Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Király Béla Király Béla

A német gazdaság felett egyre inkább viharfelhő kezd kialakulni. Amennyiben viszont Berlinnek problémái adódnak, szinte biztos, hogy velük fogunk sírni.

Magyarország és Németország gazdaság évtizedek óta szimbiózisban él, helyesebben fogalmazva, ezer szállal kötődünk a német gazdasághoz, így nekünk is létkérdés, hogyan alakulnak ott a dolgok. Kellemetlen hír, hogy Berlin felett elkezdtek gyűlni a viharfelhők, ez pedig számunkra sem kecsegtet túl sok jóval. Néhány napja publikálták például azt az adatot, amely a német ipari termelés visszaesését mutatta, ez pedig a járműipar miatt komoly figyelmeztetést jelent Magyarország számára is.

Az utóbbi időben ugyan több kormánypárti politikus és Orbán Viktor is figyelmeztetett a gazdasági válság veszélyére, a tavalyi globális konjunktúra közepette viszont az csak vaklármának tűnt. Az év végén, és az utóbbi napokban viszont ismét felerősödtek világszerte azok a hangok, amelyek az esetleges recesszió rémét vetítik előre. Indokolják ezt az utóbbi évek jegybanki politikájának változásával, így a kamatciklus fordulásával és a mennyiségi könnyítések helyett a korábban kibocsátott pénzek visszaszívásával. De a kínai gazdaság is komoly kihívások elé néz, ahogy a dél-európai országok helyzete is ingatag. Ezek pedig mind negatívan hathatnak a német gazdaságra, az ő visszaesésük pedig a magyar gazdaságra is negatív hatást gyakorolna. Ez pedig több szakértő szerint is túlmutatna a gazdasági kérdéseken, és komoly politikai kihatása lehet, könnyen lehet, hogy azok a szavazók akik a gazdasági növekedést érzékelve bizalmat szavaztak a kormánynak, alacsonyabb életszínvonal esetén nem elégszenek meg a külső ellenségekkel, és a mostani kurzus ellen voksolnak.

Azt egyébként maga Orbán Viktor is elismerte - legutóbb épp néhány napja, amikor ő tartotta a Kormányinfót -, hogy a magyar egy kis nyitott gazdaság, amely a globális és az európai folyamatoktól nem tudja magát függetleníteni. Ha megnézzük a külkereskedelmi folyamatokat és a tőkemozgásokat, akkor azt láthatjuk, hogy a nemzetközi porondot tekintve a német gazdaság kiemelkedő jelentőséggel bír. Németország messze az első számú kereskedelmi partnere hazánknak, a külkereskedelmi forgalom 27 százaléka jut rájuk, és onnan érkezik a közvetlen működő tőke 28 százaléka. Az is beszédes adat, hogy hatezer német vállalat működik nálunk, és 300 ezer embernek adnak munkát. Ha a hozzájuk kötődő beszállítókat is figyelembe vesszük, akkor az az összes hazai munkavállaló 15-20 százalékát is jelentheti. Éppen ezért, ha nekik problémáik lesznek, akkor rajtunk aligha fog segíteni bármilyen unortodox gazdaságpolitika.
 
A németek felett pedig kezd beborulni az ég, a bizonytalanság legalábbis már érződik a piaci szereplők szerint. Az elmúlt közel 10 év fellendülés után egyre több területen jelennek meg kérdőjelek, ezek pedig nem tesznek jót az üzletnek. Noha globális recesszióról még szó sincs, a legutóbbi előrejelzések szerint a világgazdaság idén 3 százalék alatt növekedhet, amelyre 2009 óta nem volt példa. A világ negyedik legnagyobb gazdaságának számító német, a maga 1600 milliárd euró értékű exportgépezetével pedig az akadályok láttán maga is megtorpanni látszik.

Az egy évtizednyi dinamikus növekedés után egyre több jel utalt arra, hogy lassulás várható, amit tetézett a Donald Trump által indított, vámokkal kikövezett kereskedelmi háború. Ezek szinte mindenütt bizonytalanságot szültek, amire sok piaci szereplő kivárással válaszolt. Emiatt viszont számos beruházás tolódik, a kör pedig így bezárul, hiszen emiatt máris visszafogja számos gépgyártó a termelését, ami a gazdasági növekedésre is negatívan hat. Ráadásul mindez a jövőre nézve sem sok jóval kecsegtet, borús kilátások mellett senki sem szívesen fektet be, így a gépipari termékek egyik legnagyobb gyártójának számító német gazdaság szereplői emiatt is aggódhatnak. A részben már tapasztalható lassulás pedig az üzleti környezet egészére hatással van, nem véltelen, hogy kétéves mélypontra esett a német üzleti bizalmi index értéke.

