5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A rég kiürült Gazdaságvédelmi Alapból 261 milliárd forintot vettek ki, további átrendezésekkel további közel 45 milliárd forintot pakolásztak át. A legnagyobb nyertesek között természetesen ott a sport, de sok jutott vasúti költségtérítésre, vasútfejlesztésre, a Budai Vár építkezéseire, az Eximbank tőkeemelésére is. Egymilliárd pedig a kormányzati kommunikáció erősítését szolgálja.

Gazdaságvédelmi Alap: mínusz 261 milliárd

Újabb masszív költségvetési átrendezésről rendelkezik a szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyben olvasható egyik friss kormányhatározat. Az egyébként már régen kiürült, a járvány hatásainak kezelésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból hajszál híján 261 milliárd forintot pakolnak át más célokra - persze mivel már rég nincs mit kipakolni belőle, ez a költségvetési átrendezés valójában a hiányt fogja tovább növelni.

 • Az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozó fejezetekbe közel 101 milliárd forint áramlik át. Ebből a legjelentősebb tétel, 22,1 milliárd forint vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítésére megy. Ettől csak kevéssel van lemaradva a kormány kedvenc témaköre, a sport - ezúttal a motorsport kap 20,4 milliárd forintot, egész konkrétan a HUMDA Zrt., teljes nevén a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség beruházásaira különítenek el ennyi pénzt. 
  Autó-motorsportra végül csak egy kicsivel költünk többet most, mint vasútfejlesztésre: a hálózatot a mostani döntés értelmében újabb 20 milliárd forintból fejleszthetik. 19 milliárd forintot pedig az ITM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó cég vagy cégek tőkeemelésére mehet.
  Az egyetemek, főiskolák dologi kiadásaira ebben a körben bő 3 milliárd forint jut, kutatás-fejlesztésre 435 millió forint, az ITM saját dologi kiadásaira pedig 17,8 millió forint.
 • A második legtöbb pénz a Miniszterelnökséghez kerül, ide most 82,8 milliárd forinthoz jut. Ebből messze a legnagyobb összeg, 73,6 milliárd forint a Nemzeti Hauszmann Tervre - ezzel tulajdonképpen a miniszterelnök portája épülhet-szépülhet, ez a program ugyanis a Budai Várnegyed rekonstrukcióját, felújítását, a II. világháború után lerombolt épületek újjáépítését célozza. Több mint 5 milliárd forint megy kulturális örökségvédelmi szakmai feladatokra, 2,25 milliárd egyházi célú hozzájárulásokra, 1,5 milliárd Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésére. A Nemzeti Várprogram 473 millió forintos pluszforráshoz jut.
 • A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak ezúttal be kell érnie 40 milliárd forinttal - ez az Eximbank tőkeemelésére megy.
 • Az állami vagyonnal kapcsolatban 13,5 milliárd forint áramlik a rendszerbe; ebből a legjelentősebb tétel az MNV 9,5 milliárd forintja, beruházási célra. 
 • A Miniszterelnöki Kabinetiroda 12,8 milliárd forinthoz jut, a turisztikai fejlesztési célelőirányzat soron.
 • Az Emberi Erőforrások Minisztériumába 10 milliárd forint csorog be, ebből kereken 2 milliárd a közgyűjteményekre költhető, a Debrecen 2030 koncepció támogatására viszont több, mint 5 milliárd forint jut. A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására 3 milliárd forintot ad ebben a körben a kormány.
 • A Miniszterelnöki Kormányiroda 854,1 millió forintja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. működési támogatására kell.

Illusztráció - forrás: Depositphotos
Illusztráció - forrás: Depositphotos

40 milliárdos átrendezés: a sport a legnagyobb nyertes

A Gazdaságvédelmi Alap 261 milliárd forintja mellett tovább 40,4 milliárd forint átcsoportosításáról is rendelkezik a határozat.

 • 21,8 milliárd forint kerül ki a lakástámogatásokból,
 • 18 milliárd a szociálpolitikai menetdíj-támogatásokból,
 • 258 millióval csökken a külügy dologi kiadásaira szánt összeg,
 • 210 millióval a közgyűjtemények dologi kiadásaira szánt összeg,
 • 43 millióval kevesebb jut a hangszercsere programra,
 • 5,7 millió kerül ki az ingyenes tankönyellátás támogatásából. 

Ennek a körnek a nyertese természetesen a sport, 10 milliárd forint megy az átrendezés végén a sportakadémiák támogatására. Több mint 3,5 milliárd forint jut kiemelt sportegyesületek működésének támogatására, közel 3,4 milliárd forint pedig az ő  sportlétesítményeik fenntartásának és üzemeltetésének támogatására. Az MLSZ kap 3 milliárdot, a korcsolyázó szövetség félmilliárdot, a természetjáró szövetség 450 milliót. Sport népszerűsítésére újabb 265 millió forint jut, közel 200 millióból sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatokat támogatnak.

 • A sporton kívüli élet legnagyobb nyertese a Bethlen Gábor Alap, ami ezúttal 5,4 milliárd forinthoz jut. 
 • A külügy 3,8 milliárdot kap külképviseletek igazgatására.
 • Az ITM 2,8 milliárdot költhet a felsőoktatás speciális feladataira.
 • 2,47 milliárd forint megy Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésére ebben a körben.
 • 1,58 milliárd forint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem beruházásaira kell.
 • A Liget Budapest projekttel kapcsolatos kiadásokra 210 millió forintot csoportosítanak át ebben a körben.

Újabb 1 milliárdot kénytelen elkommunikálni a kormány

Már 300 milliárd fölött járunk, de van még átcsoportosítás: a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka 2,1 milliárd forinttal csökken a határozat értelmében. Ebből 1 milliárd az egyetemek, főiskolák dologi kiadásai kerül át, a többi a fővárosi, megyei kormányhivatalok és járási kormányhivatalok kiadásait fedezheti.

A Központi Tartalékokból is kikerül 1,9 milliárd forint, ebből több mint 1 milliárd az elengedhetetlen Kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatok sorra íródott át. A Magyar Államkincstár közel 890 millió forintot kap dologki kiadásokra a pénzből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!