5p

Ma tartották a kormányülést, amely után rögtön össze is trombitálták a Kormányinfót. Percről percre tudósításunkban követjük az eseményeket. 

14:29

Vége a Kormányinfónak.

14:20

Gulyás Gergely azt ígérte, hogy holnap várható részletesebb bejelentés a hatósági tűzifáról. De annyit elárulta, hogy aki hatósági áras tüzelőfát kér, az 10 köbmétert vehet háztartásonként.

14:13

Jövő évi minimálbér-tárgyalások: a kormány jóváhagyja, amiben a munkavállalók és a munkaadók megegyeznek, ebbe nem fognak beleszólni. Cikkünk a témában:

14:06

A kormány nyugodtan várja az Európai Bizottság vasárnapi bejelentését, mert az uniós eljárásoknak van egy forgatókönyve.

14:04

A hazai gáztárolók jól állnak, töltöttségi szint 4,4 milliárd köbméter gáz, ez 89 téli napra elegendő. Ha csak a lakossági ellátást nézzük, ez 185 téli napra lenne elegendő.

13:57

Nagy Márton szerint az Egyesült Államok az orosz-ukrán háború legnagyobb nyertese, mivel itt hatodannyiba kerül a gáz, mint az EU-ban, így az ottani cégek energiaköltségei nem emelkedtek az egy-két évvel ezelőttihez képest. Kijelentette, hogy az USA a legnagyobb nyertese a szankcióknak és a kialakult helyzetnek.

13:53

Ha megjönnek az uniós pénzek, garantált a pedagógus pénzemelés – jelentette ki Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ennek feltétele, hogy az operatív programokról is megállapodjanak.

13:50

Nincs döntés arról, hogy a magyar kormány beszálljon az új magyar érdekeltségű légitársaságba. Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány nem tett le arról, hogy megvásárolja a budapesti repteret.

13:42

Gulyás Gergely elmondta, hogy most tárgyalnak az önkormányzatok támogatásokról. Azzal kapcsolatban, hogy az iskolákban hány fok lehet, az általános iskolák esetében 20 fokot említett, míg a gimnáziumot 18 fokot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

13:39

Az uniós eljárásra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormánynak alapvető célja, hogy megszűnjön az eljárás.

13:37

Azzal kapcsolatban, hogy okozhat-e üzemanyaghiányt az árstopok meghosszabbítása, a miniszter elmondta, hogy kisebb fennakadások voltak, de azért mindenki tudott tankolni. Kijelentette, hogy nem kérdés, hogy ez a jó megoldás, amit választott a kormány.

13:34

A kkv-knak egyelőre három hónapra adandó működési költség támogatásról decemberben dönt majd a kormány - mondta újságírói kérdésre Gulyás. 

13:31

Az uniós ügyekkel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy három irány van, a kondicionalitási eljárás, helyreállítási programok pénze, 7 éves költségvetés operatív programjainak partnerségi megállapodása. Mint mondta, a vállalásokat a kormány megtárgyalta, hétfőn és pénteken benyújtják ezeket a parlament elé, a törvények novemberben lépnek hatályba, ezt követően szűnhet majd meg az eljárás.

Gulyás Gergely azt mondta, több hónapon át, különösen nyáron intenzív tárgyalások folytak az Európai Bizottsággal (EB), mára nyitott kérdés nem maradt. A kormány az Európai Bizottság által kérteket vagy elfogadta, vagy ott ahol nem tudta elfogadni, sikerült mindkét félnek megnyugtató kompromisszumra jutni - tette hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy holnap Navracsics Tibor fog a sajtónak válaszolni azután, hogy az Európai Bizottság is kommunikál az ügyben.

13:28

Nagy Márton elmondta azt is, hogy azt kérik a cégektől hogy őrizzék meg a munkahelyeket, a támogatott cégeknek 90 százalékot kell megtartani. Elárulta azt is, hogy két másik programot is tárgyalt a kormány, de ezekről nincs döntés, ezek egyike a gyárak energiahatékonysági beruházását támogató gyármentő program, a másik egy munkahelyvédelmi akcióterv az energiaárak emelkedése miatt.

13: 25

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vette át a szót, ő ismertette az energiaintenzív vállalkozások védelmével foglalkozó tervet, amelyet a kormány elfogadott. Mint mondta, a program az olyan kkv-kat támogatja majd, amelyek nettó árbevételének 3 százalékát eléri az energiaköltség, és amelyek termelésének legalább fele feldolgozóipari. A program 2022 októberében indul és 2023 végéig tart majd – az egyik elemet a működési költségek és a beruházási költségek támogatása jelenti majd: a működési költségek esetében a tavalyi évhez képest az árnövekedés 50 százalékát fizetik ki október, november, decemberben. A miniszter azt is elmondta, hogy a beruházási költségeket hogyan támogatják, itt az önerőt támogatják 15 százalékig.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

13:18

Az átlagos fogyasztásig marad a rezsicsökkentés is - erősítette meg Gulyás Gergely.

13:17

Gulyás Gergely bejelentette:

meghosszabbították a benzin-, élelmiszerárstopot, valamint a decemberben lejáró kamatstopot is legalább fél évvel. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy indokolta az árstop meghosszabbítását, hogy a háború miatt bevezetett szankciók brutális energiaáremelkedéshez vezettek, a kormány pedig azért, hogy a káros következményektől megóvja a magyarokat, korábban is lépett, most pedig a meghosszabbítás mellett döntött.

13:16

Jelenleg is tart a kormányülés, a Kormányinfón a szokásos főszereplő Gulyás Gergely mellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is jelen van.

13:15

Komolyabb késéssel, de csak elkezdődik a Kormányinfó.

Orbán Viktor is beharangozta

Orbán Viktor Facebook-posztjában így harangozta be a mai kormányülést, amely utánra meghirdették a Kormányinfót:

Az elhibázott brüsszeli szankciók fojtogatják Európa gazdaságát. Mindent megteszünk, hogy kezeljük az európai energiaválság következményeit.

Az energiaválság azonban nem az egyetlen téma, amely terítékre kerülhet, a napokban a VG úgy értesült, hogy elképzelhető, hogy már most döntés született az árstopok meghosszabbításáról. Részletek korábbi cikkünkben:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!