<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Már a jövő héten szavazhatnak az Európai Bizottság által megkövetelt korrupcióellenes intézményekről.

Házszabálytól eltérően már a hétfői ülésnapon ülésen tárgyalhatja az Országgyűlés az Integritási Hatóságról és a Korrupcióellenes Munkacsoportról, valamint a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóságoról szóló, pénteken este benyújtott törvényjavaslatokat is, sőt azok elfogadására már a jövő héten sor kerülhet – tudta meg lapunk. Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság 7,5 milliárd euró (3000 milliárd forint) kohéziós forrás felfüggesztését rendelte el, azonban ha a kormány november 19-ig teljesíti a Bizottság korrupcióellenes kéréseit, illetve növeli a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok átláthatóságát, szabályozza azok vezetői összeférhetetlenségét, a pénz elérhetővé válik.

A megvonás elkerülése érdekében júliusban két kisebb, a büntetőeljárást, illetve a jogszabály-előkészítésben való társadalmi részvételt módosító javaslatot nyújtott be a kormány, majd múlt hét hétfőn és pénteken két újabb javaslatcsomaggal állt elő.

A parlament őszi ülésszakának beharangozójaként – az addig nyilvánossá vált napirendi javaslat alapján – azt írtuk, a két júliusi, illetve a múlt hétfői csomagot összevontan már hétfőn tárgyalná a Parlament. Azonban lapunk megtudta, ezekhez „hozzácsapják” az Integritási Hatóságról, a Korrupcióellenes Munkacsoportról, illetve a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóságról péntek este beadott javaslatcsomagot is.

A lapunk birtokába került dokumentum szerint az indítványok összevont általános vitájára hétfőn kerül sor, módosító javaslat benyújtására szerdáig lenne lehetőség, majd a Törvényalkotási Bizottság jelentéseinek és az összegző módosító javaslatoknak a részletes vitájára ugyancsak összevontan kerülne sor jövő hétfőn. A zárószavazásokat pedig október 3-án és 4-én tartanák.

Az Országgyűlés Sajtóirodája érdeklődésünkre egyelőre nem tudta megerősíteni értesülésünket, mint fogalmaztak, 10 óra 40 percig ilyen dokumentum hozzájuk nem érkezett.

Frissítés (11:36):

Értesüléseink helytállóak voltak: a Parlament honlapján mind a T/1260., mind a T/1621 számú törvényjavaslathoz érkezett sürgősségi indítvány.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.