TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Paks miatt pedig az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások lódulnak meg.

A Pénzügyminisztérium pénteken közzétette legfrissebb makrogazdasági előrejelzését, s az előző közléshez képest több tételnél is új számokkal találkozunk. Az egyik figyelemre méltó sor a társadalombiztosítási alapok támogatása: itt elképesztő tempóban emelkednek a kiadások 2022-ig.

Százmilliárdokra lesz szükség Százmilliárdokra lesz szükség

A dokumentum szerint jövőre 467,2 milliárd forint kerül át a költségvetésből a tb-alapokhoz, hogy fenntartható legyen a nyugdíj- illetve egészségbiztosítás finanszírozása. Ez az összeg 2022-re 914,5 milliárdra emelkedik, vagyis csaknem megduplázódik. Fél éve, a 2019-es költségvetés benyújtásakor még csak 585,2 milliárdot szerepeltettek 2022-re ezen a soron, vagyis hat hónap alatt bő 300 milliárddal változott a terv.

Így alakulnak ezek a kiadások a következő években:

 

 

Az okok összetettek lehetnek. A hatéves bérmegállapodás alapján zajlik a munkáltatók által fizetett szociális hozzájárulási adó csökkentése: jövő júliusban újabb 2 százalékponttal lesz kisebb a szochó mértéke. Onnantól már csak 17,5 százalékot kell fizetniük a foglalkoztatóknak. Minden egyes százalékpont pedig sok tízmilliárd forint kiesést jelent a tb-alapoknak, amit valahonnan pótolni kell.

Érdemes felhívni egyébként a figyelmet arra ezzel kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzeti Bank szintén múlt héten publikált inflációs jelentése szerint a munkaerőpiaci folyamatok alapján ezt követően 2021-ben lesz mód csökkenteni az adót. Vagyis 2020-ban a bérfolyamatok nem teszik lehetővé a következő, 2 százalékpontos vágást.

Eközben a nyugdíjkiadások is emelkednek. Az új belépők magasabb bérszintje miatt eleve növekszik az átlagos induló nyugdíj összeg, ráadásul a demográfiai folyamatok – egyre kevesebb aktív tart el egyre több nyugdíjast – sem kedvez a tb-alapoknak. Valamint a fokozatosan beépülő új egészségügyi kapacitások is növelik a kiadásokat.

Paksra is sok pénz kell

Szintén elképesztő tempóban emelkednek ebben az időszakban az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások, ami mögött vélhetően a paksi beruházás áll. E körben jövőre 339,6 milliárdos kiadással számol a Pénzügyminisztérium, míg 2022-ben már 937,2 milliárd forinttal. Vagyis 2,7-szeresükre emelkednek ezek a kiadások. Paks kapcsán azt érdemes megemlíteni, hogy a beruházás vontatottan halad, az engedélyek beszerzése, az orosz és az uniós technológiai követelmények összehangolása lassítja a kivitelezést, ezért felvetődött az átadási határidők - 2025-2026 - esetleges kitolása is. A kormány mindenesetre úgy számol, hogy pár év múlva beindul a projekt, ami sok pénzt fog elszívni a költségvetésből.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.