A németek számára - ahogy egyébként a magyarnak is - létkérdés az export, hiszen ellentétben más nagy gazdaságokkal a GDP kifejezetten nagy arányt, 47,2 százalékot tesz ki az áruk és szolgáltatások exportja. Ennek volumene ráadásul jelentősen nőtt 2010 óta, így a visszaesés könnyen okozhatja azt, hogy technikai recesszióba - vagyis lesz olyan negyedéve, amikor éves bázison visszaesik a teljesítménye - süllyed a német gazdaság. Azt viszont, hogy ennél súlyosabb lesz a helyzet, vagyis több negyedévben is visszaesést mérjenek - ezt hívják a gazdasági terminológiában recessziónak - egyelőre csak kevesen hiszik.

Figyelmeztető ugyanakkor, hogy 2018 harmadik negyedévében a német statisztikai hivatal, a Destatis visszaesést mért. Ez volt az első ilyen három hónapos periódus 2015 óta. Akkor az elemzők azzal magyarázták a gyengébb adatot, hogy az csak átmeneti, és ennek hátterében az áll, hogy az autógyártók elkezdtek átállni a szigorúbb környezetvédelmi szabványoknak megfelelő járművekre, és emiatt komoly termeléskiesés volt. Azóta viszont több olyan adatsor is megjelent, amely nem sok optimizmusra ad okot. Így például a beszerzési menedzser index folyamatosan csökken, és a feldolgozóipar mutatója is mélypontot ütött  december, ezek pedig azt vetítik előre, hogy a GDP-növekedéssel is problémák lehetnek.

"Az emberek kezdik felismerni, hogy nem csak az autóipar néz szembe kihívásokkal, hanem az export iránti kereslet általában is visszaesett” - mondta el a FinanciaI Timesnak Isabel Schnabel, a Bonni Egyetem professzora, aki nem mellesleg  a német kormányt segítő Gazdasági Szakértői Tanács tagja is.

A professzor asszony azt prognosztizálja, hogy a német növekedés idén is egy százalék feletti lehet, ez azonban elmarad az utóbbi évek gazdasági bővülésétől. A növekedés üteme világszerte visszaesés elé néz, ám a német gazdaságnak kapacitásbeli korlátokkal is szembe kell néznie. Szerinte mindezek a növekedés lassulását fogják okozni, de valahol egyébként is törvényszerű, hogy annyi erős év után megtörjön a tempó.

A vállalatok fő félelme továbbra is az USA és Kína közötti kereskedelmi háború eszkalálódása. Mint a gazdasági lapnak nyilatkozó egyik szakértő kifejtette, a vámok nagyon károsak mindenki számára. Kínával egyértelmű megoldásra van szükség: óriási veszélyt jelent, hogy a tervezett, illetve bevezetett vámok túl nagyok. A Financial Timesnak nyilatkozó egyik cégvezető szerint ugyanis már a tíz százalékos vám is fájdalmas akadálynak tűnik, 25 százalékos tarifák esetén viszont senki sem vásárol semmit, és a dolgok teljesen leállnak.

A bajok azonban csőstől jönnek, hiszen az általános gazdasági klíma változása és a kereskedelmi háború mellett a belső piacnak tekinthető EU-s környezetben is sok a bizonytalanság. Elég csak az egyre szélesedő francia tiltakozási hullámra gondolni, amely miatt Macron reformjai máris felpuhulni látszódnak. Arról nem is beszélve, hogy a populista római kormányt az üzleti életben olyan időzített bombának tartják, amely bármikor felrobbanhat, komoly káoszt okozva a piacokon.

Mindenesetre az üzleti életben érdekeltek egyelőre próbálnak optimistán tekinteni a jövőbe, és azzal érvelnek, hogy Trump és Amerika számára sem jó, ha befagynak a kereskedelmi kapcsolatok, ahogy a kínai gazdaságnak is létszükség a lassulás elkerülése. Így mindenki abban érdekelt, hogy valamilyen kompromisszum révén ismét beinduljanak a pozitív folyamatok. Bár a magyar politikai vezetés belföldön igyekszik úgy előadni a dolgokat, hogy a nemzetközi folyamatokra is hatással tudjon lenni, ez azonban a globális változások esetében aligha áll meg. Ehelyett az eddigi konjunktúrának a haszonélvezője volt, míg a fenyegető visszaesés esetén legfeljebb annak tompítása várható el Orbán Viktor gazdasági csapatától -de bármennyire is próbálják elhitetni, csodát ők sem tudnak egy ilyen helyzetben tenni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.