TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 23. 18:43
mfor.hu

A tényleges fertőzöttek száma jóval magasabb lehet, mint a beazonosítottaké - közölték lapunkkal.

A koronavírus-járvány magyarországi terjedéséről a koronavirus.gov.hu oldal ad hivatalosan tájékoztatást. Az elmúlt napokban felgyorsult az esetszám növekedése, de a statisztika - néhány alkalomtól eltekintve - csak minden reggel frissül.

Karanténplakát Karanténplakát

Pedig feltételezhető, hogy a betegség terjedésének nyomon követése 24 órán belül is újabb és újabb tájékoztatásra adna módot. A folyamatos frissítés elmaradásának azonban megvan az oka az operatív törzs szerint, s ezzel kapcsolatos álláspontjukat meg is osztották szerkesztőségünkkel (miután kérdéseink feltételére a televízióban közvetített tájékoztatón nem került sor, s ezzel kapcsolatos tájékoztatási igényünket jeleztük, írásban végül megkaptuk a válaszokat).

Az operatív törzs rögzítette, hogy a hivatalos honlapon hiteles, ellenőrzött adatokat közölnek, amelyeket az egészségügyi intézmények szolgáltatnak. Mint írták:

Fontos megérteni, hogy ott a betegek ellátása az elsődleges. Időre van szükség ahhoz, hogy az ország különböző egészségügyi intézményeiből, laborjaiból az orvosok, egészségügyi szolgáltatók, területi népegészségügyi szakemberek összeállítsák a jelentéshez szükséges hiteles adatokat. Minden rendkívüli hírt, adatot (pl. elhunytak, gyógyultak ) eddig is közöltünk akár napközben is, amikor azt hitelesítette az egészségügyi intézmény.

Vagyis mielőtt feltöltik az adatokat, be kell várni az ország különböző pontjairól a jelentéseket, amelyekből kiderül, hogyan alakult a járványügyi helyzet, s emiatt nem tud sűrűbben frissülni a statisztika.

Ezt követően az alábbiakra hívták fel a figyelmet:

Ahogy azonban többször hangsúlyoztuk, a beazonosított fertőzöttek számán túl a tényleges fertőzöttek (vírushordozók száma) jóval magasabb lehet Magyarországon is, ahogy az sok más országban is.

Szintén a kérdésünkre, hogy az eddig haláleseteknél mennyi idő telt a fertőzés beazonosítása és a halál beállta között, azt a választ kaptuk, hogy "több napos eltérések vannak, nem lehet általános szabályt megállapítani, különösen nem, hogy az eddigi elhunytak mind idős, többen halmozott krónikus alapbetegségekben szenvedtek és az alapbetegségeikre érkezett a koronavírus-fertőzés. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra is, hogy van fiatalabb, negyvenes éveiben járó súlyos, intenzívellátást igénylő beteg is."

Az operatív törzs további tájékoztatása szerint a fertőzések 80 százalékban enyhe lefolyásúak, 15 százalékban beszélhetünk súlyosabb, 5 százalékban pedig kritikus esetekről. A súlyos, illetve kritikus esetek főképpen az idősek és/vagy a krónikus alapbetegségben szenvedők körében fordul elő, ezért is mondjuk azt, hogy ők a legveszélyeztetettebbek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.