<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
mfor.hu

Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 

A kormányhatározatot a Privátbankár.hu szemlézte.

Gazdaságvédelmi alap: -132,4 milliárd, Mager Andrea a legnagyobb nyertes

Az eredetileg a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására, kivédésére létrehozott, időközben már rég kiürült gazdaságvédelmi alap terhére osztott szét újabb 132,4 milliárd forintot a kormány -  persze a mostani átrendezés a Magyar Közlönyben írtak szerint is újabb túlteljesülést jelent, azaz a deficitet növeli. (Több esetben egyébként olyan célokra költött a kormány a gazdaságvédelmi alapból még a tavaszi veszélyhelyzet idején is, amelyek nem illeszkedtek a járványhelyzethez, annak indokoltsága nehezen alátámasztható - erről és az alap kiürüléséről nemrég az mfor.hu közölt összeállítást.)

 • A kormányhatározat mellékletéből kiderül: most a legtöbb pénzt, 115 milliárd forintot a a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, azaz Mager Andrea tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok tőkeemelésére, pótbefizetésére adja a kormány.
 • 10 milliárd forintot kap az ITM tőkeemelésre, 5,6 milliárdot kerékpáros létesítmények fejlesztésére.
 • 716 millió forint megy a Büki Csillagda megvalósítására.
 • 380 millió forintból kulcsfontosságú budapesti közlekedési beruházások előkészítése történhet meg.
 • Közel 350 millió forintból a Várkapitányság Nonprofit Zrt. feladatainaj ellátásának támogatják.
 • 280 millió forint megy az Agrárminisztériumba, környezeti elemek védelmére.

Központi Maradványelszámolási Alap: -4,3 milliárd, a legtöbb pénz infokommunikációra megy

A kormányhatározat a Központi Maradványelszámolási Alapból is szétoszt 4,3 milliárd forintot.

 • Ennek legnagyobb nyertese a belügy, a minisztérium 2,04 milliárd forinthoz jut, ebből 2,03 milliárd forint kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra megy. 
 • Az Agrárminisztérium 4,5 milliárdot kap, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal dologi kiadásaira költ. A mezőgazdasági középfokú szakoktatás intézményei 225 milliót kapnak.
 • A Pénzügyminisztérium a NAV és az Államkincstár dologi kiadásaira összesen 3,6 milliárd forintot kap.
 • Az EMMI 1,2 milliárdot kap, ebből 980 millió egyes szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások fejlesztési támogatására kell.
 • Az ITM-be 500 milliót csatornáznak át hulladékgazdálkodási ügyekre.
 • A Miniszterelnökség igazgatására 371 millió forint megy. 
 • A külügy 192 milliót kap, ebből 140 milliót elvisz a Csángó-Magyar Együttműködési Program támogatása.

Központi tartalékok: -2,9 milliárd, jut Ukrajnába is

A harmadik forrás, amihez hozzányúlnak, az a központi tartalékok rendkívüli kormányzati intézkedések jogcímcsoportja, innen közel 2,9 milliárd forintot csatornáznak át.

 • Ennek nagy része, 2,44 milliárd forint a Nemzeti Művelődési Intézet kiadásaira megy el. 
 • A külügynek 450 millió jut, ebből a Keleti Partnerséghez kapcsolódó fejlesztési programok támogatása valósul meg Ukrajnában.

Az ITM-től 1 milliárdot vesznek el, az MTÜ-től 850 milliót

Emellett 1 milliárd forintot elvesznek az ITM-től (amit eredetileg a szakképzési centrumok felújítása soron tartottak nyilván), hogy odaadják a külügynek űrtevékenységekkel kapcsolatos feladatokra.

A Magyar Turisztikai Ügynökség forrásai 850 millió forinttal csökkennek, a pénz a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok tőkeemelésére, pótbefizetésére kell.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.