<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A kormányzat szeretne egy második körös rezsitámogatásról is tárgyalni az önkormányzatokkal, de ez az energiaárak és a magyar gazdaság helyzetének alakulásától is függ. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt is elárulta, Orbán Viktor miniszterelnök a hetekben megyei jogú városok polgármestereivel fog tárgyalni.

A kormányzat szeretne az önkormányzatokkal egy második körös rezsitámogatási tárgyalássorozatot, de ez a magyar gazdaság helyzetének, illetve a rezsiáraknak az évközi alakulásától függ – közölte az Index kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón. Bár a tárcavezető óvott a túlzott optimizmustól, elismerte, a földgáz, illetve a kőolaj ára is alacsonyabb, mint „az elmúlt nyolc hónapban bármikor”. Gulyás hozzátette, a távhővel fűtött lakások esetében a rezsitámogatás forrásait tartalmazza a költségvetés, ezért „erre az önkormányzati segítségnyújtásra biztosan sor kerül”.

„Ellenzéki polgármesterek és kormánypárti polgármesterek által vezetett települések is kaptak rezsitámogatást, az adóerő-képesség volt az egyetlen, amit e tekintetben figyelembe vettünk” – mondta a kancelláriaminiszter a Magyar Nemzet kérdésére. Később lapunk arra emlékeztette Gulyás Gergelyt, Pécs feleakkora adóerő-képességgel rendelkezik, mint Kecskemét, mégis nagyságrendileg azonos mértékű rezsitámogatást ítéltek meg a két vármegyeszékhelynek, utóbbinak pedig nagyjából akkora az adóerő-képessége, mint Debrecennek, a hajdúsági város mégis háromszor akkora támogatásban részesült.

Válaszában a tárcavezető úgy pontosította szavait, hogy megvizsgálták, az egyes településeknek milyen tartalékai vannak, kinek milyen közüzemi szerződései vannak, és mindezeket figyelembe véve döntöttek a támogatásokról.

A kormány

egyelőre nem hozott olyan döntést, hogy elhalasztanák az önkormányzatok által fizetendő szolidaritási hozzájárulás számításának szigorítását

– válaszolta Gulyás az Inforádiónak arra a felvetésére, hogy Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti polgármestere erre kérte a kormányt. A városvezető szerint ugyanis az új számítási módszer újabb súlyos terheket róna a településekre.

A kancelláriaminiszter lapunk kérdésére megjegyezte, nem a szigorúbb számítási módszer, hanem a gazdasági növekedésre vonatkozó optimistább várakozás az oka annak, hogy a rendeleti költségvetésben 20 milliárd forinttal magasabb bevételt terveztek a szolidaritási hozzájárulásból, mint az Országgyűlés által elfogadott büdzsében.

Arra a felvetésünkre, hogy a miniszter által használt „egyelőre” kifejezés nyomán esetleg megfogadják a székesfehérvári polgármester kérését, Gulyás Gergely azt mondta, nem akar „hiú reményeket kelteni” akkor, amikor a kormány még nem döntött a kérdésben. Azt viszont elárulta, a következő hetekben megyei jogú városok polgármesterei fognak találkozni Orbán Viktor kormányfővel, és ezen a fórumon minden javaslatot meg lehet majd vitatni.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti polgármestere arra kérte a kabinetet, halasszák el a szolidaritási hozzájárulás emelését. Fotó: Bánkuti András / Mfor
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti polgármestere arra kérte a kabinetet, halasszák el a szolidaritási hozzájárulás emelését. Fotó: Bánkuti András / Mfor

Megkerestük több megyei jogú város polgármesterét is, hogy a miniszterelnökkel esedékes találkozó körülményeiről érdeklődjük. Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere, valamint Pintér Tamás dunaújvárosi városvezető is lapunktól hallott először erről a találkozóról. Szita Károly, Kaposvár polgármestere, aki egyben a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is érdeklődésünkre viszont azt mondta, ő kezdeményezett már a kancelláriaminiszteren keresztül egy találkozót a kormányfővel. Mint a városvezető fogalmazott, ennek keretében tájékoztatnák Orbán Viktort arról,

„hogy éljük mindennapjainkat, megköszönjük mindazt a támogatást, amit a kormánytól eddig kaptunk, és mi az, amit még közösen tudunk tenni annak érdekében, hogy mindenkinek jobb legyen”.

Ugyanakkor Szita Károly is meglepődve, de örömmel hallotta, hogy várhatóan létrejön a találkozó, ám a részletekről ő sem tudott tájékoztatni, mert – ismertette – az eseményt a Miniszterelnökség szervezi.