5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Operatív Törzs tájékoztatóját ma kivételesen Orbán Viktor miniszterelnök tartotta, aki bejelentette: új intézkedésekkel bővült a gazdaságmentő csomag, illetve beszámolt arról is, hogyan áll a járvány elleni védekezés.

Azon a napon, amikor 167 fertőzöttet, 7 elhunytat mutat a www.koronavirus.gov.hu, s emellett 101 fő karanténban van, 5515 mintavétel történt, illetve 16 gyógyult, Orbán Viktor miniszterelnök beszámolt a ma reggel meghozott döntésekről, köztük arról, hogy a múlt szerdai első gazdaságvédelmi akciótervet az Operatív Törzs kiegészítette 6 új döntéssel, melyek a következők:

  • a 81480 kis- és középvállalkozás június 30-ig adómentességet kap a KATA alól,
  • a március 1. előtti KATA-tartozásokra haladékot adnak,
  • a turizmushoz hasonlóan a hazai médiaszolgáltatók is mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt,
  • a kilakoltatásokat, lefoglalásokat felfüggesztik,
  • az adóvégrehajtásokat is felfüggesztik,
  • a lejáró GYES-t, GYED-et meghosszabbítják.

Minderről a nap folyamán megjelenő új kormányrendelet tartalmazza majd a részleteket. A katás mentességet kapó foglalkozások a következők (nem teljes a lista, majd a ma este megjelenő rendeletben lesz ott az összes érintett szakma): fodrászok, szépségápolásban dolgozók, víz-, gáz-, fűtés-, és villanyszerelők, üvegesek, épületasztalosok, idősek és fogyatékkal élők ápolásával foglalkozók, egészségügyi szolgáltatások dolgozói, előadóművészek, járóbeteg-ellátásban dolgozók, fal- és padlóburkolók, testedzési szolgáltatást nyújtók és egyéb sporttevéknységgel foglalkozó dolgozók.

Orbán Viktor felidézte: 12 napja hírdették ki a rendkívüli jogrendet. A magyar tudósok keresik a koronavrus ellenszerét, de ez még hosszú ideig eltarthat, tette hozzá. 

Orbán Viktor az Operatív Törzs március 23-i sajtótájékoztatóján.
Orbán Viktor az Operatív Törzs március 23-i sajtótájékoztatóján.

Magyarország önvédelméről négy vonalon kell gondoskodni, mondta a miniszterelnök: ez katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági védekezés. Gyorsuló lépésben közeledünk a tömeges fertőzések felé, folytatta. A tényleges fertőzöttek száma csak becslés lehet, de egyelőre túl tág határok között mozognak - egy biztos, hogy több van, mint a regisztrált betegek száma. A 67 fertőzöttből 27 mutat tüneteket is, közülük 9 beteg állapota súlyos. Az elhunyt 7 főnek több betegsége is volt, 69 év volt az átlagéletkoruk.

Jelenleg orvosi maszk 1 500 000 darab van az országban. Napi 25 ezret gyártanak, speciális maszkból 129 ezer, kesztyűből 20 millió pár, 170 ezer védőruha, és 2560 darab lélegeztetőgép áll rendelkezésre. Beszerezni most inkább keletről lehetséges, mondta Orbán, Nyugaton ez szinte lehetetlen. Magyarországon 66 ezer 906 kórházi ágy van, végszükség esetén 252 tábori kórházi ágyat lehet munkába állítani. 65 év alatti orvos 19 431 fő, rezidens 4312 fő, bevezethő utolsó éves orvosi egyetemista 690 fő áll rendelkezésre, 24 063 fő összesen. Ezen kívül 105 ezer kiképzett egészésügyi szakdolgozónk van. 

Egészségügyi döntés: holnap reggeltől minden intenzív ágy mellett speciális maszkot kapnak az orvosok és ápolók, a többi, nem intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló sebészi maszkot kap, akit koronavírus gyanújával visznek be, azonnal sebészi maszkot kap. 

Rendőri védekezés: határok lezárva, teherforgalom és magyar állampolgárok bejöhetnek, speciális szabályok vonatkoznak az áthaladó külföldi állampolgárokra. Ők csak meghatározott időpontokban jöhetnek át a humanitárius folyosókon. Romániától garanciákat kértünk, amilyen ütemben engednek át embereket ők, olyan ütemben mi is üzemelünk, mondta Orbán. Napról napra nő a rendőrök feladata, a közrendet fokozatosan erősítik. Bevezethető 65 év alatti rendőrből 70 275 fő van, önkéntesekből 46 573 fő, akiknek fegyverük nincs, de van gyakorlatuk, tehát rendfenntartásra 139 684 fő áll összesen rendelkezésre, ha szigorú kijárási szabályok lépnek életbe.

Katonai védekezés: megerősítették a határvédelmet, a szolgálatot teljesítő katonák felkészülnek a szigorúbb szabályokra, illetve arra, ha stratégiailag fontos vállalatokhoz kell kivonulniuk. 23 950 hivatásos katona, 9381 tartalékos, és 10 649 fő 5 éven belül leszerelt katona van az országban, utóbbiakat azért emelte ki Orbán, mert őket még be lehet hívni szolgálatra, ha úgy kívánja a helyzet. Összesen 43 985 katonát tudunk mozgósítani.

"Nehéz lesz az előttünk álló időszak, közös erőfeszítésekre lesz szükség. Mindenkinek van felelőssége, széthúzás helyett összefogást kérek ma délután a képviselő társaimtól is".

Brit gazdaságvédelem

Rishi Sunak pénzügyminiszter múlt heti bejelentése szerint a brit kormány 2500 fontig (950 ezer forint) állja azon dolgozók fizetésének 80 százalékát, akiket különben a járvány miatt elbocsátanának. A kocsmák és éttermek bezárása sok cég, sokezer munkahely elvesztését jelenti.

Az intézkedés a már elbocsátott dolgozókra is vonatkozik, egészen addig, amíg vissza nem térnek a munkába.

A példa nélküli intézkedések március elejétől három hónapig lesznek érvényben, de ha szükséges, az időtartamot meghosszabbítják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!