<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A rég kiürült Gazdaságvédelmi Alapból 261 milliárd forintot vettek ki, további átrendezésekkel további közel 45 milliárd forintot pakolásztak át. A legnagyobb nyertesek között természetesen ott a sport, de sok jutott vasúti költségtérítésre, vasútfejlesztésre, a Budai Vár építkezéseire, az Eximbank tőkeemelésére is. Egymilliárd pedig a kormányzati kommunikáció erősítését szolgálja.

Gazdaságvédelmi Alap: mínusz 261 milliárd

Újabb masszív költségvetési átrendezésről rendelkezik a szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyben olvasható egyik friss kormányhatározat. Az egyébként már régen kiürült, a járvány hatásainak kezelésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból hajszál híján 261 milliárd forintot pakolnak át más célokra - persze mivel már rég nincs mit kipakolni belőle, ez a költségvetési átrendezés valójában a hiányt fogja tovább növelni.

 • Az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozó fejezetekbe közel 101 milliárd forint áramlik át. Ebből a legjelentősebb tétel, 22,1 milliárd forint vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítésére megy. Ettől csak kevéssel van lemaradva a kormány kedvenc témaköre, a sport - ezúttal a motorsport kap 20,4 milliárd forintot, egész konkrétan a HUMDA Zrt., teljes nevén a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség beruházásaira különítenek el ennyi pénzt. 
  Autó-motorsportra végül csak egy kicsivel költünk többet most, mint vasútfejlesztésre: a hálózatot a mostani döntés értelmében újabb 20 milliárd forintból fejleszthetik. 19 milliárd forintot pedig az ITM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó cég vagy cégek tőkeemelésére mehet.
  Az egyetemek, főiskolák dologi kiadásaira ebben a körben bő 3 milliárd forint jut, kutatás-fejlesztésre 435 millió forint, az ITM saját dologi kiadásaira pedig 17,8 millió forint.
 • A második legtöbb pénz a Miniszterelnökséghez kerül, ide most 82,8 milliárd forinthoz jut. Ebből messze a legnagyobb összeg, 73,6 milliárd forint a Nemzeti Hauszmann Tervre - ezzel tulajdonképpen a miniszterelnök portája épülhet-szépülhet, ez a program ugyanis a Budai Várnegyed rekonstrukcióját, felújítását, a II. világháború után lerombolt épületek újjáépítését célozza. Több mint 5 milliárd forint megy kulturális örökségvédelmi szakmai feladatokra, 2,25 milliárd egyházi célú hozzájárulásokra, 1,5 milliárd Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésére. A Nemzeti Várprogram 473 millió forintos pluszforráshoz jut.
 • A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak ezúttal be kell érnie 40 milliárd forinttal - ez az Eximbank tőkeemelésére megy.
 • Az állami vagyonnal kapcsolatban 13,5 milliárd forint áramlik a rendszerbe; ebből a legjelentősebb tétel az MNV 9,5 milliárd forintja, beruházási célra. 
 • A Miniszterelnöki Kabinetiroda 12,8 milliárd forinthoz jut, a turisztikai fejlesztési célelőirányzat soron.
 • Az Emberi Erőforrások Minisztériumába 10 milliárd forint csorog be, ebből kereken 2 milliárd a közgyűjteményekre költhető, a Debrecen 2030 koncepció támogatására viszont több, mint 5 milliárd forint jut. A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására 3 milliárd forintot ad ebben a körben a kormány.
 • A Miniszterelnöki Kormányiroda 854,1 millió forintja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. működési támogatására kell.

Illusztráció - forrás: Depositphotos
Illusztráció - forrás: Depositphotos

40 milliárdos átrendezés: a sport a legnagyobb nyertes

A Gazdaságvédelmi Alap 261 milliárd forintja mellett tovább 40,4 milliárd forint átcsoportosításáról is rendelkezik a határozat.

 • 21,8 milliárd forint kerül ki a lakástámogatásokból,
 • 18 milliárd a szociálpolitikai menetdíj-támogatásokból,
 • 258 millióval csökken a külügy dologi kiadásaira szánt összeg,
 • 210 millióval a közgyűjtemények dologi kiadásaira szánt összeg,
 • 43 millióval kevesebb jut a hangszercsere programra,
 • 5,7 millió kerül ki az ingyenes tankönyellátás támogatásából. 

Ennek a körnek a nyertese természetesen a sport, 10 milliárd forint megy az átrendezés végén a sportakadémiák támogatására. Több mint 3,5 milliárd forint jut kiemelt sportegyesületek működésének támogatására, közel 3,4 milliárd forint pedig az ő  sportlétesítményeik fenntartásának és üzemeltetésének támogatására. Az MLSZ kap 3 milliárdot, a korcsolyázó szövetség félmilliárdot, a természetjáró szövetség 450 milliót. Sport népszerűsítésére újabb 265 millió forint jut, közel 200 millióból sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatokat támogatnak.

 • A sporton kívüli élet legnagyobb nyertese a Bethlen Gábor Alap, ami ezúttal 5,4 milliárd forinthoz jut. 
 • A külügy 3,8 milliárdot kap külképviseletek igazgatására.
 • Az ITM 2,8 milliárdot költhet a felsőoktatás speciális feladataira.
 • 2,47 milliárd forint megy Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésére ebben a körben.
 • 1,58 milliárd forint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem beruházásaira kell.
 • A Liget Budapest projekttel kapcsolatos kiadásokra 210 millió forintot csoportosítanak át ebben a körben.

Újabb 1 milliárdot kénytelen elkommunikálni a kormány

Már 300 milliárd fölött járunk, de van még átcsoportosítás: a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka 2,1 milliárd forinttal csökken a határozat értelmében. Ebből 1 milliárd az egyetemek, főiskolák dologi kiadásai kerül át, a többi a fővárosi, megyei kormányhivatalok és járási kormányhivatalok kiadásait fedezheti.

A Központi Tartalékokból is kikerül 1,9 milliárd forint, ebből több mint 1 milliárd az elengedhetetlen Kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatok sorra íródott át. A Magyar Államkincstár közel 890 millió forintot kap dologki kiadásokra a pénzből.