2018. március 14. 12:31
mfor.hu

Az ÁKK értékelése szerint visszaszereztük a japán befektetők bizalmát, miután sikeresen zárult az ott végrehajtott kötvénykibocsátás.

Tíz év elteltével Magyarország újra japán jenben bocsátott ki devizakötvényt. A japán befektetők bizalmának visszaszerzése újabb mérföldkő az államadósság kezelésben, amely bizonyítja, hogy a magyar gazdaságpolitika iránti bizalom tovább erősödik.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két japán bank, a Daiwa Securities Co. Ltd., Tokyo és az SMBC Nikko Securities Inc, Tokyo közreműködésével az elmúlt másfél hónap során előkészített devizakötvény kibocsátást hajtott végre. A 3 éves futamidejű kötvény 30 milliárd jen összegű, kamata 0,37 százalék. Az euróra való átváltás (devizaswap) után 0,6 százalék alatti hozamot sikerült elérni, ami Magyarország eddigi legalacsonyabb kamatozású devizakötvény kibocsátását jelenti.

Japán jen kötvény kibocsátására utoljára 2007-ben került sor, ezt követően az EU-IMF hitelcsomagra szoruló Magyarország már nem tudott a japán kötvénypiacon sem megjelenni. Az IMF hitelt 2013-ban törlesztette elő hazánk, az EU-nak 2016-ban fizette vissza az utolsó hitelrészletet. Tavaly az ország visszakerült befektetésre ajánlott kategóriába a hitelminősítőknél. Ezután kezdődhetett el újra a keleti piacépítési folyamat. A nemzetgazdasági miniszter tavaly év végén döntött újabb Szamuráj-kötvény kibocsátásáról, melynek elsődleges célja a biztonság növelése, a többlábon állás, azaz a befektetői kör szélesítése. Az adósságkezelés sikerét mutatja, hogy 2010 óta a kamatkiadások harmadával csökkentek, amely közel 400 milliárd forint megtakarítást jelent.