2020. március 26. 11:56
mfor.hu

A ma reggeli operatív törzs ülésén megállapították, hogy a kormány szigorító intézkedéseinek, valamint a lakosság önkorlátozó magatartásának köszönhetően sikerült lassítani Magyarországon a járvány terjedését. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos azzal kezdte csütörtök délelőtti online beszámolóját, hogy 261 fertőzöttre nőtt a diagnosztizált betegek száma Magyarországon, ugyanakkor újabb haláleset nem történt az elmúlt 1 napban, s 28 fő már felgyógyult.

Nagy a forgalom a fekvőbeteg intézményekben országszerte, egyre több gyanús esetet vizsgálnak, illetve egyre többen keresik fel az orvosokat olyanok, akik betegnek gondolják magukat. Ezzel kapcsolatban fontos, hogy először a háziorvost hívja fel mindenki, ő dönt arról, hogy kihívja-e a mentőket mintavételre, vagy súlyosabb tünetek esetén bevigye-e a kórházba, mert ez is csökkenti a kontaktusok számát, hangsúlyozta ki Müller. Ezzel is óvhatjuk az egészségügyi személyzetet egészségét, ami most kiemelten fontos.

Úgy tűnik, sikerült lassítani Magyarországon a járvány terjedését Úgy tűnik, sikerült lassítani Magyarországon a járvány terjedését

A maszkok viselésével kapcsolatban elég nagy a káosz, folytatta a tisztifőorvos. Az egészségügyi dolgozóknak kell elsősorban használniuk sebészi maszkokat. A beteg egyszerű szájmaszkot visel, amely a nyálcseppek terjedésében segíthet, de ez önmagában nem elég, csak az összes higiénés szabály betartásával lehet eredményt elérni. A maszk nem szabad, hogy illúziót adjon a totális védelemre. A maszk levétele után egyből kezet kell mosni, sorolta a tudnivalókat Müller.

Lakatos Tibor, az operatív törzs központi ügyeletének vezetője vette át ezután a szót az online sajttájékoztatón, aki a határhelyzet ismertetése után elmondta, hogy a 4579 hatósági házi karantén száma hamarosan csökkenni fog, ugyanis most telnek le az elsőként elrendelt 14 napos elzárások. 172 esetben szabálysértési eljárást indítottak a szabályokat megszegők ellen, 28 főnél helyszíni bírságot vetettek ki. Az üzletekkel kapcsolatos szabálysértésekért 44 esetben feljelentés történt, 24 fő helyszíni bírságot kapott. Ezzel együtt a ma reggeli operatív törzs ülésén megállapították, hogy a korábbi intézkedések hozzájárultak a vírus terjedésének lassításához, amihez hozzájárult az is, hogy saját magukat is korlátozták az állampolgárok, így a többi országhoz képest sikerült lassítani Magyarországon a járvány terjedését.

Újságírói kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy azért lehet például a TESCO-ban járőrökkel találkozni mert, mint ismeretes, honvédelmi irányító csoportok vonultak ki a kiemelt létesítményekhez. A fitnesztermek most is 15 óráig nyitva vannak, s ennek további szigorítását jelenleg nem tervezik.

A normál élet közel 30 százaléka zajlik jelenleg az lakosok otthon tartózkodása miatt, tehát 60-70 százalékos csökkenés tapasztalható minden területen. Bár több sürgősségi osztály elküldi az odaforduló betegeket, akut esetekkel ezt nem tehetnék meg. Jövő hétre elkészül a Kiskunhalasi mobil kórház, de csak akkor üzemelik be, ha szükség lesz rá. Olyan gócpont Magyarországon, ahol tömeges betegek lennének, egyelőre nincs, hangzott még el az operatív törzs csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.