3p

Orbán Viktor szerint a kormány célja az volt, hogy visszaadják a nyugdíjasoktól korábban elvett pénzt. A miniszterelnök mindent megtesz, hogy még a választások előtt visszaadják azt.

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban azzal kezdte, hogy nagy siker volt a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs, nagyon sok prominens személy jött. Szerinte ez elindít egy vitát az Európai Unióban a kontinens jövőjéről. Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy a jövő a gyermekekben van. Lehet munkaerőt behozni, migránsokat beengedni, de az már nem olyan lesz, mint korábban volt.

Mint mondta, mi magyarok próbálkozunk, a magyar családpolitika példátlan Európában, és ez sokakat érdekel, hogy vajon működik-e. Erre ma még nem lehet választ adni, mert ehhez egy-két évtized kell. Ugyanakkor számos olyan mutató van, ami szerinte előremutat, így nőtt a termékenységi mutató, a házasságok száma, miközben csökkent a terhesség-megszakításoké.

Hozzátette: az egy matematikai megközelítés, hogy egy hiányzó magyar gyerek helyett idehozunk valakit Afrika belsejéből. Ez matematikailag ugyan kijön, de társadalmilag Orbán Viktor szerint nem megfelelő. Szerinte a vita Brüsszellel arról szól, hogy nem akarjuk, hogy a csekély számú kivétel (LMBQT) legyen az etalon. Elfogadhatatlan az, hogy ők akarják nekünk megmondani, hogy kellene élni és a családokat nevelni.

Mint kifejtette, a tradicionális modellben a gyerek gazdaságilag is fontos volt, mára ez teljesen megfordult. Sokan úgy élik meg, hogy a gyereknevelés plusz terhet jelent, anyagilag nagyobb megterhelés. Éppen ezért gazdasági motiváció is kell, a kormánynak segítséget kell adni. Oda kell eljutni, hogy azok, akik gyereket vállalnak, jobban éljenek, mint azok, akik nem vállalnak. Össze kellene kapcsolni a családdal kapcsolatos mély meggyőződést a gazdasági előnyökkel.

A miniszterelnök ismét elmondta a hétfőn ismertetett adóvisszatérítéssel kapcsolatos változásokat. Szerinte a pandémia ellenére sikerült gazdasági növekedést elérni. Mivel a legnagyobb terhet a családok vitték, ezért őket szeretnék segíteni. Ugyanakkor azt látták, hogy a kisvállalkozók gyakran kimaradnak a családtámogatási rendszerből, ám erre most sikerült megoldást találni.

Felvetődött a minimálbér-emelés kérdése is. Ennek kapcsán Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy annak idején a Gyurcsány-Bajnai kormányok csődbe vitték az országot. Emiatt elvettek az emberektől pénzt, akár fizetés, akár nyugdíj formájában. Az volt a célja a miniszterelnöknek, hogy ezt idővel visszaadják. A 13. havi nyugdíj is ilyen, és a minimálbér-emelés is ezt szolgálja. Ehhez viszont az is kell, hogy segítséget adjanak a kisvállalkozásoknak, ha ugyanis rosszul emelik a minimálbért, akkor az a munkanélküliséget növelheti. Éppen ezért ki kell egyezni a vállalkozásokkal is, éppen ezért próbálják majd a vállalkozók terheit is csökkenteni, hogy ki tudják gazdálkodni a béremelést.

Azt is hangsúlyozta Orbán Viktor, hogy a nyugdíjasokkal szemben még adósságuk van. A 13. havi nyugdíjból egy heti összeget már idén visszaadnak. Ugyanakkor mindent meg fog tenni, hogy a további kifizetéseket a tervekhez képest előrébb hozzák. Úgy szeretne a miniszterelnök odaállni a következő választások elé, hogy a nyugdíjasok visszakapják a Gyurcsány-Bajnai kormányok által elvett nyugdíjat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!