<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Magyarországnak szánt uniós pénzeket sodorhat veszélybe a MOK-törvény, írta a Népszava.

Az Európai Bizottság értékelése szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellehetetlenítését célzó friss törvénymódosítás és elfogadásának formája befolyásolhatja a Magyarország számára megítélt uniós források sorsát – írja a Népszava. A lap azt kérdezte meg a bizottságtól, hogy a testület véleménye szerint a villámgyorsan lezavart törvénymódosítás nem ellentétes-e azokkal az ígéretekkel, amelyeket az Orbán-kabinet tett az EU gazdaságélénkítési eszközéből megítélt források folyósításáért cserébe.

Mivel az EU helyreállítási alapjából részletekben lehet majd lehívni a pénzt, az Európai Bizottság minden egyes kifizetés előtt ellenőrzi, hogy az adott ország végrehajtotta-e időarányos vállalásait.

A bizottság szóvivőjének tájékoztatása szerint a társadalmi konzultációra és hatásvizsgálatra tett ígéret végrehajtását a nyolcból hat fizetési kérelem elbírálásakor vizsgálni fogják. A MOK-kal kapcsolatos törvénymódosítás körüli szabálytalanságok már az első, 800 millió eurónyi részlet folyósítását megzavarhatják. Minderről azonban csak később születhet döntés Brüsszelben – írja a lap.