Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Alig, hogy a miniszterelnök megfogalmazta, mi a legfőbb adat, amire most a koronavírus-járvány második hullámában figyelnie kell, elkezdett kedvezőtlenül alakulni az a bizonyos, legfontosabb napi szám.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton adott exkluzív interjút az M1 csatornának, ahol rögzítette:

"amire elsősorban figyelni kell, nem a megbetegedések, hanem a halálozások száma. A védekezés sikerét a megmentett életek számában tudjuk most lemérni. (...) Egész addig amíg a halálozási számok nem kezdenek emelkedni, addig fel sem merül a gondolat, hogy az iskolákat korlátozni kellene".

Az elmúlt hetekben már szinte naponta regisztrálnak halálesetet a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Az elhunytak száma ugyan még 10 fő alatt van, ám a növekedés egyértelműen megfigyelhető a számokban. Szerdán már 3,5 havi csúcsnak megfelelő adatot közölt az operatív törzs, utoljára ugyanis május legvégén volt, hogy napi 8 elhunyt került be a statisztikába. Ezzel 654-re nőtt az összesített szám.

A folyamatok sokkal szembetűnőbbek azonban, ha az egyhetes gördülő összegeket ábrázoljuk, ami alapján szerdán és a megelőző hat napon összesen már 26 személy hunyt el, aminél nagyobb számra június első napjaiban volt példa. Vagyis az újonnan azonosított fertőzöttek száma mellett ma már az elhunytaké is kezd az első hullám idején jellemző szinteket elérni. Mindez pedig azt is jelenti, hogy egyre inkább kezd megjelenni, és áldozatokat szedni a vírus a legidősebbek és egyben legveszélyeztettetebbek csoportjában.

Az azonban, hogy előbb-utóbb a halálozások száma is emelkedni kezd, várható volt. Virológusok már hetekkel ezelőtt arra figyelmeztettek, hogy 4-5 hétbe telik, mire a fiatalabb korosztály után az idősek körében is megjelenik a vírus. Amint ez megtörténik, a halálozások száma is emelkedni kezd majd, mivel az idősek egyéb alapbetegségeik miatt is kevésbé erős immunrendszerrel harcolnak a koronavírussal.

Ami az elhunytak életkor és nemek szerinti megoszlását illeti, kicsit nagyobb számban érintettek a férfiak, akik körében már 50 év felett is több elhalálozást regisztráltak a hatóságok. A nők körében ellenben csak 1-2 60 évnél fiatalabb személy hunyt el. A férfiak körében az elhunytak átlagéletkora 76 év, a nőknél 81,5. A vírus márciusi megjelenése óta a legfiatalabb áldozat egy 33 éves férfi volt, a legidősebb pedig egy 103 éves férfi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.