2020. február 24. 19:04

A koronavírus továbbterjedésének a megállítása élvez most prioritást az EU számára, amely egy 232 millió euró összegű segélycsomagot is elfogadott hétfőn a járvány elleni globális erőfeszítések támogatására. Közben a tagállamok már javában készülnek az olaszországihoz hasonlóan súlyos helyzetek kezelésére.

A súlyos észak-olaszországi helyzettel szembesülve az Európai Unió fokozza erőfeszítéseit a koronavírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében, ám a schengeni térségen belüli határellenőrzés általános visszaállítása és utazási korlátok bevezetése jelenleg nincs napirenden – állította hétfőn a COVID-19-cel szembeni uniós szintű védekezésért felelős két uniós biztos.

„Jelenleg a vírus megfékezése élvez prioritást, de a tagállamok általános készültségének a javítása is” – jelentette ki hétfőn Janez Lenarcic, a rendkívüli helyzetek kezeléséét és a humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos. Lenarcic és az egészségügyi biztosi teendőket ellátó ciprusi kollégája, Stella Kyriakidesz is méltatták az olasz hatóságok „gyors és professzionális válaszát” a fertőzések terjedésének megállítására, és fontosnak nevezték, hogy senki ne üljön fel a pániknak és a betegség gyors elterjedéséről szóló dezinformációknak.

Stella Kyriakides és Janez Lenarcic sajtóértekezletet tartanak a tüdőgyulladást okozó új koronavírus olaszországi megjelenésével kapcsolatban Brüsszelben 2020. február 24-én. (MTI/AP/Francisco Seco) Stella Kyriakides és Janez Lenarcic sajtóértekezletet tartanak a tüdőgyulladást okozó új koronavírus olaszországi megjelenésével kapcsolatban Brüsszelben 2020. február 24-én. (MTI/AP/Francisco Seco)

Közvetlenül ugyan nem erősítették meg, de a két biztos célzásaiból nyilvánvalóvá vált, hogy az olaszok által tett védőintézkedéseket korábban uniós szinten egyeztették, és a koronavírus más európai országokban való tömeges méretű elterjedése esetén hasonló intézkedések várhatók.

Kedden Olaszországba utazik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Járványmegelőzési Központ (ECDC) közös szakértői missziója, hogy támogassa az olasz hatóságok erőfeszítéseit. Visszatérésük után beszámolnak tapasztalataikról, és ennek fényében az EU áttekintheti a helyzetet, hogy nincs-e szükség további lépésekre.

Ezeknek egyelőre nem képezi a részét egy uniós, illetve schengeni szintű határzárlat, vagy utazási korlátok bevezetése – derült ki a biztosok szavaiból, akik visszatérően arra emlékeztettek, hogy a nemzeti határok ellenőrzése, illetve a ki- és beutazás engedélyezése tagállami hatáskör.

Lenarcic szerint ugyanakkor a tagállamnak bármilyen szigorító intézkedések esetén három feltételt kellene figyelembe venniük. Először is azt, hogy bármilyen intézkedésnek hiteles kockázatfelmérésen és tudományos véleményen kell alapulnia. Másodszor, a tagállamokkal szemben elvárás, hogy a helyzet súlyosságával arányos lépéseket tegyenek. Harmadszor: az intézkedéseket a szomszédokkal és az uniós partnerekkel össze kell hangolni, Unióként kell cselekedni. Magától értetődően a határellenőrzések esetleges átmeneti visszaállítása során is ezt a három elvet kell szem előtt tartani.

A biztosok arra is emlékeztettek, hogy a WHO jelenleg nem lát okot világméretű utazási és kereskedelmi korlátozások bevezetésére. „Nagyon összetett és percről-percre változó kihívással van dolgunk” – húzta alá Stella Kyriakidesz, hozzátéve, hogy az olaszországi helyzet aggodalomra ad okot. Közölte, hogy az ECDC jelenleg áttekinti egy nagyobb koronavírus-járvány kitörésére vonatkozó szükséghelyzeti terveket.

Az Európai Bizottság hétfőn egy új, 232 millió euró összegű segélycsomag elfogadását is bejelentette, ami a vírusfertőzés terjedésének globális szintű megállítását és kezelését célozza. A segélycsomag a következő elemeket tartalmazza:

  • 114 millió euró összegű támogatás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részére, különösen a WHO felkészültségi és reagálási tervének megvalósítására;

  • 15 millió eurós előirányzat Afrikában végrehajtandó intézkedések finanszírozására;

  • 90 millió euró a gyógyszeriparral oltóanyag kifejlesztése érdekében létrehozandó köz-magán társulás (PPP) céljára, és további 10 millió euró járványügyi, diagnosztikai, terápiás, megelőzési és klinikai kezeléssel foglalkozó kutatási projektek támogatására;

  • 3 millió euró elkülönítése az uniós polgári védelmi mechanizmus számára a Kínában rekedt uniós polgárok repülőgéppel történő hazaszállítására.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.