélyban látogatóközpontot, illetve interaktív kiállítási teret hoznak létre, ahol az épület építéstörténetét, az Ürményi- és a Dreher-család, valamint a hazai sörkészítés történetét mutatják be. Helyet kap ezek mellett két, Válon született híresség, Kokas Ignác festőművész és Vajda János költő élettörténetét bemutató tárlat is.

Hadikórházból kulturális Kánaán

A wikipedia szerint az Ürményi család 1780-1800 között építette a copf stílusú kastélyt. Csaknem 80 évig volt a tulajdonukban, de 1878-ban a család arra kényszerült, hogy váli birtokát és kastélyát eladja, melyet Dreher Antal vásárolt meg. Később Dreher Jenő tulajdonába került a kastély, de csak gazdatiszti lakások céljára szolgált. A második világháború alatt előbb német katonai szálláshely, majd hadi kórház volt. Később könyvtár lett, majd 1961-ben mezőgazdasági szakiskola nyílt a falai között. Gyakorlatilag 2009 óta zárva van, ám a feljebb vázolt tervek szerint egyfajta kulturális Kánaán lesz.

Válnak egyébként elég jól megy mostanában. Nemrégiben a katolikus templomot is felújították. A település a környéket jól ismerő ingatlanközvetítők szerint egyre népszerűbb, ezt jelzi az ország más megyéiből, továbbá a fővárosból odaköltözők számának növekedése is.

A közvetítők a viszonylagos nyugalmat, a rendelkezésre álló nagyobb telkeket és azt emelik ki, hogy gyorsan eljuthatunk Budapestre, a Velencei-tóhoz vagy Bicskére és Érdre. A mostani új hullám elsődleges oka azonban bizonyosan az, hogy még mindig nyomottak az árak a völgyben. Egy jobb pesti panel áráért közepes vagy esetleg jobb állapotú házat lehet venni, méretes telekkel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.