3p

A munkaerőhiány nem újkeletű probléma Magyarországon, már pár évvel ezelőtt megjelentek az első jelei. A helyzet orvoslására a kormány ukrán állampolgárok foglalkoztatására irányuló programot indított el még 2016-ban.

Hónapról hónapra fokozódó munkaerőhiányt ma már a kormány számos eszközzel próbálja enyhíteni, eleinte azonban még egy viszonylag egyszerű "megoldáshoz" folyamodott: ukrán vendégmunkásokkal tervezte feltölteni a hiányszakmák üres álláshelyeit. Erre, az összesen két évig tartó programra összesen 450 millió forintos keretet határoztak meg. Igaz, a migránsok betelepítése elleni közdelem közepette az egész projekt nem lett túlságosan nagy dobra verve. Fű alatt azonban zajlott a munka.

A program célja - mint az a 2017-es költségvetés zárszámadásában is olvasható -, hogy

"a hazai piacon működő cégek olyan álláshelyek betöltésére kapjanak lehetőséget, amelyeket eddig nem tudtak betölteni magyar, vagy más uniós ország állampolgáraival, és előreláthatóan ezt a közeljövőben sem tudnák megtenni."

Az eddigi információk szerint 262 millió forintot költöttek el a programmal összefüggésben (ebből 82 millió fedezte az ukrán médiakampányt, 180 milliót pedig a program keretéből költöttek el különféle célokra), a 2017-es költségvetés múlt pénteken benyújtott zárszámadási törvényjavaslata szerint azonban még 270 milliót elköltöttek tavaly. Vagyis a rendelkezésre álló 450 milliós keretet az utolsó fillérig felhasználták az ukránok foglalkoztatására.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A program keretében a következő tevékenységek valósultak meg:

  • megállapodás ukrán székhelyű jogi személyiségű szervezetekkel Magyarországra irányuló munkaerő-közvetítési tevékenységi engedéllyel,
  • toborzó és közvetítő irodák kialakítása Ukrajna jelentősebb foglalkoztatási régióiban,
  • magyar vállalkozások munkaerő-igényéről informatikai adatbázis létrehozása,
  • logisztikai szervezés, tanácsadás.

A célok megvalósulása érdekében két bázist, ahhoz tartozóan pedig két irodát hoztak létre, ahol megfelelő szakképesítésű, szakmai tapasztalattal rendelkező, ukrán és magyar nyelven is jól beszélő munkatársak szervezték a munkát és tartották a kapcsolatot a magyar, illetve ukrán partnerekkel. A program keretén belül átfogó PR és reklámszolgáltatási csomag került összeállításra mindkét ország területén, melybe a hirdetési és reklámtevékenység és a munkáltatói fórumok szervezése is egyaránt beletartozott.

A program keretében 5000 fő ukrán állampolgár kapott munkavállalási engedélyt és ebből 4600 fő már legalább egy hónapot meghaladó munkaviszony keretében dolgozik - olvasható a törvényjavaslatban.

Összességében a kormány úgy értékeli, hogy a pilot szerepet a program betöltötte és a további működés biztosítja a cégek szakképzettséget nem igénylő, egyszerű ipari, építőipari, valamint gépkezelő, összeszerelő, és élelmiszer feldolgozó munkakörben felmerülő igényeinek kielégítését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!