2019. január 2. 11:34

Túl alacsony lesz a reálbér növekedése, pedig ez a feltétele az újabb lépésnek.

Amennyiben valóra válik a Pénzügyminisztérium előrejelzése, akkor könnyen lehet, hogy az idén nyári egy jó időre az utolsó alkalom, amikor csökken a munkáltatók legnagyobb adótétele, a szociális hozzájárulási adó. A tárca tavaly év végén közzétett prognózisa szerint ugyanis a következő években nem emelkedik olyan ütemben a reálbér, amely az adó csökkentéséhez kellene.

Mi lesz így a megállapodással? Mi lesz így a megállapodással?

A hatéves bérmegállapodás alapján hat alkalommal mérséklődne a szochó 2017 és 2022 között. Az első két évben ennek nem volt feltétele, akkor 27 százalékról 19,5 százalékra vitték le a szochót. A rákövetkező, egyenként 2-2 százalékpontos vágásnak viszont már vannak munkaerőpiaci feltételei. Akkor kerülhet sor a mérséklésre, ha a megadott bázisidőszakhoz képest eléri a 6 százalékot a reálbér emelkedése.

Erről ugyan nem nyilatkozik a Pénzügyminisztérium, de a makrogazdasági prognózisából annyi kiderül, hogy a 2019-es 6,5 százalékot követően a további három évben nemhogy a 6, de az 5 százalékot sem fogja elérni a reálbér bővülése. Rendre 4,9, majd 4,4 és újra 4,4 százalék szerepel a dokumentumban.

 

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy kizárt a feltétel teljesülése. A bérmegállapodásban foglaltak alapján ugyanis nem egy egész évet tekintenek bázisnak, hanem csak egy negyedéves időszakot. Ahhoz képest kell elérnie a 6 százalékot a reálbérnek. Azonban a kormány számai alapján erre kicsi az esély a következő időszakban, az éves 4,4 százalékos reálbér-emelkedés mellett ezt nehéz elképzelni.

A 2019 január elsejével hatályos jogszabályokkal frissített bérkalkulátorunk segítségével itt megnézheti, hogyan változik a fizetése az új esztendőben.

Vagyis ha továbbgondoljuk a szaktárca előrejelzését, akkor azt kapjuk, hogy 2019 nyara után néhány évig elvileg minimum kérdéses, hogy mikor kerül sor az újabb adócsökkentésre. Pedig összesen 6 százalékpontra még sort kellene keríteni 2022-ig. Érdemes megint felhívni a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank a legutóbbi, decemberben közölt inflációs jelentésében is úgy kalkulált, hogy 2019 közepe után legközelebb 2021-ben lehet szó a szochó csökkentéséről. Vagyis a Matolcsy György vezette intézmény sem lát teret erre 2021-nél hamarabb.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.