2018. augusztus 14. 12:40
mfor.hu

Az mfor.hu hétfőn foglalkozott az almafelvásárlás körüli anomáliákkal és a termelőknek kínált rendkívül alacsony árral. Az Agrárminisztérium ma kiadott közleménye szerint nem indokolt az ennyire nyomott ár.

Kiakadtak a termelők: megalázóan alacsony, 13 forint a léalma ára, írta lapunk hétfői cikkében. Ez az ár arculcsapás a termelők számára, hiszen ez az ár bőven az alma önköltségi ára alatt van. Az áron még a szakmai szervezet is meglepődött, hiszen korábbi prognózisában minimum 20 forintos induló felvásárlási árat jeleztek előre a piaci folyamatok alapján. De a termelési költségek teljes fedezéséhez még ez is kevés, minimum 25-30 forint közötti kilónkénti ár lenne indokolt.

Kedden reagált az Agrárminisztérium is, akik közleményükben azt hangsúlyozták, hogy a termelők mellett állnak. Mint hangsúlyozzák a minisztérium számára kiemelten fontos az almatermelő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésből történő megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért.

13 forintért leszedni sem érdemes az almát (Forrás: MTI - Balázs Attila) 13 forintért leszedni sem érdemes az almát (Forrás: MTI - Balázs Attila)

Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, ami meghaladja a korábbi években tapasztalt termésmennyiséget, azonban jelentősen elmarad a 2014. évi 920 ezer tonnás rekordterméstől. Az ipari alma árát ugyanakkor az alma sűrítmény világpiaci ára határozza meg, amely pedig elsősorban a kínai almatermés mennyiségétől és a kínai alma sűrítmény export volumenétől függ. Az idei alacsony kínai almatermés mellett az alma sűrítmény világpiaci ára közepes szinten tonnánként ezer euró körül alakul, ez pedig a minisztérium szerint lehetővé teszi a termelők számára is megtérülést biztosító átvételi árak alkalmazása mellett is a legyártott alma sűrítmény világpiaci árakon történő értékesítését.

Fentiekre tekintettel az Agrárminisztérium álláspontja szerint az idei évben kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, ami lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket. Ezért támogatjuk az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos alma átvételi árak elérését szolgálják.

Bár az almaszektorban az elmúlt időszakban nem voltak ilyen jellegű feszültségek, más ágazatokban jelentkeztek. Nem minden esetben sikerült könnyen egyezségre jutni, hiszen néhány éve például a meggytermelők közül sokan a csőd szélére jutottak az alacsony felvásárlási árak miatt. Ugyanakkor az is látható volt, hogy amikor nem csupán a közvéleménynek szóló kommunikációról, hanem valós kormányzati akaratról volt szó, akkor a feldolgozók a politikai nyomásnak engedve emelték a felvásárlási árakat. Noha idén már nem lesz több választás, ám jövőre mind önkormányzati, mind Európai Parlamenti voksolásra sor kerül, így az mfor.hu tippje szerint az illetékesek részéről komolyabb nyomás lehet majd, hogy a felvásárlók emeljék a termelőknek fizetendő összeget.