2018. december 3. 14:58

Egyre nagyobb gond a munkaerőhiány, na de ennyire?!

Meglepő adatra bukkanhatunk a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal legfrissebb, szeptember végi állapotra vonaktozó statisztikájában. Idén a harmadik negyedév végéig ugyanis 150 százalékkal több külföldi érkezett Magyarországra munkavállalás céljából, mint egy évvel ezelőtt. Míg tavaly a tartózkodási engedélyért folyamodók harmada érkezett munkavállalási, jövedelemszerzési céllal Magyarországra, idén ez már az érkezők több mint felére igaz volt.

Szeptember végéig összesen 83 611-en folyamodtak valamilyen céllal tartózkodási engedélyért a hivatalnál, míg 2017 azonos időszakában ez a szám 61 588 volt.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A tartózkodási célokat tekintve szinte minden kategóriában szignifikáns növekedés figyelhető meg, a legnagyobb mértékben azonban azok száma emelkedett, akik munkavállalási, jövedelemszerzési céllal akartak hazánkban tartózkodni.

2018 szeptember végén számuk 44 617 volt szemben az egy évvel ezelőtti 17 945-tel, vagyis hirtelen 148 százalékkal több külföldi akart nálunk dolgozni.

A látványos növekedés fő kiváltója a fokozódó hazai munkaerőhiány, melynek enyhítésére a kormány is külön programot indított. Ennek célja az volt, hogy ukrán munkavállalókkal töltsék fel az üres állásokat a hiányszakmákban. A közel félmilliárd forintba kerülő program keretén belül több mint 5000 ukrán helyezkedhetett el. Emellett a cégek önmaguktól is elkezdtek a szomszédos országok munkaerőpiacán nézelődni, erre jó példa lehet a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ, mely főként Romániában aktív munkaerő-közvetítő segítségével próbálja a hiányzó buszsofőröket "megtalálni".

Arányaiban a második legnagyobb növekedés azok körében volt, akik tanulási célzattal kértek tartózkodási engedélyt, a szeptember végére közölt 23 914 fő 55 százalékkal több az egy évvel korábbinál. 48 százalékkal nőtt azok aránya, akik a család miatt érkeztek (5948-an), hivatalos szándékkal (jelentsen ez bármit is) 2300-an igényeltek tartózkodási engedélyt, 38 százalékkal többen, az egyéb célból érkezők száma pedig mindössze 13 százalékkal nőtt 5244-re.

Érdemes amúgy még egy évvel visszább is tekinteni, hiszen

2016-ban szeptember végéig 40 623-an kértek tartózkodási engedélyt valamilyen céllal, vagyis két év leforgása alatt több mint a duplájára nőtt a számuk. Munkavállalási céllal akkor 10 301-en érkeztek, vagyis a mostani létszám negyede.

2018 szeptember végéig egyébként összesen 69 848 tartózkodási engedélyt adott ki a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, ez közel 10 ezerrel több az egy évvel korábbinál.

A friss adatsorokból az is kiderült, hogy 1723 menekültstátusszal és 1939 oltalmazotti státusszal rendelkező embernek volt magyar személyi igazolványa, vagyis összesen 3662 személynek.

Egy évvel ezelőtt 3375-en rendelkeztek magyar személyivel - igaz, azt érdemes kiemelni, hogy ezek az első félév végére vonatkozó adatok.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.