<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Hétfőn Budapestre látogatott Ursula von der Leyen, aki ezt követően előrelépésről beszélt. A téma az uniós szankciók újabb köre volt, vagyis az orosz olajembargó is terítékre került, amelytől eddig Orbán Viktor és kormánya teljesen elzárkózott.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott tárgyalások során elért „előrelépésről” beszélt. Ez a nemzetközi beszámolók szerint kiemelt jelentőségű, mert Budapest eddig ellenállt az unió orosz olajembargóra vonatkozó terveinek. Igaz az utóbbi napokban néhány brüsszeli diplomata már annak a véleményének adott hangot, mely szerint van esély a megegyezésre, de a magyar kormány kemény tárgyalópartner és a támogatás árát meg fogja kérni.

Szijjártó Péter a korábbi nyilatkozatainál megengedőbb volt, hiszen ő is elismerte, hogy némi előrehaladást, egy kicsi előrelépést sikerült elérni az Oroszország elleni újabb szankciós csomaggal kapcsolatban az Európai Bizottság elnökével Budapesten folytatott hétfői tanácskozáson. Hozzátette persze, hogy a mostani szankciós csomag hatályba lépése viszont lerombolná Magyarország energiabiztonságát, hiszen ebben az esetben lehetetlen volna beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajat. Nyilatkozatában Szijjártó Péter - sőt Kovács Zoltán is – visszhangozta Orbán Viktor pénteki szófordulatát, mely szerint a Bizottság mostani javaslata felér egy a "magyar gazdaságra ledobott atombombával".

Orbán Viktor és Ursula von der Leyen tárgyalásának középpontjában a orosz olaj állhatott. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor és Ursula von der Leyen tárgyalásának középpontjában a orosz olaj állhatott. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A külügyminiszter szerint mindaddig, amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást ezekre a problémákra, addig Magyarország nem tudja támogatni a szankciós csomagot. Ez pedig egyes kommentárok szerint az eddigi kategorikus elutasításhoz képest felvillantja a megegyezés lehetőségét.

„A ma esti megbeszélés Orbán Viktor miniszterelnökkel segített tisztázni a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket” – írta von der Leyen a Twitteren. „Előrelépéseket értünk el, de további munkára van szükség” – mondta, hozzátéve, hogy videokonferencia-hívást szervez „a regionális szereplőkkel az olajinfrastruktúrával kapcsolatos regionális együttműködés megerősítése érdekében”. A Bizottság elnöke jelezte azt is, hogy egységes fellépést vár a szankciók kiterjesztésében, ugyanakkor elfogadja, hogy Magyarországnak és szomszédainak támogatásra van szüksége az alternatív üzemanyagforrások biztosításához.