<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

2030-ra pedig a régi fényében tündöklő magyar válogatottat ígért a miniszterelnök.

Maga a lap főszerkesztője, Szöllősi György jegyezte, a világbajnoki döntő helyszínén felvett interjút közölt a Nemzeti Sport, amelyben Orbán Viktor válaszolt a lap kérdéseire.

Az interjúban rengeteg érdekesség elhangzott, a miniszterelnököt például szembesítette kedvenc lapjának főszerkesztője azzal, hogy a világbajnokság előtt a szerbek győzelmét jósolta.

"Minden világbajnokságon van egy sötét ló, és azt hittem, hogy most a szerbek lesznek, de a marokkóiak lettek azok. A tévedés szakmai oka teljesen nyilvánvaló: nem gondoltam, hogy a szerbek védelme ennyire átjáróház. Hiába, ha az ember valaha csatár volt, a csatárokat nézi elsősorban. Némi szépségtapasz a sikertelen tippemen, hogy a torna egyik leginkább klasszikus mozdulattal elért gólja mégis csak Alekszandar Mitrovics Svájc elleni fejes gólja volt"

- válaszolta erre Orbán Viktor, aki azzal kapcsolatban is kifejtette a véleményét, hogy a magyar válogatott megérdemelte-e volna, hogy ott legyen tornán.

"Amikor a futballról beszélgetünk Magyarországon, én két szót kerülök mindig: az egyik a 'megérdemelt', a másik az 'igazságos'. Ezek a szavak arra valók, hogy megmagyarázzunk valamit, ami nem sikerült. A futball törvényei mások. Van kilencven perced, hogy győzzél. Ott és akkor legyél jó, amikor kell. Csak ez számít. Magyarként tudnánk erről mesélni."

Aztán viszont kijelentette azt is, hogy most jó úton jár a szerinte a rendszerváltáskor romlásnak indult magyar futball.

"Legalább húsz évig mentünk befelé az erdőbe. Húsz évig tart, míg kijövünk belőle. [...] Most mindenesetre azon az úton vagyunk, hogy 2030-ra a régi fényében ragyoghat a magyar futball. Azt nem mondom, hogy lesz olyan mély keretünk, mint a braziloknak meg a franciáknak, akiknek azonos posztra még a második meg a harmadik emberük is ugyanolyan jó, mint az első. Ilyen mély struktúránk aligha lesz, a kisebb népesség miatt, de hogy a legjobb csapatunk bárkivel fel tudja venni a versenyt, odáig eljuthatunk."

Tett egy igen meglepő megállapítást is a miniszterelnök:

"A pénz sokat segít a sporton, de ha túl sok van, tönkre is teszi."

Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a klubfutballt bizony tönkreteszi a rengeteg pénz, és ezzel a folyamattal szemben a "nemzeti válogatottak jelentik az utolsó mentsvárat".

Az a kérdés nem merült fel, hogy a magyar klubfociba az elmúlt években öntött rengeteg állami pénz vajon milyen hatással van a magyar labdarúgásra, de az biztos, hogy alapvető változás nem várható a sportfinanszírozás területén, még ha azt el is ismerte Orbán Viktor, hogy a gazdasági környezet miatt most "új korszakra kell átállni".

" A magyar gazdaságnak is most kell leraknia azokat az erős alapokat, amelyeken a következő évtizedben állhat. 2010 után ismét alapozási munkák várnak ránk. Ugyanez volt 2010 és 2012 között, akkor is a pénzügyi világválság után jött egy évtized, aminek le kellett tenni az alapjait, és csak utána jöhettek a nagy sportfejlesztések meg sportrendezvények. Szerencsére akkor nem hallgattunk azokra, akik a sportot hátra akarták sorolni, az elmúlt nyolc-tíz évben fölépítettünk és megrendeztünk mindent, amit csak lehetett. Erre a koronát az új atlétikai stadion meg az atlétikai világbajnokság teszi föl. Mert akkor már mindent rendeztünk, amit rendezni lehet és érdemes – az olimpián kívül."