6p

A nehéz gazdasági helyzet a hamarosan induló bértárgyalások során is központi szerepet játszik majd, hiszen a jövő évi minimálbér meghatározásakor az elszálló inflációval is számolnia kell a szervezeteknek. Hol tart most a tárgyalási folyamat? Miben ért egyet a munkáltatói és a munkavállalói oldal eddig? Mennyire reális egy évközbeni bérkorrekció? A bértárgyalásokon résztvevő szervezetek képviselőit kérdeztük.

Minden jel arra utal, hogy a gazdasági helyzet komoly kihívásokat okoz majd a bértárgyalások során is. A VG cikkében arról ír, hogy tavaly ősszel még azt tűzték ki célul az érdekképviseletek, hogy újabb hosszabb távú megállapodás szülessen a kifutó hat éves bérmegállapodás után. Az orosz-ukrán háború, az infláció, és a kemény gazdasági környezet azonban szinte biztos, hogy ellehetetleníti ezt – olyannyira, hogy már a korábban Magyarországon példanélküli évközbeni korrekció sem zárható ki.

Szeptember közepe táján várható új időpont a három oldalú egyeztetésre a jövő évi minimálbérről, miután végül nem tartották meg augusztusban azt a megbeszélést, amelyen a kormány, a munkáltatók és munkavállalók képviselői is részt vettek volna – mondta el az mfor.hu kérdésére Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Az Európai Uniónak ajánlásai vannak arra, hogy miket kellene figyelembe venni annak érdekében, hogy a minimálbérek valóban azt a célt szolgálják, amit be kell tölteniük, nevezetesen azt, hogy a legkisebb keresetűek jövedelme se maradjon el a gazdasági növekedéstől

– mondta az elnök, hozzátéve, fontos, hogy reálértéküket ezek a bérek is megőrizzék, és legyen meg a minimális vásárlóerő.

A munkáltatókkal most arról megy a tárgyalás – esetenként a vita -, hogy kellenek-e ilyen előre meghatározott mutatók, vagy a pillanatnyi gazdasági közérzet és környezet, politikai egyensúly vagy egyensúlytalanság lehet az, amely eldöntheti a minimálbér megállapodást. Mi a munkavállalói oldalról szeretnénk azt elérni, hogy kiszámítható folyamatok alapján jöjjön létre a minimálbér, azért, hogy a munkavállalók biztonsága ezen keresztül is valamennyire garantálható legyen – emelte ki Palkovics Imre.

A munkáltatók részben arra hajlanak, hogy ne legyenek rögzített, az inflációt és a gazdasági növekedést figyelembe vevő indexálások a megállapodási folyamatban, miután ez elkötelezettséget jelentene a számukról. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy mintha már nyitottabbak lennének arra, hogy ha kitűzött cél a minimálbér reálértékének megőrzése, akkor kellenek ilyen benchmarkok, amelyekhez kötni lehet az emelés mértékét vagy a reálérték megőrzését – tette hozzá.

Mit hozhatnak a bértárgyalások? Fotó: Depositphotos
Mit hozhatnak a bértárgyalások? Fotó: Depositphotos

Mi lesz a bérkorrekcióval?

Azon kérdésünkre, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet és a megugró infláció miatt gondolkoznak-e azon, hogy a szokásoktól eltérően ne egy évre, hanem akár fél évre kössék a bérmegállapodást, vagy időközben felülvizsgálják azt, a Munkástanácsok elnöke úgy fogalmazott, már voltak hevenyészett vizsgálatok és próbálkozások arra, hogy esetleg év közben felül kéne vizsgálni a béreket, de korrekcióra még nem volt példa az elmúlt harminc évben Magyarországon.

Önmagában az újkori makroszintű munkaügyi kapcsolatok történetében a menet közbeni korrekció nem idegen, Franciaorszában például rendszeresen megnézik az infláció és a vásárlóerő alakulását, és megteszik a szükséges korrekciókat, szinte automatikusan.

Nálunk most alakul a rendszer, és szeretnénk, hogyha erre sor kerülne, de őszintén szólva nem nagyon bízom abban, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben a munkáltatók képesek lennének vagy hajlandók lennének ilyen típusú korrekciókra.

- mondta Palkovics Imre, hozzátéve, hogy a munkáltatóknak éves gazdálkodása van, a költségeket is egy évre előre tervezik meg, amelynek jelentős részét képezik a bérek. Az elnök szerint a szándék tehát megvan a munkavállalói oldalról, de ez egyelőre nem túl reális, mindenesetre szakszervezeti oldalról törekednek elérésére így is.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az évközbeni bérkorrekciót firtató kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy alapvetően igyekeznek tartani magukat ahhoz, hogy november végén december elején megszülessen a bérmegállapodás, miután nem szeretnének évközi bérkorrekciót, mert ez nehezen kezelhető. Ugyanakkor hozzátette, hogyha ilyenek maradnak a piacok, és marad a kiszámíthatatlan infláció, valamint a háborús helyzet, akkor valóban nem lehet kizárni egy esetleges korrekciót.

Konkrét számok nincsenek

Perlusz László arra számít, hogy szeptemberben kerülhet sor a háromoldalú egyeztetésekre. Mint mondta, a korábbi találkozón a bértárgyalásokkal kapcsolatban konkrét számokról nem beszéltek, hanem miután a 2016-ban kötött hatéves bérmegállapodás 2022 végén lejár, és ehelyett újat kell kötni, a felek egyelőre ennek alapelveiről beszéltek – azaz arról, hogy milyen forrásokat használnak, milyen adatforrásokat vesznek figyelembe, és milyen elvek mentén fognak majd megállapodni a bérekben. Egyelőre módszertani jellegű egyeztetést folytattunk a szakszervezetekkel – tette hozzá.

Nem lesz több éves megállapodás

Az eddigi tárgyalásokon elhangzottakkal kapcsolatban Perlusz László elmondta, hogy körvonalazódik milyen adatbázisokat és tényezőket (infláció, gazdasági növekedés) vesznek majd figyelembe a minimálbérek meghatárazásakor, de a főtitkár szerint egyelőre a módszertan tekintetében olyan nagy, áthághatatlan vita nincs a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek között.

A VOSZ főtitkára elmondta azt is, hogy arra törekszenek továbbra is, hogy január elsejével már az új minimálbér-megállapodás alapján legyenek számíthatóak a fizetések, így szeretnék, hogy november-decemberben megszülessen a megállapodás. Ez elmondása szerint idén igen nehéz feladat lesz, hiszen igen komoly inflációt és árnövekedést kell majd megelőlegeznie a megállapodásnak. Hozzátette, hogy továbbra sincsen szó külön ágazati minimálbérről, és megtartanák az általános minimálbér és a garantált bérminimum rendszerét is.  

Abban egyetértettünk, hogy nagyon sok éves bérmegállapodást, legalábbis ami az adatokat tekinti, nem fogunk tudni kötni. Olyan mértékű a jelenlegi bizonytalanság, elég csak az inflációt, vagy más külső tényezőt megnézni, hogy több évre csak az alapelvekben, meg a módszertanban tudunk megegyezni, viszont a bérek mértékéről csak egy évre fogunk tudni megállapodni – jelentette ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!