<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Egy héten belül változás áll be az alapellátásban, ami azt jelenti, hogy a háziorvosi rendelőkben elkülönített részt kapnak az akut légúti tünetekkel érkező betegek. 

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs központi ügyeletének vezetője arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy ma reggel leszállt Kínából a rengeteg védőeszközt szállító repülőgép a Liszt Ferenc repülőtéren, de a tegnap beígért védőfelszereléseket már az elmúlt egy napban eljuttatták a kórházakba az egészségügyi dolgozóknak.

Ma is tájékoztatott az Operatív TörzsMa is tájékoztatott az Operatív Törzs

A Pénzügyminisztérium a testi érintkezés csökkentése érdekében 15 ezer forintra növeli a PIN-kód nélkül felvehető készpénzt, amely április 15-től lép életbe. A megyei védelmi bizottságok megkezdték működésüket, hogy területi szinten koordinálják a védekezési feladatokat. Egyre több csaló próbál hasznot akar húzni a járványból, időseket vezetnek félre azzal, hogy hatósági személynek adják ki magukat, hogy fertőtlenítést végeznének a lakásukban, természetesen ezért pénzt kicsikarva. Emiatt 14 eljárás indult, rémhírterjesztés miatt 16 esetben léptek fel.

Hatósági házi karanténban már 4207 ember van, akiknél 26 864 ellenőrzést végeztek, ebből pusztán az elmúlt egy napban 3689 esetben. De ahogy egyre több nap telik el, egyre többen meg is szegik a szabályokat. 177 ilyen jellegű szabálytalanságot állapítottak meg. 24 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 130 fővel szemben pedig szabálysértési eljárás indul. Üzletek szabálysértése miatt 40 fővel szemben kezdeményeztek szabálysértési eljárást, 16 főt a helyszínen bírságoltak meg.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy 187-re emelkedett a beazonosított fertőzések száma, és immár 9 főre a halottak száma. Sajnos fiatalabb nőbeteg halt meg, de számos krónikus betegséggel küzdött. Mégis, ez arra hívja fel a figyelmet, hogy bárki megfertőződhet és fertőzhet is. Praktikus és gyakori kérdés, hogy a várandósok és az újszülöttek számára milyen protokoll számít. A várandósság nem tekinthető kockázatos állapotnak, bár az immunrendszer fogékonyabbá válik ilyenkor, ezért még fontosabb a fokozott fertőtlenítés náluk.

Fontos, hogy a háziorvosi ellátás racionalizálása elkezdődött, melynek célja a kontaktusok minimalizálása. Annyiban módosul az alapellátás, hogy akut légúti betegségben szenvedők részére elkülönített egységet hoznak létre, remélhetőleg egy héten belül ez meg tud valósulni.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, a koronavírus járvány természete, hogy egy fertőzött 2-3 embert tud megbetegíteni. Bár a Világegészségügyi Szervezet (WHO) arra hívja fel a figyelmet, hogy a járvány terjedése rohamosan nő, Magyarország kicsit jobb helyzetben van, hiszen korábban meg tudták tenni az intézkedéseket, amelyekkel lassítani lehet a terjedést. A járványkórházak száma folyamatosan bővül, az összes fekvőbeteg ellátó intézmény bevonódott a járvány kezelésébe, ezzel háromszorosára fog nőni az intenzív ellátás lehetősége.

Az elhunytakat továbbra sem tesztelik koronavírusra, de a boncolást felfüggesztette Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hogy minél jobban védjék az egészségügyi személyzetet. Nagyon ritkán, ha nem derül ki a halott fertőzöttsége, ám mégis felmerül a gyanú, akkor a halál beálltát követően rövid ideg tesztelhető, amit kizárólag az elhunyt környezete felderítése érdekében tesznek meg. (Idevág korábbi cikkünk, melyben halotti kocsikra írtak ki közbeszerzést).A ma érkezett 3 millió maszkból elsősorban az egészségügyi dolgozók és a védekezést ellátó dolgozók kapnak.

Kérdésünkre, miszerint a tegnapelőtti megfogalmazás rossz volt-e, miszerint az idősek nem fertőznek, azt a választ kaptuk, hogy” természetesen ők is fertőzhetnek.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.