<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Inflációról, kamatterhekről, munkaerőpiacról és energiaügyi kérdésekről is beszélt a miniszterelnök a gazdasági évadnyitón.

Bizonyára feltűnt önöknek, hogy a 2022-2026-os kormánynál a fókusz a gazdaságon van - emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján a HVG tudósítása szerint. A kormányfő Csák Jánost és Lantos Csabát mint volt vállalkozókat is említi kormánytagokként, illetve azt, hogy Navracsics Tibort és Lázár Jánost is gazdasági fókuszú kérdések megoldására hívták vissza.

A kormányfő azt mondta, nagyon rövid időn belül hozzá kellett nyúlni a kormány szerkezetéhez a szankciók miatt, de ez minőségi javulást hozott.

A magyar külpolitikának sokat kell gondolkoznia azon, hogy milyen típusú kapcsolatot tartson fenn Oroszországgal – közölte a miniszterelnök, aki hozzátette, hogy ez sikerül-e, arra senki nem tud válaszolni. Mint kiemelte, a gazdaságszerkezet – az olcsó orosz energia adja a nyugati, francia-német ipari tengely erejét – megváltozik azzal, hogy leválasztják Európát az orosz energiáról. Jól látható átszerkesztés zajlik, egy új típusú közép-európai kiemelt térséggel Lengyelországgal és Ukrajnával – ez a 60-70 millió ember nagyobb Franciaországnál, hasonló Németországgal – mondta Orbán Viktor.

Magyarországnak a következő években szüksége lesz félmillió emberre a munkaerőpiacon, de a kormányfő szerint el kell kerülni a vendégmunkások nyugat-európai csapdáját. Úgy vli, elsőrendű cél a belső tartalékok mobilizálása, ezért igyekeznek a beruházásokat a keleti országrészbe telepíteni.

A globális mimumadóról Orbán azt mondta, Varga Mihály pénzügyminiszter sikeresen tárgyalt a helyi iparűzési adó beszámításáról, ezért ez a teher csak a külföldieket fogja érinteni.

A miniszterelnök szerint az EU az egyetemeket fenntartó alapítványokkal kapcsolatos aggályaink keresztül versenyelőnytől fosztja meg az intézményeket. Ha nem tudnak megállapodni, akkor hazai forrásból pótolják az Erasmus-pénzeket.

A kormányfő gázerőművek építését is szorgalmazza, mert – véli – ezt gyorsam meg lehet valósítani, és ezzel lehet energiaforrásokat megteremteni.

Orbán problémának nevezte az államadósság növekvő kamatterhét is, de mint mondta, „közvetlen veszély egyelőre nincsen”. A jegybankelnökkel kibukott vitákról azt mondta, attól nem kell megijedni. A miniszterelnök szerint az inflációt a gazdaságban levő pénzmennyiség szűkítésével csak akkor lehet megakadályozni, ha az infláció monetáris természetű, de Orbán szerint most nem ez a helyzet.

Orbán Viktor szerint autógyárakra szükség van, a járműiparhoz köthető 300 ezer magyar család megélhetése. A magyar gazdaságtörténet négy legnagyobb beruházása egyszerre zajlik Magyarországon – ez nem a vas és acél országa Rákosi álmaiban, ez a realitás – fogalmazott a kormányfő, aki felidézte, a Baross Gábor program pénzeit a vállalkozók „vitték, mint a cukrot”, azonban fontos, hogy a beruházásokat a lehető legkisebb támogatási intenzitásokkal szerezzék meg.

A teljes beszéd itt tekinthető meg: