2018. február 22. 10:05

A kormányszóvivő szerint mindent elmondtak, amit elmondhattak Daniel Nolan-nak.

Furcsa közjáték zavarta meg a múlt heti Kormányinfót. Lázár János bevezetője után, szokás szerint, az újságírói kérdések következtek. A menetrend szerint Kovács Zoltán kormányszóvivő adja meg a szót a tudósítóknak, ezúttal azonban kavics került a gépezetbe.

Kovács Zoltán kormányszóvivő egy Kormányinfón. (fotó: MTI) Kovács Zoltán kormányszóvivő egy Kormányinfón. (fotó: MTI)


Daniel Nolan külföldi újságíró ugyanis magához ragadta a kezdeményezést, és nem megvárva, míg sorra kerül, kivette az előző kérdező kezéből a mikrofont és belekezdett mondandójába. Lázár és Kovács egy pillanatra ledermedve figyelte az eseményeket, majd a szóvivő egyre határozottabban igyekezett rendre utasítani az újságírót. Egy ponton kilátásba helyezte, hogy kikísérteti a teremből, ha nem adja vissza a mikrofont. Miután Nolan visszaszolgáltatta azt, a tájékoztató visszazökkent a rendes kerékvágásába.

Az esetről felvételek is készültek, mivel több tévétársaság is rögzíti a Kormányinfót. Még aznap olyan tudósítások, riportok jelentek meg, amelyek a kormányszóvivő eljárását a sajtószabadság újabb támadásának minősítették. Téves információk is megjelentek, melyek szerint Kovács azzal próbálta fenntartani a rendet, hogy kijelentette, a Kormányinfón csak magyarul lehet kérdést feltenni. Az mfor tudósítója tanúja volt a jelenetnek – tulajdonképpen rajtunk volt a kérdezés sora, mikor Nolan akcióba lépett – így biztosan ki merjük jelenteni, hogy ilyen figyelmeztetés nem hangzott el.

Egyes kommentárok szerint mindent elmond a magyar médiahelyzetről, hogy az újságírók folytatták munkájukat, és nem hagyták el a termet, így kifejezve szolidaritásukat kollégájukkal szemben.

Mivel kíváncsiak lettünk arra, hogy mi áll az események mögött, megkerestük a sajtómunkást, illetve a kormányszóvivői irodát is. Nolan egy múlt heti nyilatkozatában a Kormányinfón történtek háttereként a hiábavaló próbálkozásait jelölte meg, hogy a kormányzattól választ kapjon a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos kérdéseire. Erről készül ugyanis írni az al-Dzsazirának, de interjúkéréseivel rendre lepattant a kormányzati kommunikációról.

Első körben azt a tájékoztatást kaptuk Kovács Zoltán környezetéből, hogy érthetetlen az újságíró viselkedése, mert nem is kereste meg ilyen kérelemmel az irodát. Ugyanakkor az mfor-nak tudomása van róla, hogy megtörtént a kapcsolatfelvétel, láttunk egy üzenetváltást Nolan és Kovács között. Ebben a kormányszóvivő azzal utasítja el a válaszadást, hogy a kormány nem foglalkozik médiapiaci ügyekkel, így a tulajdonosokra vonatkozó kérdésekre sem kíván választ adni.

Ez valamikor a múlt év végén történt, azóta az iroda szerint nem kereste őket Nolan. Legutóbb akkor bukkant fel, amikor bejelentkezett a Kormányinfóra. Ott is a sajtó helyzetéről próbált kérdéseket feltenni, az ismertetett körülmények között. 

Nolan véleményét egy facebook cset keretében próbáltuk megismerni. Az újságíró sarkos – helyenként kioktató - álláspontját azonban nem tudjuk közölni, mert nem járult hozzá, mivel csak a beszélgetés végén jeleztük, hogy egy cikkben szeretnénk feldolgozni az általa elmondottakat. Bár az újságíróval egy közvetítőn keresztül vettük fel a kapcsolatot, világossá téve számára, hogy médiabeli minőségben keressük vele a kontaktust, ez nem volt elég a számára.

Így be kell érnünk Kovácsék verziójával, akik állítják, hogy a tudósítónak mindent elmondtak, amit elmondhattak, mivel sajtóügyeket nem kommentál a kormány. A maguk részéről tehát megválaszoltnak és lezártnak tekintik a megkeresést. 

A külföldi újságírót a Kormányinfón történtekről is kérdeztük volna, tekintettel arra, hogy a viselkedése egyszerre váltott ki elismerést és visszatetszést. Felvetettük, hogy a washingtoni Fehér Házban sem lehet szóvivői felkérés nélkül kérdezni. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyire egyeztethető össze a külföldi tudósítói státuszával, hogy twitterén politikai állásfoglalásnak tekinthető, egyértelműen kormányellenes tartalmakat közöl. Egy általa megosztott montázsban alkoholisták, drogosok között tűnik fel Rogán Antal portréja, abban a szövegkörnyezetben, hogy mit művel az emberrel az ital, a kábítószer, illetve Rogán esetében a fideszesség.