4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A kormányzat szeretne egy második körös rezsitámogatásról is tárgyalni az önkormányzatokkal, de ez az energiaárak és a magyar gazdaság helyzetének alakulásától is függ. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt is elárulta, Orbán Viktor miniszterelnök a hetekben megyei jogú városok polgármestereivel fog tárgyalni.

A kormányzat szeretne az önkormányzatokkal egy második körös rezsitámogatási tárgyalássorozatot, de ez a magyar gazdaság helyzetének, illetve a rezsiáraknak az évközi alakulásától függ – közölte az Index kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón. Bár a tárcavezető óvott a túlzott optimizmustól, elismerte, a földgáz, illetve a kőolaj ára is alacsonyabb, mint „az elmúlt nyolc hónapban bármikor”. Gulyás hozzátette, a távhővel fűtött lakások esetében a rezsitámogatás forrásait tartalmazza a költségvetés, ezért „erre az önkormányzati segítségnyújtásra biztosan sor kerül”.

„Ellenzéki polgármesterek és kormánypárti polgármesterek által vezetett települések is kaptak rezsitámogatást, az adóerő-képesség volt az egyetlen, amit e tekintetben figyelembe vettünk” – mondta a kancelláriaminiszter a Magyar Nemzet kérdésére. Később lapunk arra emlékeztette Gulyás Gergelyt, Pécs feleakkora adóerő-képességgel rendelkezik, mint Kecskemét, mégis nagyságrendileg azonos mértékű rezsitámogatást ítéltek meg a két vármegyeszékhelynek, utóbbinak pedig nagyjából akkora az adóerő-képessége, mint Debrecennek, a hajdúsági város mégis háromszor akkora támogatásban részesült.

Válaszában a tárcavezető úgy pontosította szavait, hogy megvizsgálták, az egyes településeknek milyen tartalékai vannak, kinek milyen közüzemi szerződései vannak, és mindezeket figyelembe véve döntöttek a támogatásokról.

A kormány

egyelőre nem hozott olyan döntést, hogy elhalasztanák az önkormányzatok által fizetendő szolidaritási hozzájárulás számításának szigorítását

– válaszolta Gulyás az Inforádiónak arra a felvetésére, hogy Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti polgármestere erre kérte a kormányt. A városvezető szerint ugyanis az új számítási módszer újabb súlyos terheket róna a településekre.

A kancelláriaminiszter lapunk kérdésére megjegyezte, nem a szigorúbb számítási módszer, hanem a gazdasági növekedésre vonatkozó optimistább várakozás az oka annak, hogy a rendeleti költségvetésben 20 milliárd forinttal magasabb bevételt terveztek a szolidaritási hozzájárulásból, mint az Országgyűlés által elfogadott büdzsében.

Arra a felvetésünkre, hogy a miniszter által használt „egyelőre” kifejezés nyomán esetleg megfogadják a székesfehérvári polgármester kérését, Gulyás Gergely azt mondta, nem akar „hiú reményeket kelteni” akkor, amikor a kormány még nem döntött a kérdésben. Azt viszont elárulta, a következő hetekben megyei jogú városok polgármesterei fognak találkozni Orbán Viktor kormányfővel, és ezen a fórumon minden javaslatot meg lehet majd vitatni.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti polgármestere arra kérte a kabinetet, halasszák el a szolidaritási hozzájárulás emelését. Fotó: Bánkuti András / Mfor
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti polgármestere arra kérte a kabinetet, halasszák el a szolidaritási hozzájárulás emelését. Fotó: Bánkuti András / Mfor

Megkerestük több megyei jogú város polgármesterét is, hogy a miniszterelnökkel esedékes találkozó körülményeiről érdeklődjük. Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere, valamint Pintér Tamás dunaújvárosi városvezető is lapunktól hallott először erről a találkozóról. Szita Károly, Kaposvár polgármestere, aki egyben a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is érdeklődésünkre viszont azt mondta, ő kezdeményezett már a kancelláriaminiszteren keresztül egy találkozót a kormányfővel. Mint a városvezető fogalmazott, ennek keretében tájékoztatnák Orbán Viktort arról,

„hogy éljük mindennapjainkat, megköszönjük mindazt a támogatást, amit a kormánytól eddig kaptunk, és mi az, amit még közösen tudunk tenni annak érdekében, hogy mindenkinek jobb legyen”.

Ugyanakkor Szita Károly is meglepődve, de örömmel hallotta, hogy várhatóan létrejön a találkozó, ám a részletekről ő sem tudott tájékoztatni, mert – ismertette – az eseményt a Miniszterelnökség szervezi.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!